Nästa artikel
Hård forskarkritik mot dyra vägprojekt: ”Orimligt”
Nyheter

Hård forskarkritik mot dyra vägprojekt: ”Orimligt”

Publicerad 19 oktober 2020 (uppdaterad 19 oktober 2020)
Fyra forskare vill att Trafikverket drar i handbromsen.

Det är orimligt att lägga miljardbelopp på att bygga nya vägar som baseras på prognoser om att biltrafiken kommer öka. Det skriver fyra trafikforskare i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Just nu pågår flera vägprojekt i Sverige som baseras på ökade vägtransporter, och vägarna kommer också i sin tur generera ökad biltrafik. Om trafiken ökar blir det svårt att nå målet att minska utsläppen från inrikes transporter med 70 procent till 2030 även om fler bilister tankar biobränsle eller byter till en elbil.

Vi behöver prioritera betydligt effektivare sätt att transportera oss, tycker forskarna:

”I klartext betyder det att vi behöver planera för effektivare godstransporter och ett samhälle där vi arbetar mer på distans, reser mindre med privatbil och i stället går, cyklar och åker kollektivt.”

Forskarna har intervjuat flera personer som jobbar på Trafikverket och som säger att det inte är vägarna i sig, utan trafiken, som står för de stora utsläppen. Men genom att bygga nya vägar kommer trafiken och därmed utsläppen öka, anser forskarna.

Trafikverket utgår därmed fortfarande från tidigare prognoser om att biltrafiken kommer öka när nya vägar byggs. Men med nya vägar följer nästan alltid mer trafik, enligt en princip som kallas inducerad trafik, och forskarna tycker därmed att Trafikverket ska få nya riktlinjer från regeringen om att styra om till effektivare transportslag än privatbilar.

Läs också: Coronaeffekten: Betydligt mindre trafik – och bättre luft

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2020-10-19 21:56
Optimus

walle_x, snacka om förutfattande meningar.

#c • Uppdaterat: 2020-10-19 23:01
John2008

"Men genom att bygga nya vägar kommer trafiken och därmed utsläppen öka, anser forskarna."

På detta sätt är det ju även globalt och inte enbart i Sverige. Bättre att lägga pengarna på att uppdatera de befintliga vägarna, som inte alltid är de bästa.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.