Nästa artikel
Frankrike inför straffskatt på tunga bilar
Nyheter

Frankrike inför straffskatt på tunga bilar

Publicerad 21 oktober 2020 (uppdaterad 21 oktober 2020)
Renault Koleos med sin tjänstevikt på drygt 1.700 kilo slipper viktbeskattning.
Är vikten över 1.800 kilo blir det kännbart i plånboken.
Med start nästa år introduceras en ny typ av fordonsskatt i Frankrike, baserad på hur mycket bilarna väger.
– Malusen som vi inför skickar en stark och nödvändig signal för att bättre ta hänsyn till de tyngsta fordonens ekologiska fotavtryck, skriver landets miljöminister Barbara Pompili på Twitter. 

Nyhetssajten France24 rapporterar att straffskatten blir 10 euro per kilo som fordonets vikt överskrider 1.800 kilo. Elbilar är däremot undantagna från viktgränsen.  

Frankrike har redan en malusskatt på upp till 20.000 euro på fordon som släpper ut mycket koldioxid. Planer finns på att fördubbla denna.

Diskutera: Borde Sverige också införa straffskatt på tunga bilar?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2021-11-15 09:42
Gäst (ej verifierad)

Framgår inte om detta gäller retroaktivt... Men gör det det, så blir det tufft.

#m • Uppdaterat: 2020-10-22 10:56
Kodiaq

Zoux
Jo men visst alla ska va med och betala idiotin helst då dom det drabbar värst...vanligt folk och familjer.

Det är så uppenbart genomskinligt , dom som sitter här och propagerar att allt som skadar "miljön" ska skattas i sinne, drabbas minst!

Just detta i den mest ekonomiska härdsmälta vi fått uppleva är helt vansinnigt.
Degen ska in..

#n • Uppdaterat: 2020-10-22 11:54
Axa

Ehm, att det skulle drabba den vanligt folk och familjer i Frankrike har jag svårt att tro då det är betydligt vanligare att man i övriga Europa äger mindre och lättare bilar än i Volvo-Sverige. Så Kodiaqs utspel är ett mer eller mindre än härdsmälta hos honom själv...

#o • Uppdaterat: 2020-10-22 12:00
Kodiaq

Axa min Axa..
Måste jag förklara det uppenbara för dig..eller har tunnelseendet fullständigt tagit över?
Sen så ska du skriva hen..är det någon som sagt!

#p • Uppdaterat: 2020-10-22 15:00
N-iklas

Ett skydd som kan sättas helt ur spel är inte bra.

"bärande elementen"?
Det finns inga sådana i C-stolpen på XC40, bara en tunn ram runt dörren är förstärk, bakom den finns ingenting.

#q • Uppdaterat: 2020-10-22 17:09
Dana

Dom får väl ingen bonus heller om bilen är för dyr / lyxig. Eftersom man då är "rik" och ska bestraffas. Tror Danmark ha något liknande också. Mkt socialister i dessa länder

#r • Uppdaterat: 2020-10-22 23:36
A.L

Precis N-iklas, du pratar inte om krocksäkerhet utan om en fönsterlist.

Så här ser säkerhetsburen ut. Mängden höghållfast stål är 20 procent (vilket inte är en tillräckligt hög nivå om man frågar mig- men så blir resultatet när man bygger småbilar tillsammans med Kina) Det är denna struktur du skall fokusera på, inte en list. Som upplysning är detta stål så starkt att räddningstjänsten inte kan ta sig igenom det med sina traditionella verktyg (de man använder för att klippa upp en Opel exempelvis;-))

https://automotive.arcelormittal.com/news_and_stories/cases/2018VolvoXC40-COTY

Vad det gäller whiplash finns det en svaghet i lösningen givet att någon placerar en låda under stolen. Det är dock inte vanligt. Ser man det rent krasst är det betydligt vanligare att kvinnor och barn sitter i en av framstolarna (som därmed saknar ett skydd) eller att man adresserar en mindre del av whiplash-problematiken via alternativa lösningar. Därför har Volvo lägst skadeföljd ute i verkliga olyckor, och det gäller inte bara vid pkörning bakifrån, utan även i andra typer av kollisioner (whiplash är en faktor också i frontalkrockar, påkörning från sida, voltning etc. Frekvensen sjunker dessutom relativt storleken på bilen).

MVH AL

#s • Uppdaterat: 2020-10-22 23:53
A.L

Vargen. Ett starkare stål medför inte högre vikt utan en viktbesparing (givet motsvarande styrka)Att däremot använda ett svagare stål (som det som sitter i din Skoda exempelvs) gör att man måste öka materialtjockleken för att uppnå samma eller motsvarande styrka. Du kan inte både öka styrkan och samtidigt göra bilen lättare, i alla fall inte så länge någon skall ha råd att köpa den.

Vad gäller Golf har en ökat nästan 100 procent i vikt om vi jämför med 70-talet. Den har blivit större, säkrare, mer komfortabel och fått mer elektronik. Att Vargen inte kan medge en sådan enkel sak vittnar om hans affektiva hållning i frågan. Samma utveckling har vi hos Volvo V90 kontra XC70, eller en v60 i jämförelse med en 240. Större bil ger mer vikt. Säkrare bil ger högre vikt. Komfortablare bil ger högre vikt och mer kablage och fler komponenter ger högre vikt. Vargen kan inte acceptera dessa mycket tydliga och ingenjörsmässigt väl belagda fakta vilket indikerar ett irrationellt perspektiv. Och tyvärr har detta kommit att dominera dessa trådar i allt högre grad.

En Yaris är för övrigt inte säker, oavsett vi kolliderar med en bil, älg eller åker av vägen. Det har Vargen missförstått. Den har för korta deformationszoner och svag takstome. Däremot är den säkrare än tidigare småbilar (någonstans kring 35-50% i jämförelse med 90-talet). Upp till den stora bilens nivå når den dock aldrig, och det är inte tyngden som är orsaken till det. Istället är det fysikens orubbliga lagar som visar det.

MVH AL

#t • Uppdaterat: 2020-10-23 00:02
A.L

John. Det är en bra fråga.

Man kan givetvis räkna på det givet den olycksfördelning och ubder antagandet att det trafikarbete som idag utförs med stora bilar nu ersätts med småbilar istället. Hur det ser ut i Frankrike känner jag inte till.

I Sverige kan vi dock räkna med någonstans kring 40% högre skadeföljd den dagen ekofascisterna i regeringen driver igenom samma sak. Men som med alla rörelser och sekter är det ett pris man får betala antar jag. Vi ser ju faktiskt en allt tydligare trend mot både nermonterad levnadsstandard som diktatur. Snart kommer värre saker att lanseras (finns redan tokar i rörelsen som på allvar argumenterar i samma ordalag som man gjorde i 30-talets Tyskland. Historien upprepar sig...

MVH AL

#u • Uppdaterat: 2020-10-23 10:07
Axa

Snygg historierevision AL sysslar med...

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.