Nästa artikel
Volvo kör om Toyota – hyllas i ny utsläppsrapport
Nyheter

Volvo kör om Toyota – hyllas i ny utsläppsrapport

Publicerad 28 oktober 2020
Toyota har svårt att sänka utsläppen trots hybridtekniken, visar en ny rapport. Där hyllas Volvoägaren Geely för utsläppssänkningen.

I början av året var det många biltillverkare som låg riktigt illa till när det gäller EU:s nya utsläppskrav. Men nu ser siffrorna betydligt bättre ut, enligt en granskning som analysföretaget Jato Dynamics gjort.

Biltillverkarna i Europa ligger nu bara 6,5 gram per kilometer över det kombinerade utsläppsmålet.

Det beror dels på att de flesta stora märken nu lanserat någon form av elbil eller laddhybrid, och dels på en mängd olika undantag som gör att tillverkarna kan slinka undan. Bland annat får tillverkare som bygger tunga bilar ett särskilt undantag, och de tillverkare som inte klarar kraven kan betala för att få ”åka snålskuts” på bilmärken som lyckats bättre med att sänka utsläppen.

Läs också: Volvos smarta trix – tunga suvarna klarar utsläppskraven

Toyota har länge legat i framkant när det gäller utsläpp och därmed har den japanska jättekoncernen också haft en mycket bra position när det gäller EU:s utsläppskrav för att slippa böter. Så är det fortfarande, men nu har även många andra bilmärken kommit ifatt.

Faktum är att Volvoägaren Geely ser ut att klara utsläppskraven med fyra månader kvar innan deadline. Nästan fyra av tio bilar som Geely levererat mellan januari och augusti var elektrifierade och Geely ligger därmed riktigt bra till trots att försäljningen till stor del fortfarande består av tunga suvar med förbränningsmotorer.

Även BMW ligger bra till, men hybridpionjären Toyota verkar ha avstannat när det gäller att sänka utsläppen. Toyota ligger visserligen bara 2,2 gram över utsläppsgränsen men utsläppen minskar inte trots att försäljningen till två tredjedelar har bestått av hybridbilar under tre års tid.

”Toyotas helt eldrivna bilar har också tagit lång tid på sig lansera elbilar i Europa”, skriver Jato.

Hos konkurrenten Hyundai och Kia står hybridbilar för bara åtta procent av försäljningen jämfört med 65 procent hos Toyota. Men Hyundai och Kia har å andra sidan sålt åtta procent elbilar och liggger därmed bättre till än Toyota.

Läs också: Biltillverkarna som klarar tuffa utsläppskraven redan nu

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2020-10-28 10:05
Styggavargen

Incitamentet för en blivande Volvo ägare är nog att försöka sänka sin förbrukning rejält, Volvo har det modeller som förbrukar mest energi av alla märken. Det är lite "hål" i huvudet att köpa en ny Volvo utan hybrid... och få en förbrukning på nästan 1 liter/mil. Toyota har redan snåla bilar, att jaga där de sista dropparna är oftast inte lönt. Men det är ganska galet, att typ en liten Peugot 3008 väger in på hela 1924 kg med hybridlinan.

#c • Uppdaterat: 2020-10-28 10:12
Styggavargen

Generellt tycker jag det blivit galet, förr i tiden vägde stora bilar runt 1600-1700 kg... vi pratar en ca 5 meter lång bil (SAAB 9-5 osv). Idag har vi bilar i "Golf" storlek som väger 2 ton? XC40 tex, över 2,2 ton med batterierna. Personligen tycker jag vikten på fordon blivit ett stort problem, så mycket energi som går förlorad för att man skall släpa runt på överviktiga bilar!? A.L kom inte dragandes med de gamla argumenten att det handlar om säkerhet...för den har vi väl redan kommit fram till att denna är relativt andra fordon. Idag verkar ingen tillverkare bry sig, mer vikt ser nästan som en positiv utveckling och framsteg på säkerhets fronten.. men ack, hur bra är det sedan när du åker av vägen för att bilen är för klumpig och svår att hantera pga vikten. Eller att bilen studsar fram mellan konerna, eller reser sig och slår ned i backen igen så att däcken exploderar. Är det ingen som är det minsta kritisk till en sådan utveckling? Jag trodde lite i min enfald att nu skall bilarna gå på el, kanske man slopar SUV karosser och alla andra galna upptåg... men icke! Mycket skall man se innan ögonen ramlar ur ögonhålorna...

#d • Uppdaterat: 2020-10-28 10:15
K_Klabbe

@Desmoholic, absolut, högre vikt allt annat lika är ju dåligt. Men det finns ju ändå en komponent där högre vikt ger större transportarbete, alltså en större bil. Det kanske inte skulle gå att ha en helt linjär skala heller, det skulle drabba de som verkligen behöver en större bil. Utsläpp per sittplats och bagagevolym kanske vore något? Men det är nog svårt att få till enkla regler utan att någon skriker, därav alla kompromisser som ju är vad politik handlar om.

