Nästa artikel
Bilisternas dom: Hastigheten oviktig för trafiksäkerheten
Nyheter

Bilisternas dom: Hastigheten oviktig för trafiksäkerheten

Publicerad 25 november 2020
Trafikverkets undersökning avslöjar faktorerna som bilisterna tycker påverkar säkerheten mest. ”Det speglar det vi vet är en utmaning”, säger trafiksäkerhetsdirektören.

Trafikverket har precis avslöjat vilka vägar som får sänkta och höjda hastighetsgränser under de kommande månaderna. Totalt ska hastigeten sänkas längs 121 mil väg.

Trafikverket motiverar ändringarna med att många vägar fått mitträcke och då kan hastigheten ofta höjas. Sänkningarna görs ofta på vägar som saknar mittseparering för att minska antalet trafikolyckor.

”80 km/tim är den maximala hastighetsnivå där två personbilar av högsta säkerhetsstandard klarar en kollision utan alltför allvarliga konsekvenser”, uppger Trafikverket.

Men alla håller inte med om att hastigheten är viktigt för trafiksäkerheten. I själva verket är det bara 3 av 10 som håller med om det påståendet, visar Trafikverkets årliga enkät som gjorts sedan 1981 och där 6 700 personer deltog.

Läs också: Forskaren om att sänka hastigheten: Bilisterna måste visa hänsyn

Viktigare bland ovana bilister

Personer som aldrig kör bil ser hastighetsgränserna som viktigare beteende än personer som kör bil varje dag. Äldre personer klassar hastigheten som viktigare för trafiksäkerheten än yngre.

– Hastigheten är den faktor som har störst betydelse för hur allvarliga följder en trafikolycka får. Ju högre hastighet du har om du krockar desto allvarligare konsekvenser, helt enkelt, säger Maria Krafft, trafiksäkerhetsdirektör på Trafikverket, och fortsätter:

– Resultaten speglar det vi vet är en utmaning, nämligen att det är svårt att känna om en fartnivå är farlig eller inte.

Att inte köra rattfull klassar hela 88 procent som den viktigaste faktorn för trafiksäkerheten. Därefter följer att inte använda mobiltelefonen under körning samt att använda bilbälte.

Att använda cykelhjälm, att inte köra trött och att hålla avståndet till bilen framför klassar deltagarna totalt sett som minst viktigt för trafiksäkerheten.

Läs också: Klart: Hastigheten höjs eller sänks längs 135 mil väg

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2020-11-25 18:26
Bilräven

Ingen vågar ta tag i det egentliga problemet - kunskap/utbildning av fordonsförarna.. Det är enklare att sänka hastigheten och sätta upp räcken mellan mötande..

#c • Uppdaterat: 2020-11-25 19:08
Stefan Eriksson

Återinför trafikpoliser både uniformerade och civila som gör mycket kontroller så kommer vi få en mycket bättre trafiksituation. Människan är överlag en ögontjänare och slarvar med lagar och regler om man vet att risken för konsekvenser som det är i dag är mycket liten.

#d • Uppdaterat: 2020-11-25 19:13
John2008

Om man tycker hastigheten är oviktig för trafiksäkerheten, är det högst tveksamt om man ska ha körkort.

#e • Uppdaterat: 2020-11-25 19:22
Svenne60

De som tror att hastigheten är det mest avgörande för trafiksäkerheten har ingen förståelse för bilkörning och säkerhet, de borde inte ha körkort, och är oftast just de som orsakar olyckor

#f • Uppdaterat: 2020-11-25 19:39
Pi

Svenne - där tror jag du har helt fel - knappast de som har respekt för hastighetsgränserna och effekterna av att bryta mot dessa som orsakar mest olyckor.

#g • Uppdaterat: 2020-11-25 20:20
Styggavargen

Här är facit:
https://ntf.se/media/30723/myter-o-sanningar-hastighet.pdf

#h • Uppdaterat: 2020-11-25 21:21
walle_x

Höj hastigheten på de flesta vägar. 40 i tätort är ett skämt. Fler poliser som tittar på beteende, folk som inte blinkar, som är ouppmärksamma. Bötfäll klantighet som soppatorsk och bristfälliga bilar som skapar köer. Bötfäll de som ligger och såsar i mittfilen "jag kör minsann inte för fort så jag får köra i filen lagom", håll till höger i trafiken alltså. Kraftiga böter på 30-vägar vid skolor. Hur många dumskallar vet inte vad högerregeln är t.ex. Många gånger har jag tänkt att en vänsterregel vore smartare, det funkar i rondell, det funkar då ska köra i en korsning. Väjningsplikten på motorväg för att släppa in de som ska på är konstig, de får helt enkelt använda hela påfartssträckan för att få upp farten, inte som idag då "alla" svänger in på motorvägen så fort linjen blir streckad oavsett vilken fart de har. Men det går ju under beteende.

#i • Uppdaterat: 2020-11-26 08:51
Hackenbush

Hög hastighet vid en krock orsakar i alla fall de värsta skadorna, det går inte att se bort från.

#j • Uppdaterat: 2020-11-26 09:38
Leif Kavander

Visst är hastigheten avgörande för trafiksäkerheten, inte minst för de som INTE anpassar farten efter vägunderlaget.

#k • Uppdaterat: 2020-11-26 10:11
Styggavargen

Att följa trafikrytmen är det säkraste, tyvärr gör lastbilar att skillnader i hastighet gör att det blir farligare. Problemet är att om många inte följer skyltad hastighet och andra gör det så ökar riskerna. Så då blir slutresultatet, FÖLJ skyltad hastighet så blir det säkrare för alla.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.