Nästa artikel
Polestars nya huvudvärk: Märkesbråk med Citroën
Nyheter

Polestars nya huvudvärk: Märkesbråk med Citroën

Publicerad 31 oktober 2020 (uppdaterad 3 november 2020)
Citroën tycker att märkets klassiska logga är för lätt att blanda ihop med Polestars.

Lanseringen av nya elbilen Polestar 2 har inte gått helt enligt plan. Bilen har först återkallats två gånger på grund av allvarliga problem, och nu stoppas lanseringen i Frankrike. 

Anledningen är att Citroën anmält Polestar för varumärkesintrång, skriver The Connexion. Den franska biltillverkaren tycker att Polestars logotyp är för lik Citroëns och lyxmärket DS.

Citroëns klassiska logotyp består förenklat av två pilar som pekar i samma riktning – uppåt. De dubbla vinklarna kallas ”Le Double Chevron” och har varit en symbol för bilmärket sedan André Citroën började serietillverka bilar för 100 år sedan.

Med lite fantasi har även Polestar två pilar i loggan, men där pekar de istället mot varandra. Vissa tycker också Polestars märke är likt märket för Citroëns lyxmärke DS.

Polestars logotyp anmäldes av Citroën förra året och nu har en fransk domstol tagit upp fallet. Som det ser ut nu måste Polestar betala 1,5 miljoner kronor i böter och stoppa användningen av logotypen i ett halvår, men om ingen överenskommelse nås kan förbudet dra ut på tiden. 

Besökare i Frankrike som går in på Polestars hemsida möts av ett meddelande om att den inte är tillgänglig.

Läs också: Beskedet från Polestar: Tusentals bilar återkallas

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2020-10-31 10:07
ksoderlund

Känns tryggt att en fransk domstol ska döma i målet... #vivalafrance

#c • Uppdaterat: 2020-10-31 10:44
Boxer

Citroëns logga är stiliserade pilkugghjul, Polestars är stiliserad....just det, polstjärna.

#d • Uppdaterat: 2020-10-31 12:09
Henrik-Andersson

@Pi
DS loggan var som du skriver ganska lik Polestars logga.
https://en.wikipedia.org/wiki/DS_Automobiles

#e • Uppdaterat: 2020-10-31 12:51
Raphael

Citroëns vinklar är kvar bara mjukare formgivna. DS logga är vinklar formade som bokstäverna DS. Det är tre vinklar, två som sitter ihop under varandra och är vinklade åt olika håll och så en bredvid som år samma höjd som den översta. PSA äger både Citroën och DS, och DS föddes 2009.

Polestar är två vinklar som är motstående och så vridet 45 grader. Citroëns är två vinklar ovanför varandra i samma riktning. Om man spegelvänder den ena av Polestars vinklar och vrider upp loggan med 45 grader så får man Citroëns logga.

För att göra en DS av Polestars logga måste man först flytta den ena vinkeln under den andra så du får ett S. Sen behöver du tillföra en till vinkel som pekar åt höger så du får ett D.

#f • Uppdaterat: 2020-10-31 15:29
Gäst (ej verifierad)

2CV, DS-ID, Traction Avant, GS. Till att börja med..

Man får tycka vad man vill men om man är det minsta kunnig så räknas de modellerna som riktiga klassiker som var långt före sin tid. Skit?

#g • Uppdaterat: 2020-10-31 15:50
saabnisse

Gratisreklam för båda märkena!
Huvudsaken är att det snackas om dom!

#h • Uppdaterat: 2020-10-31 16:42
Lars_A

Om Polestar blir av med sitt emblem har Citroën nog gjort dem en tjänst, för de har uppenbarligen bara fått med en halv stjärna. Om ens det!

#i • Uppdaterat: 2020-10-31 16:57
Raphael

Polestar är svensk-kinesiskt som måste bygga om bilarna efter leverans. Det har inte hänt de franska elbilarna. Polestar är en produkt som hastats fram.

#j • Uppdaterat: 2020-10-31 17:54
saabnisse

Man bör ju ändå komma ihåg att Polestar inte är något nytt märke.
Det har funnits sedan 2003 och har Volvo som huvudägare.
Jag skulle tro att skillnaden mellan Citroëns och Polestar märke är så stor att det här rinner ut i sanden.
Men det har tjänat sitt syfte, det har väckt uppmärksamhet!

#k • Uppdaterat: 2020-10-31 18:36
Raphael

Polestar kommer från Polestar Racing som köptes upp av Volvo 2015. Polestar Racings logotyp var "polestar*" i silver/vitt mot ljusblå bakgrund, där * var den klassiska bilden av en stjärna med fyra ekrar . en rakt upp, en till höger, en rakt ner och så en till vänster. Den loggan hade inte kunnat förväxlas med Citroëns. Volvo bytte logga till en med två motstående vinklar vridna i 45 grader. Det räcker med att man vänder på den ena vinkeln och så vrider upp den rak så blir det Citroëns logga. Jag tycker de är tillräckliga lika för Polestar ska bli fällda för varumärkesintrång.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.