Nästa artikel
Bilfrågan: Besiktning allt dyrare
Bilfrågan

Bilfrågan: Besiktning allt dyrare

Publicerad 20 november 2020 (uppdaterad 23 november 2020)
"Det är ca 100 kr mer än i fjol. Hur har det blivit så här?" Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Kollade tider och priser för besiktning. 539 eller 559 kr hos Bilprovningen (i Falkenberg). Det är ca 100 kr mer än i fjol. Besikta är ungefär 100-lappen billigare. Hur har det blivit så här? Det är ju idiotiskt och irriterande. Fler bolag och mycket dyrare än det gamla monopolet. Beror det på fler aktörer och många luckor i schemat, så de måste ta mer för att få samma inkomster som tidigare? Eller vad är det som hänt?
Ulf Molund

Svar
Det ser prismässigt ungefär likadant ut där undertecknad bor. Men med en rabattkod minskade skillnaden till en 50-lapp. Du har rätt i att fler aktörer inte alltid innebär lägre pris. Svensk Bilprovning konkurrensutsattes från och med 2010. Då hade Bilprovningen hållit samma pris, 300 kronor, för en vanlig besiktning sedan 2000. Då fanns 192 besiktningsanläggningar. Nu finns över 550 och antalet växer. Men i varje företags budget måste kostnaderna för lokaler och personal täckas av inkomsterna. Och nu slåss ju fler aktörer om kunderna. Fördelen med fler aktörer kan vara andra värden, hur man uppfattar service och bemötande. Men systemet innebär faktiskt också att man kan jaga pris om man har framförhållning och väljer en oattraktiv tid.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare 
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2020-11-20 10:28
pinjong

Jag är mycket tacksam över att bl a bilprovning numera är konkurrensutsatt. Minns det gamla DDR-Sverige där man ibland mobbades av besiktningsgubbarna när man kom med sin lite sämre bil. De ropade på varandra och pekade på olika detaljer jag inte hade koll på och gjorde sig lustiga över min okunskap. Det kunde gälla avgassystemet eller en draganordning. Numera är jag kund och behandlas som en sådan. Trivs jag inte med servicen så byter jag leverantör till nästa besiktningstillfälle.

#c • Uppdaterat: 2020-11-20 10:43
gmogmo

@Desmoholic, vilka verkstäder tar 750 kr/h. Normal taxa ligger i Stockholm i prisintervallet 1500-2000 kr....

#d • Uppdaterat: 2020-11-20 11:09
hultarn

Omräknat med KPI så skulle besiktningen alltså kosta 385 kr idag, jämfört med 300 år 2000.
Det kommer flera erbjudanden under 385 kr, och dessutom ska ju det 17% längre intervallet räknas in, vilket förstås sänker kostnaden per år.
På köpet får man mycket bättre tillgänglighet, inte 6-7 veckors väntetid, samt trevligare bemötande.

Sen kan man förstås undra om någon hundralapp mer eller mindre verkligen spelar någon större roll, när värdeminskning, skatt, försäkring, bränsle, service kostar så mycket mer...

#e • Uppdaterat: 2020-11-20 11:10
stonebreaker

Besiktning allt dyrare ... helt naturligt när privata aktörer skall gå med en god vinst, det kravet har inte sv. bilprovning!

#f • Uppdaterat: 2020-11-20 11:16
Henrik M

Väldigt bra skrivet Hultarn, många som bara ser det som är närmast under nästippen.

#g • Uppdaterat: 2020-11-20 11:30
L. Mäkinen

Det är värt en tredubbling av priset att slippa griniga gubbar som är svåra att få tid hos. Trots allt kostar det mindre än en tank bensin.

#h • Uppdaterat: 2020-11-20 14:18
skarj

hultar är på rätt spår, det gnälls bara för att gnälla, säg att man får betala 500 kr/år för besiktning, är detta ett problem, då har man helt enkelt inte råd med bil, för denna kostnad är försumbar bland alla andra kostnader, krasst kanske någon tycker, men ett faktum.

#i • Uppdaterat: 2020-11-20 14:52
PREVIA

Största problemet är nog att lobbyister lyckades lura våra okunniga politiker i att just vi i Sverige behövde fortsätta med dessa täta besiktningar medans övriga européer klarar sig numera med besiktning varannat år vilket i sin tur kostar oss bilister ca: 2 miljarder extra varannat år förutom förlorad lön reskostnad till och från besiktningen.
Ingen har kunnat visa att någon olycka i trafiken berott på fel hos fordonen som kunnat undvikits med tätare besiktningar.
Är det någon som tror att besiktningen av bilen kan ändra på att män står för 75-80 % av alla olyckor och att förarna vanligtvis är 20-25 år ,hög hastighet , alkohol droger , trötthet, olycksfåglar som är 15 % av förarna men som står för 50 % av alla olyckor och kanske inte skulle tillåtas att köra bil alls.

#j • Uppdaterat: 2020-11-20 14:56
Henrik M

Previa: Som vanligt är du en av de negativa.......betänk att det finns klimatmässiga saker som gör att våra bilar här uppe kanske behöver en kik lite tätare än i andra delar av Europa med.
Vi har ju mindre täta intervaller när man har en nyare bil, men då vi även har en äldre bilpark än vissa andra delar av Europa med så har vi sen tätare kontroller. Fullt logiskt. Ja förutom för de som hellre ser negativt än logik då......

#k • Uppdaterat: 2020-11-20 15:48
bgl

Nuvarande taxor tycks räcka för kraftfull budgivning på ett av besiktningsföretagen.
Marginalerna tycks alltså inte körda i botten!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.