Nästa artikel
Miljöbonusen hamnar i rikemansfickor: ”Ett klavertramp”
Krönika

Miljöbonusen hamnar i rikemansfickor: ”Ett klavertramp”

Publicerad 28 oktober 2020 (uppdaterad 28 oktober 2020)
Det behövs ett tak för hur dyr elbilen får vara för att ha rätt till bonus, tycker Niklas Carle.

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Det är inga småpengar det handlar om när bidragen delas ut till köpare av de allra finaste och trendigaste bilarna i landet.

Vi Bilägares granskning visar att köparna av den nya tidens snabbaste, lyxigaste och mest statustyngda fordon tagit emot över 420 miljoner kronor i statliga bidrag sedan systemet infördes 1 juli  2018.

Bidragssystemet är ett av stegen i jakten för att få ut miljövänligare bilar på våra vägar och på sikt göra landet klimatneutralt. Systemet är lättbegripligt – köp en bil med nollutsläpp – och du får 60 000 kronor som hjälp på traven.

På en liten eller medelstor bil, som skapt för ett fortsatt liv på privatmarknaden efter tjänstebilsåren, gör beloppet stor skillnad. Med en extra rabattknuff ökar utbudet av elbilar som går att pressas in under tio prisbasbelopp, och på privatmarknaden kan summan vara avgörande för en kund som överväger att lämna det fossila bakom sig.

Att stora delar av pengarna hamnar i fickorna på de som köper lyxbilar i miljonklassen kan dock inte ses som annat än ett klavertramp. 

För de som köper dessa dyra bilar är beloppet knappast avgörande (en uppsättning original vinterhjul till en Audi e-tron kostar cirka 45 000 kronor).

Som systemet ser ut i dag saknas vettiga stimulanser för de som befinner sig längre ner i konsumenthierarkin, och när regeringen nu står i begrepp att skjuta till ytterligare 130 miljoner till bonusbilarna finns fortfarande inget som hindrar en betydande del av kakan att hamna i fickorna hos ovanstående lyxkonsumenter. 

Sett i ett längre perspektiv är risken stor att beslutsfattarna kommer att undra vad de höll på med i början av elektrifieringseran. När räckviddshysterin lagt sig och man åter börjar titta på förbrukning – trots att bilen är eldriven – är det ett gäng ”törstiga” rackare staten subventionerat. 

Ett inköpstak på, säg 475 000 kronor, vore klädsamt. Robin Hood, var är du?

Läs också: Miljonregn över dyra elbilar: ”Det här behöver vi ändra”

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2020-10-28 18:57
kuredh

60000 från staten??? Staten är ju vi. Alltså är det våra skattepengar som fördelas ut till elbilsköpare. Alla på detta forum är med och subventionerar via skatten. Sedan kan man ha en fundering om subventioner gör att bilfirmor håller ett högre pris på sina produkter. Vem vet????

#c • Uppdaterat: 2020-10-28 19:04
Pi

kuredh - nu heter ju skattesystemet bonus/malus så i grunden är det köpare av malus-bilar som teoretiskt betalar bonusen till bonusbils-köpare. Men visst - i grunden är det ju Statens stora börs som öppnas för bonusbils-köparna.

#d • Uppdaterat: 2020-10-28 22:46
107Carlsson

Håller delvis med Blomman_90, men tycker att det är OK med bonus till rena elbilar, men absolut inte till laddhybrider som i verklig genomsnittlig användning oftast drar mer än vanliga hybrider.

#e • Uppdaterat: 2020-10-28 23:57
Lasse L-on

Gjort är gjort, men rätta till det fort så räcker våra pengar till fler elbilar istället. Gränsen kan gå vid 450kkr från årsskiftet. Batterierna kommer att bli billigare efter hand som nya batterifabriker byggs och att utvecklingen gör framsteg.
Hybrider borde inte få samma rabatt och se sedan till att de subventionerade bilarna inte exporteras på 5-10 år. Det är sedan kanske lika viktigt att inte bilar som är gamla och förorenar mest inte exporteras till länder med låg levnadsstandard.

#f • Uppdaterat: 2020-10-29 08:15
Mr.Wheeler

107Carlsson: Nu vet jag inte hur det är med alla laddhybrider men åtminstone Passat GTE fungerar som en "vanlig" hybrid med förbrukning som sådan om den inte laddas.

#g • Uppdaterat: 2020-10-29 08:53
Henrik M

Det är så kul att läsa hur alla strävar efter ett "rättvist" samhälle, men bara när det gäller på det hållet att de som inte tjänar så bra ska ha det bättre, aldrig på andra hållet.....
Självklart ska det inte vara nåt tak på inköpet för att få bonusen. Trams! Varför ska den som kanske jobbat lite extra hårt straffas för det? Det gör man redan via skattsedeln.
Däremot kunde det ju vara så att bonusen även rena elbilar kunde vart styrd efter WLTP i sin storlek precis som malusen är.

#h • Uppdaterat: 2020-10-29 17:04
Dana

Varför ska man bestraffas för att man vill lägga lite mer av sina hårt ihoptjänade pengar och köpa en lite lyxigare bil? Det är ju miljön det handlar om! Fördelningspolitiken kan man driva på annat sätt!

#i • Uppdaterat: 2020-10-29 23:02
Bilräven

Ja, Henrik M#
Egentligen borde alla skattebetalare betala samma procentuell skatt på inkomst - men det är nog en annan debatt..

#j • Uppdaterat: 2020-10-30 00:07
Henrik M

Där är vi otroligt eniga Bilräven! Men som sagt, den debatten är en annan och kanske inte borde föras här, tror det är en hel del av annan åsikt.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.