Nästa artikel
Polisen vill stoppa nya A-traktorerna – kör om i 90 km/tim
Nyheter

Polisen vill stoppa nya A-traktorerna – kör om i 90 km/tim

Publicerad 24 november 2020
Bilen på bilden har inget med artikeln att göra.
Polisen är kritisk mot att Transportstyrelsen lättat på reglerna för nya A-traktorer. Med en liten fjärrkontroll kan bilägaren gå över till ”30-läge”.

Antalet så kallade A-traktorer som rullar på vägarna är tio gånger högre i dag än för tio år sedan, enligt en granskning som Dagens Nyheter gjort.

En del av ökningen beror på att Transportstyrelsen nyligen lättat på reglerna. Många bygger nu om helt vanliga personbilar och efterkonverterar dem till A-traktorer. DN skriver till exempel om en 16-åring på Lidingö som kör en Porsche Cayenne från 2005 i 30 km/tim som A-traktor.

Men den här typen av fordon, som har omprogrammerad elektronik eller en särskild hastighetsregulator för att sänka hastigheten, får polisen att reagera.

– Sedan de gjorde nya regler så finns det snart ingen som går som de ska. De är så lättmanipulerade, säger Leif Svensson, som är chef för trafikpolisen i Bergslagen, till DN.

Han tycker den här typen av A-traktorer borde förbjudas. Enligt honom får polisen in klagomål från vanliga bilister som blir omkörda av A-traktorer där spärren tagits bort – vilket i vissa fall kan göras med en fjärrkontroll i fickan – och i vissa trafikkontroller har polisen upptäckt A-traktorer som körs i 90 km/tim. 

Läs också: Hur kan mopedbilar vara godkända i Sverige?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2020-11-24 13:21
Mattse

Haha, varje generation har sina arga gubbar som klagar på de motorburna ungdomarna. Nu har dessa även hittat till ViB.

De nya reglerna som gör det möjligt att registrera moderna bilar som A-traktorer är bara positivt. Jag ser hellre personer åka omkring i en nyare och säker V70 än en 60 år gammal Volvo Duett där de ruttna rambalkarna rostlagats både två och tre gånger.
Att de moderna bilarna är enklare att manipulera ska inte ungdomarna lastas för. Det har alltid varit en grej med att få traktorerna att gå snabbare och just nu är det myndigheterna som ligger steget efter. Att det är fler traktorer än någonsin som går snabbare än tillåtet säger mer om polisens bantade trafikresurser än om ungdomarnas beteende. Nu är det upp till polisen att kraftsamla resurser om de vill komma till rätta med problemet.

#c • Uppdaterat: 2020-11-24 14:38
Pi

Alltså - lika bra att vi släpper kravet på körkort ö h t. Klart att alla skall ha rätt att köra våra bilar på vägen i full fart oavsett utbildning. Eller....
Hur var det nu - även om man kan så innebär detta inte att man alltid får. Men det är tydligen glömt och begravet numera.
Och varför skall en 15-åring utan körkortsutbildning för bil ö h t få framföra en bil på allmän väg - oavsett om det är en moppebil, A-traktor eller EPA-traktor.
Det är ju trots allt ingen mänsklig rättighet att få framföra ett stort fordon på allmänna vägar och dessutom utan utbildning. Och speciellt inte för barn.

#d • Uppdaterat: 2020-11-24 14:45
Stefan Eriksson

Mattse, vi kan inte förvänta oss att myndigheter ska ta hand om allt, dessa bilar framföres av barn där föräldrar helt eller delvis
har finansierat A-traktorn. Kräv föräldraansvar eftersom barnen som kör dem är omyndiga. Vid upprepad brott mot trafikregler är det föräldrarna som riskerar sina körkort, då skulle vi få bukt med en hel del av problemen. Jag vet från när min son var i den åldern att de flesta föräldrar var fullt medvetna om att barnen körde olaglig A-traktor eller moppe. Ibland var det t om pappan som hjälpte dem trimma.

#e • Uppdaterat: 2020-11-24 15:21
Rikard

Lite mäkligt. Det vimlar av Epa, A och mopedbilar där jag bor, men jag har aldrig sett en åka för fort ??
Jag har fått veta hur man manipulerar en modern A traktor. Man kopplar bort signalen från hastighetsgivaren på växellådan, då vet elektroniken inte hur fort bilen går, och det går att åka hur fort som helst.

#f • Uppdaterat: 2020-11-24 18:10
Carl Trefalt

EPA traktor brukar det kassas i folkmun. Det är väl en sport att trimma.

#g • Uppdaterat: 2020-11-24 19:33
Dana

"16-åring på Lidingö som kör en Porsche Cayenne" klart att det sticker i ögonen på alla sossar som hellre skulle se att alla åker kommunalt.

#h • Uppdaterat: 2020-11-25 09:39
Pi

Fast numera är det ju inte "trimning" i den klassiska betydelsen som dessa barn gör utan en manipulering av det system som gjort att man kunde klassa t ex en XC90 som s k A-traktor. Detta är då i grunden helt vanliga personbilar som körs av 15-åringar utan körkort - så varför skall vi då ha kvar körkortskravet för de som är över 18 år....

#i • Uppdaterat: 2020-11-25 10:15
Hundter

Förlegat! Bort med skiten från svenska vägar!! Det var en gång——- men inte nu längre!!

#j • Uppdaterat: 2020-11-25 10:15
Hundter

Förlegat! Bort med skiten från svenska vägar!! Det var en gång——- men inte nu längre!!

#k • Uppdaterat: 2020-11-25 13:05
hultarn

Jag tycker att A-traktorer ska få köra i 45, likaväl som papplådorna till mopedbilar.
Nu är ju besiktning infört. så A-traktorerna är säkrare.
Fördelar: de är inte lika mycket ivägen, och trimningen lockar mindre.
Blir de avslöjade med att ändå ha trimmat, ska polisen direkt beslagta A-traktorn. Den kan sedan lösas ut med, säg, 10.000 kr. Skulle det upprepas, så ska A-traktorn gå direkt till destruktion, ungefär som de gör i England med bilar som vait inblandade i brott.
Frihet under ansvar helt enkelt. Det är bra med A-traktorer, ungdomarna kan färdas skyddat och lär sig trafikregler (och att meka....)

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.