Nästa artikel
Bekräftat: Audi A4, A5, A6, A7 och Q5 återkallas – mildhybriderna kan överhettas
Först på Vi Bilägare

Bekräftat: Audi A4, A5, A6, A7 och Q5 återkallas – mildhybriderna kan överhettas

Publicerad 9 november 2020
Generatorn i tusentals Audihybrider kan överhettas vilket kan leda till brandrisk. ”Parkera utomhus”, är Audis råd.

Nästan alla stora bitillverkare har lanserat så kallade mildhybrider för att sänka den officiella utsläppssiffran.

De kan sällan köra några längre sträckor på el – tanken är istället att en liten elmotor ska driva bilens finesser och på så sätt sänka förbrukningen.

Audi har stött på problem med mildhybridsystemet i flera modeller, kan Vi Bilägare avslöja. Det handlar om den så kallade integrerade startgeneratorn (RSG) som kan utsättas för fukt och därmed kortslutas. I värsta fall kan det leda till ”lokal överhettning” och risk för brand.

Eftersom startgeneratorn hela tiden har tillgång till ström kan felet även inträffa när bilen stått parkerad under en längre period. Modellerna som omfattas är Audi A4, A5, A6, A7 och Q5 byggda mellan maj 2017 och mars 2020.

Totalt 6 740 bilar av dessa modeller ska nu återkallas och ägarna måste därmed tillbaka till verkstaden för att få felet åtgärdat. Bilarna har antingen dieselmotor (TDI) eller bensinmotor (TFSI) och det som görs är att generatorn helt enkelt byts ut.

”Ägarna ombedes under tiden undvika motortvätt och parkera bilen utomhus tills bilen är åtgärdad”, skriver Irene Bernald, informationschef på svenska Audi, till Vi Bilägare.


Vet du mer om återkallelsen eller problemet? Tipsa oss gärna! Du kan vara anonym.

 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2020-11-09 17:24
Carl Trefalt

Det är inte bra att ha bilen stående ute, då kan man bli av med katalysatorn.
och det är inget "Försprång genom Teknik".

#c • Uppdaterat: 2020-11-09 17:55
LeifV

#7 Prestigelös... "Premium" handlar mycket riktigt om känsla numera, men känslan av att köra en brandfara är inte speciellt premium. Bättre om Audi levererar premium rätt igenom, och inte enbart dekaltrim. Att besvära sina bilägare med störningar och återkallelser är inte speciellt premium det heller.

#d • Uppdaterat: 2020-11-09 20:10
Omin

Jag noterar en oerhörd ilska emot Audi här. Har kört Audi de senaste 13 åren och flera olika modeller. Jag äger en av de omnämnda bilarna i artikeln. Om den ska återkallas är däremot oklart då min verkstad säger något annat än det som står i artikeln. Om det sker så är det första verkstadsbesöket utöver service jag drabbats av på 13 år. Har ingen planer på att sälja in Audi till er men jag kan inte begära mer av mitt bilägande. Vad som menas med dekaltrim vet jag inte men om jag kunnat köpa den bil jag har billigare med ett annat emblem på så hade jag gjort det.

#e • Uppdaterat: 2020-11-10 18:04
AndersL

En massa hat här och förståsigpåare och lustigkurrar - lägg av. Alla märken har drabbats av återkallelser och att återkalla i sig är premium. Har haft Audi sedan mitten på 80-talet och detta är 1:a återkallelsen.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.