Nästa artikel
Ny rapport: Assistanssystem invaggar föraren i falsk trygghet
Nyheter

Ny rapport: Assistanssystem invaggar föraren i falsk trygghet

Publicerad 19 november 2020
Volvos system gör att förarna betydligt oftare tar händerna från ratten och ägnar sig åt annat.

Nya bilar får allt fler avancerade säkerhetssystem som kan hålla koll på både trafiken och omgivningen.

Det kan till exempel handla om autobroms, adaptiv farthållare, filhållningsassistans, övervakning av döda vinkeln och ett system som varnar när föraren är på väg att backa på en annan bil eller riskerar att köra in i mötande trafik vid en sväng.

Men även om den här typen av system ofta tas upp av krocktestorganisationen Euro NCAP som viktiga för att öka trafiksäkerheten finns en risk att föraren börjar lita på dem för mycket, och invaggas i falsk trygghet.

Det visar en ny rapport från amerikanska Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) som är framtagen tillsammans med forskare vid Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Rapporten visar att bilförare blir mindre uppmärksamma i takt med att de börjar använda och lita på de avancerade säkerhetssystemen.

Volvo och Range Rover

I ett experiment fick tio förare köra en Volvo S90 med adaptiv farthållare och filhållningsassistans – ett system som kallas Pilot Assist. Efter en månad var det tolv gånger mer sannolikt att förarna skulle ta båda händerna från ratten än i början av månaden.

I en annan grupp fick tio andra testförare köra Range Rover Evoque med adaptiv farthållare, men utan filhållningsassistans. Förarna plockade i mycket högre utsträckning upp mobiltelefonen när de började lita på systemet men resultatet var inte lika tydligt som med Volvos system.

Även om systemen alltså kan bidra till färre olyckor på samma sätt som krockkuddar och antisladdsystem är det viktigt att föraren är uppmärksam även i fortsättningen. Systemen klarar än så länge inte att hantera alla situationer som kan dyka upp.

Bättre övervakning

Slutsatsen blir att olika system är olika distraherande för föraren, och att biltillverkarna måste bli bättre på att övervaka föraren för att han eller hon ska hålla ögonen på vägen och händerna på ratten.

Flera tidigare tester har visat stora skillnader mellan olika förarstödssystem. I ett av de senare testerna stod Cadillacs Super Cruise som vinnare före bland andra Volvos Pilot Assist och Teslas Autopilot, framför allt eftersom Super Cruise bara kan aktiveras på vägar det är tänkt för. Systemet har även en avancerad kamera som övervakar föraren medan det är aktivt.

Läs också: Bästa och sämsta assistanssystemen: Volvo bara medelmåttig

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2021-11-15 09:42
Gäst (ej verifierad)

@Christer_1, jag har själv en Volvo XC90, och det du skriver är inte sant. Man kan släppa ratten i kanske 20sekunder, efter det ljuder en signal, men då räcker det att peta till ratten med ett finger, så går det i 20sekunder till innan systemet säger till. Sitter man dessutom med pekfingret och vilar det mot ena ekern på ratten med armbågen i fönstret så går det att åka många mil motorväg utan att behöva bry sig... Jag har själv åkt från Linköping till Stockholm, med bara ett finger på ratten. Finns de som löser allt med att tejpa fast en 50cl colaflaska på ratten också, så kan man åka hur länge som helst.

#c • Uppdaterat: 2020-11-19 14:19
Styggavargen

Kör man en XC90 behöver man knappast bry sig, krockar man med vanliga bilar lär man bara få ett blåmärke på sin höjd.

#d • Uppdaterat: 2020-11-19 15:57
Panopticon

NYHET: Automatväxellåda gör manuellt växlande allt ovanligare!
Ja, det här var väl rätt så självklart. Men det betyder inte att man ska sluta med såna här system, för allt tyder på att trots den minskande uppmärksamheten så gör dessa system så att trafiken ändå blir säkrare. Och jag blir hellre nästan påkörd av en bil där föraren håller på med nått annat än blir påkörd av någon som trots att dom har händerna på ratten kör farligt.

#e • Uppdaterat: 2020-11-19 16:18
L West

Panopticon, ja där håller jag med dig till 100%!

#f • Uppdaterat: 2020-11-19 16:54
christer_1

Zoux wrote: @Christer_1, jag har själv en Volvo XC90, och det du skriver är inte sant. Man kan släppa ratten i kanske 20sekunder, efter det ljuder en signal, men då räcker det att peta till ratten med ett finger, så går det i 20sekunder till innan systemet säger till. Sitter man dessutom med pekfingret och vilar det mot ena ekern på ratten med armbågen i fönstret så går det att åka många mil motorväg utan att behöva bry sig... Jag har själv åkt från Linköping till Stockholm, med bara ett finger på ratten. Finns de som löser allt med att tejpa fast en 50cl colaflaska på ratten också, så kan man åka hur länge som helst.

Ja en är ju inte den siste idioten född! Är man korkad så är man.

#g • Uppdaterat: 2020-11-19 22:48
Desmoholic

@Panopticon; jag blir hellre inte påkörd alls. Så om det är alternativen med dessa system så avstår jag gärna.

#h • Uppdaterat: 2020-11-19 23:03
Panopticon

Desmoholic. Att nästan bli påkörd är att inte bli påkörd alls. Som sagt, hellre nästan påkörd av en bil med en distraherad förare än påkörd av en bil med en fokuserad.

#i • Uppdaterat: 2020-11-19 23:22
Raphael

Att köra med sådan avancerad assistans är som att cykla med stödhjul.

#j • Uppdaterat: 2020-11-20 09:57
Desmoholic

@Panopticon; mina största problem med dylika system är dels att de inte är färdiga( se fel jag nämnt tidigare) utan att vi kunder får agera testbänk. Samt att det inte verkar finnas någon form konsekvenstänk i dem. Är det t.ex. rätt att tvärbromsa för rådjuret när skolbussen ligger alldeles för nära bakom?

Jag har varit med om två ”nära krock” upplevelser där det varit undanmanöver, vid ett tillfälle in på en korsande grusväg, som varit enda möjligheten. Tvärbroms hade troligtvis resulterat i en seriekrock...

#k • Uppdaterat: 2020-11-20 10:06
Pi

Ju flera fordon som har en bra fungerande autobroms, ju färre påkörningsolyckor. Om de bilister som har adaptiv farthållare dessutom kunde lära sig att använda denna mer eller mindre konsekvent så skulle olyckor eller incidenter (påkörnings) minska ännu mera. Det system jag fortfarande inte är så förtjust i är filhållnings-systemen men det kan ju också bero på att jag inte testat de allra bästa. Däremot skulle ju ett väl fungerande filhållnings-system definitivt också kunna bidra till färre incidenter och olyckor.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.