Nej det var ju ett ytterlighetsexempel, och jag håller med om att det verkligen är dags att sätta mer press på tillverkarna.

#e • Uppdaterat: 2020-10-28 10:40
Desmoholic

@Klabbe det du har rätt i är att det blir svårt att komma åt dem producerar stora/tunga bilar som verkligen behövs och sådana som mer bara blev tunga. XC40 är ju ett typexempel på det senare då den inte ens är särskilt rymlig.

#f • Uppdaterat: 2020-10-28 10:57
A.L

Vargen: "A.L kom inte dragandes med de gamla argumenten att det handlar om säkerhet...för den har vi väl redan kommit fram till att denna är relativt andra fordon."

Nej det är i sedvanlig ordning din egen normativa tolkning (eller rättare sagt missuppfattning som grundar sig i att du inte har koll på grundläggande fordonskonstruktion eller hur trafiksystemet är uppbyggt och konstruerat). Säkerheten är en konsekvens av en stabil och hållfast säkerhetsbur, längden på deformationszoner, inre skydd samt (numera) andel preventiv teknik. Och det adderar vikt.

Sedan handlar inte säkerhet enbart om kollision mellan två fordon. Faktum är att det inte ens är den olyckstyp som är i majoritet ute i trafiksystemet. Säkerhet handlar om att ha en lösning som ger ett skydd givet så många olyckstyper som möjligt. Det inkluderar således både singelolyckor, flerbilskrockar, vilt, oskyddade trafikanter, MC/moped/cykel och kollision med tung trafik.

Det är först när man har en bil som adresserar samtliga av dessa händelser ute i trafiksystemet som man kan börja prata om säkerhet. Och Volvo är den tillverkare (tvärtemot exempelvis Skoda) som ligger allra längst framme inom dessa områden, både i praktisk som konstruktionsmässig handling (undantaget CMA).

Jag vet som sagt inte Vargen varför du inte läser vad jag skriver, alternativt varför du inte tar reda på enkla fakta. Men jag gissar att det hänger ihop med att du skriver i affekt och således inte landar i empiriskt härledbara slutsatser.

MVH AL

#g • Uppdaterat: 2020-10-28 11:41
Simon no1

Återigen skapar man regler som gör att mygel ska löna sig, sjukt system

Ska det här ha någon verklighetsförankring så måste det beräknas på de egna bilarnas riktiga utsläpp och inte på några undantag eller att betala bättre märken som har lägre utsläpp, hur kan det ens tillåtas?

#h • Uppdaterat: 2020-10-28 11:53
A.L

Simon: "Riktiga utsläpp"? Hur skall dessa fastställas om inte via körcykeln?

MVH AL

#i • Uppdaterat: 2020-10-28 12:11
Desmoholic

@A.L det som Simon kanske menar är att man inte ska ”justera” utsläpp med bonusar baserat på t.ex. vikt. Utsläpp är utsläpp. Miljön mår inte bättre av att en bil är tyngre.

#j • Uppdaterat: 2020-10-28 12:47
Mikael Larsson

A.L: Man skulle till exempel kunna mäta verklig förbrukning i bilarna och skicka in det centralt eller med avläsning vid besiktning.
Men eftersom något sådant inte ens diskuterats än så lär det inte hinna komma oavsett innan vi ändå bara har nollutsläppsbilar till försäljning.

#k • Uppdaterat: 2020-10-28 12:49
Styggavargen

A.L, vikten har inget med säkerheten att göra, har du nått till en viss vikt som krävs för att ha säkerhetsbur mm.. så blir inte bilen säkrare för att du gör en SUV som väger 200-400 kg mer, inte om man nu avser att krocka mot sin egen vikt i ett test. Tex så är inte XC60 säkrare än en V60 .. det handlar i grund och botten om samma strukturer och tillverkningssätt. Jag sitter hellre i en V60 än en XC60 i baksätet tex, du klarar dig bättre i V60 då. I verkligeheten är XC60 säkrare om den krockar med en V60, men då är vikten avgörande faktorn - Svar JA. Har du inte förstått detta grundläggande jag nu talar om, så aningen förstår du inte vad säkerhet innebär... eller så vill du bara tro att bara vi slänger på mer vikt så blir bilen säkrare. Den ökade vikten du snackar om för att göra bilen säkrare, innebär inte flera hundra kilos viktskillnad, i vissa fall kan du säkert göra en säkrare bil med lättare men hållbarare stål tex. Mycket av säkerhet går ut på att göra bra konstruktioner, absorbera krafterna och avleda energi i rätt riktningar, det handlar inte om att bygga en "tung stridsvagn" förklädd i tex en SUV kaross.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.