Nästa artikel
Skoda avslöjar elbilsplanerna – här är modellerna på ingång
Nyheter

Skoda avslöjar elbilsplanerna – här är modellerna på ingång

Publicerad 4 december 2020
Skoda utvecklar flera nya elbilar som ska lanseras de kommande åren, men suven Enyaq blir trots allt viktigast.

Skoda har precis visat upp nya elbilen Enyaq iV som bygger på VW-koncernens ”MEB-bygglåda” för eldrivna modeller. Med tanke på hur viktig suv-försäljningen är för tillverkarna är det inte så konstigt att märkets första elbil blir just en suv.

Men när det gäller kommande elbilar ska Skoda fokusera på dels en mindre modell och dels en familjebil med sedankaross. Det verkar oklart om någon eldriven kombi är under utveckling, som hos Volkswagen.

– Vi behöver något mindre, kanske i småbilsstorlek, och vi behöver något i sedanklassen – kanske framtidens Octavia på sätt och vis. För vårt märke är det de viktigaste elbilarna vi kommer se under detta decennium, säger Skodachefen Thomas Schäfer i en intervju med Autocar.

Suven blir ”hjältemodellen”

Han påpekar också att en eldriven halvkombi i Volkswagen ID 3-storlek kan dyka upp runt 2025 och att det förmodligen inte blir aktuellt med en eldriven version av samtliga modeller som säljs i dag.

– Först och främst måste vi betala för det. Jag kan önska mig tio nya bilar men den totala investeringen kommer inte ske. Vi kommer inte dubbla modellutbudet.

Skoda Enyaq ska vara märkets ”hjältemodell” under de kommande två–tre åren, enligt Thomas Schäfer, och fabriken där den byggs körs just nu på 118 procent. Det innebär att vi förmodligen inte får se någon ytterligare elbil under den perioden.

Läs också: Säljchefen om Skoda Enyaq iV: "Det här blir svenskfavoriten"

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2020-12-05 15:58
Henrik M

Samtidigt är det ju bara det puckelryggspåhängda bagaget som är stort, vilket får bilarna att se felproportionerade ut, i övriga är de ju inte så stora inuti. Octavian har ju inget märkvärdigt baksäte, Superben har ett rejält benutrymme men är ganska smal i sidled, själv anser jag bredden vara viktigare än längden vad gäller baksäte, iaf för mig som barnfamilj.
Och lagom? Beror ju på vad man vill ha. Jag anser de brister för mycket i komfort, så redan där går de bort för mig. Där anser jag dem vara sämre än lagom. Men har man aldrig ägt bättre bilar utan kommer från nåt ännu sämre så kan de såklart upplevas som bra, allt handlar ju om referenspunkter här i livet.

#m • Uppdaterat: 2020-12-05 16:28
skidoo1238

Henrik nu stämmer det inte riktigt det du säger och jämför man en nyare octavia med Tesla mod3 så är det ingen nämnvärd skillnad i komfort då jag åkt och kört mod 3 och Octavia både på sämre och bättre vägar.
Faktum är att jag skulle kunna ge Octavian pluspoäng mot mod3.
Och pratar vi barnfamilj finns inte mod 3 och många andra med på kartan.

#n • Uppdaterat: 2020-12-05 17:12
Henrik M

Skidoo: Och vem har jämfört Octavia mot Model 3?
Ja, Octavia är rymligare än en Model 3 vad gäller bagage och troligtvis takhöjd bak. Vad hade det med mitt inlägg att göra?
Sen håller jag dock inte med dig angående komforten, för mig är en stor del av komfort sätena och där anser jag att Octavias säten är undermåliga för mig. Medans jag sitter väldigt bra länge i en Model 3. Men det är smaksak.
Förstår dock fortfarande inte vad Model 3:s mindre bagageutrymmen för barnfamilj hade med mitt inlägg att göra som handlade om Skoda och deras nivå?

#o • Uppdaterat: 2020-12-05 20:39
Axa

Henrik
Ehm, ja en Superb är väldigt mycket större än en Octavia. Det är ingen nyhet.
Nej, man kan inte jämföra komforten i en Octavia med en tex Merca.

#p • Uppdaterat: 2020-12-06 09:41
mso 1000

Håller med om att Enyaq ser riktigt bra ut.

Och Superben är en av dom snyggaste kombi bilarna i dag och med en front och grill som går att titta på.

#q • Uppdaterat: 2020-12-06 14:36
Henrik M

Mso: Du vet väl att har man dålig syn bör man inte köra bil! ;) Så vad du skulle med en GTE till förstår jag inte....

#r • Uppdaterat: 2020-12-06 16:28
mso 1000

Henrik. Jag har bra syn men halvdålig ekonomi därför valde vi bort gummans fosilbil och leasade en my20 GTE med sladd.

#s • Uppdaterat: 2020-12-06 17:13
Henrik M

Tror du ska ta mitt inlägg för vad det var Mso....

#t • Uppdaterat: 2020-12-07 12:55
Styggavargen

Henrik M, du verkar i otakt med tiden... eller möjligen lever du i en "bubbla". Att jämföra M3 med en Octavia är helt snett ifrån början, väldigt olika bilar och vad man använder dem till. M3 är snarare en "sport sedan", Octavia en familjebil med goda utrymmen och hyfsat bra komfort, en "all-round" bil som förut hade ett bra pris men tyvärr ej längre. Jag kommer varken köpa M3 eller Octavia när det blir ny bil. Antagligen kommer jag att leasa en elbil, eftersom marknaden just nu är väldigt orolig och staten håller på att trixa med skatter och miljön hela tiden.

#u • Uppdaterat: 2020-12-07 14:42
StefL

Jag kör en Octavia -11 sen den var ett år (hämtade den för ganska precis 9 år sen) och det är förstås en kombi. VW eGolf finns dels inte som kombi och dels har den för litet batteri för mitt körmönster. Octavia iV är en laddhybrid så även där knasar det med körmönstret - den största delen av våra mil körs vid resor på 30-50 mil enkel väg under helger och ledigheter, så en laddhybrid går inte att räkna hem jämfört med en fossilare.
Tesla Model 3 har jag kört en vecka i september, kul bil och en fantastisk drivlina men återigen är det utrymmena som inte håller måttet. Den har ett rymligt bagageutrymme för en sedan men öppningen och stuvbarheten duger inte för våra behov, så bland de bilar som ligger i "pipen" är det Tesla Y och Skoda Enyaq som verkar mest lovande även om jag skulle vilja ha en elektrisk kombi och inte en SUV. Här leder nog Skoda i prisklassen medan Tesla har fördelen av sitt mycket bättre laddnätverk.
Octavia ska jämföras med bilar ett steg under fullstora, dvs Golf, Audi A4, Volvo V60, BMW 3-serien etc medan Superb är att jämföra med V90, Passat, A6 etc. Båda är "störst i sin klass" och sen är det förstås ett personligt val hur man prioriterar priset mot upplevd komfort. Personligen tycker jag Octavians stolar är sköna och även om den inte tillhör de tystaste bilarna i sin klass har jag inget obehag av ljudnivån.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.