Nästa artikel
Svidande kritik mot miljöbilsförslaget: ”Helt orimligt”
Nyheter

Svidande kritik mot miljöbilsförslaget: ”Helt orimligt”

Publicerad 7 december 2020
Den som säljer en miljöbil utomlands kan bli återbetalningsskyldig – oavsett vem som äger bilen när den exporteras.

De senaste åren har en stor del av alla nya elbilar och laddhybrider som sålts i Sverige exporterats utomlands. Bilägare och bilhandlare har därmed kunnat kassera in miljöbonusen på upp till 60 000 kr för att sedan sälja bilen vidare med vinst eftersom efterfrågan varit högre i exempelvis Norge.

Kritiken mot kryphålet har gått ut på att bilar som svenska staten subventionerar bör stanna i Sverige.

För att lösa problemet har regeringen lagt fram ett minst sagt kontroversiellt förslag. Miljöbonusen ska fortfarande betalas ut, men om bilen sedan säljs utomlands inom fem år från första registreringsdatum blir första ägaren återbetalningsskyldig – oavsett vem som äger bilen när den exporteras.

Det kan leda till att färre vågar köpa en laddbar bil, enligt en rundringning som Sveriges Radio gjort. Granskningen visar att många partier kastar förslaget i papperskorgen och kräver att en bättre lösning tas fram snabbt, bland annat Centerpartiets Rickard Nordin som kallar förslaget ”helt orimligt”.

Även regeringspartiet Miljöpartiet stämmer in i kritiken.

– Jag tycker det är uppenbart att förslaget, så som det är utformat just nu, riskerar att minska mängden nya klimatsmarta bilar, säger Lorentz Tovatt, Miljöpartiets klimatpolitiska talesperson, till Ekot.

Läs också: Nyheterna som drabbar bilägarna – och känns i plånboken

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2020-12-09 08:03
A.L

Lägg ner hela bonus-malus. Det har enbart varit ett enda stort misslyckande med massiv kritik från både akademiskt håll, remissinstanser som riksrevisionen.
Men tyvärr har det gått politisk prestige i det här där den vanliga extremiströrelsen hårdnackat driver sin verklighetsfrånvända idealism in i absurdum.

Resultatet har blivit att det nu slösas miljardbelopp på att svenska trafikanter och bilköpare skall subventionera utländskt bilåkande. Samtidigt är nu kön in på Helsingborgs akutmottagning överbelastad och våra äldsta blir mer eller mindre kollektivt avlivade till följd av resursbristen i vården. Alltså ett typexempel på hur Miljöpartiet offrar människor på ideologins altare.

Historien upprepar sig dessvärre.

MVH AL

#m • Uppdaterat: 2020-12-18 22:33
milkylainen

Mest gnällinstanser. Tyckte inte det var något större fel på det.
Hårda jävla tag är det enda som gäller.
Ja. Hårda ekonomiska straff är en skitbra idé.
Men de kan man lägga på säljande instans.
Exporteras bilen inom fem år blir den som exporterar återbetalningsskyldig.
Bilar borde bara kunna exporteras av kreditvärdiga juridiska instanser.
Alternativt totalt exportförbud i 5 år.

#n • Uppdaterat: 2021-03-11 17:54
jete

Men om vi i Sverige skall rädda klimatet så är det ju bra om vi exporterar många miljöbilar. Jag förstår inte gnället. Vi borde tvärtom annonsera om dessa förmånliga bilar som finns att köpa. Är övertygad om att MP håller med.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.