Nästa artikel
Skoda Enyaq, Volkswagen Golf GTE, bonus/malus, konvertering och Lucid Motors
Podcast

Skoda Enyaq, Volkswagen Golf GTE, bonus/malus, konvertering och Lucid Motors

Publicerad 2 oktober 2020 (uppdaterad 2 oktober 2020)
Avsnitt 194: Blir Skoda Enyaq en Sverigefavorit och har Volkswagen prissatt sina laddhybrider fel? Hur funkar det att byta bränsle på bilen och få betalt? Varför blev chefen på Lucid utskrattad på bilmässa och hur förändras bonus/malus nästa år? Svaren hittar du i senaste avsnittet av Vi Bilägares podcast!
Tryck på play och lyssna på Vi Bilägares podcast. I det här avsnittet hör du Erik Söderholm, Fredrik Diits Vikström, Tommy Wahlström och Maria Dahlin.  

Du kan lyssna i spelaren högst upp på sidan genom att trycka på play-knappen. Du kan prenumerera på Vi Bilägares podcast helt gratis via iTunes eller valfri podapp! Vi finns också på Spotify!

Trevlig lyssning önskar Vi Bilägares redaktion!

Diskutera: Vad tyckte du om detta avsnitt?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2020-10-04 11:44
Styggavargen

https://www.sydsvenskan.se/2020-10-03/skaningar-koper-fyrhjulsdrivna-bilar-som-aldrig-forr-trots
Stod i Sydsvenskan idag om Skåningar köper 4WD som aldrig förr, när jag ser de olika kommunerna så är det Lund, Båstad och Vellinge som köper mest procentuellt, varför? Jo för att de har pengar och tror på myten om en säkrare bil vs en 2WD.
"Argumentet är ofta förekommande när fyrhjulsdrivna bilar säljs in – men rena myten, enligt expertisen.
I en studie av Folksam från 2017 framgår att fyrhjulsdrivna bilar ökar risken för personskadeolyckor på is eller snö med mellan 20 och 30 procent. Alltså på just de väglag där fyrhjulsdriftens fördelar ofta lyfts fram. Dessutom krockar fyrhjulsdrivna bilar med upp till 10 procent högre hastighet vid vinterväglag.
– Vi ser inte fyrhjulsdrift som ett säkerhetssystem, som kanske bilbranschen gör, konstaterar trafiksäkerhetsforskare Anders Ydenius på Folksam."
Näää... bor du i Norrland och fastnar hela tiden så köp 4WD, annars kan du låta bli... det är helt onödiga utsläpp och ger dig ingen extra säkerhet, tvärtom!

#m • Uppdaterat: 2020-10-04 12:18
Kodiaq

Ja men vargen för guds skull.
Det är ju ett förarproblem inte fel på bilarna!

#n • Uppdaterat: 2020-10-04 12:52
V70Silver

Från Teknikens Värld

"– Resultaten tyder på att fyrhjulsdrift maskerar hala vägförhållanden. Bättre väggrepp vid acceleration gör att föraren inte anpassar hastigheten efter väglaget. När är det dags att bromsa är hastigheten högre och därmed bromssträckan längre, eftersom en fyrhjulsdriven bil inte bromsar mer effektivt än en tvåhjulsdriven. Har du inte särskilda framkomlighetsbehov bör du inte köpa en fyrhjulsdriven bil, säger Matteo Rizzi".

#o • Uppdaterat: 2020-10-04 13:06
Kodiaq

V70
Så är det nog.
Man måste känna sig för och " läsa " vägbanan.
Sen finns det ju andra sätt att kolla hur halt det är..bromsa exempelvis.
Att köra aktivt verkar vara ointressant nuförtiden.

#p • Uppdaterat: 2020-10-04 15:47
mso 1000

Jag håller med silver och vargen till 100%.
Har man sunt förnuft och kört olika bilar med varierande status på däcken då håller man med om detta.
Att det sedan kan motiveras med att jag slipper skotta garageuppfarten så ofta är väl ett skäl.

#q • Uppdaterat: 2020-10-04 16:00
Styggavargen

Kodiq, läsa av vägbanan? Vart kommer du ifrån? Då skall jag berätta vad som hände mig i mitten av 90-talet, kom körandes på vintern och en bil längre fram hade kört av vägen..stod en bit ner i diket. Jag börjar bromsar för att stanna och se om det behövdes hjälp... jag märker hur min bil börjar glida men jag får stopp på den ca 10 meter bakom bilen som stod i diket, och när jag stiger ut ur min SAAB halkar jag direkt. På vägbanan såg man inte hur halt det var...men jag har nog aldrig varit med om så halt väglag, det var som på halkbanan. Nä, sedan jag bott i Småland under 90-talet med vintriga förhållanden och hala vägar så har fått respekt för vintern och att ta det lugnt.

#r • Uppdaterat: 2020-10-04 20:19
Axa

Haha, det är ju inte ens nog men snö i Mälardalen för att motivera fyrhjulsdrift men tydligen verkar det finnas behov i Skåne.

#s • Uppdaterat: 2020-10-05 09:16
Styggavargen

Axa, jag tror försäljare säljer in fyrhjulsdriften med felaktig fakta. Rika personer vill ju kunna skryta med det ena och andra. Sedan står vi där med 3 år gamla bilar med fyrhjulsdriften som ingen egentligen vill ha. Jag lovar att Subaru skulle sälja så mycket mer bilar om de skippat 4WD, för de gör trots allt många bra modeller och deras fyrhjulsdrift är väldigt bra och det skall de få cred för. Åkte en Sabaru Impreza ifrån mindre ort till Åre (ej min bil) och den låg väldigt bra på vägen, men som jag sagt innan...när man sedan kör snabbare bara för bilen har 4WD så blir man rädd. Jag satt i baksätet under 8 mil och bara hoppades att vi inte skulle hamna i diket.

#t • Uppdaterat: 2020-10-05 23:31
Kodiaq

Vargen du som är så erfaren har du inte lärt dig det än..huvva..

#u • Uppdaterat: 2020-09-28 12:03
milkylainen

Ska banne mig inte vara folk på vägarna med hemmasnickrade bilar.
Varken el, gas eller etanol.
Bortsett från att vinsten är extremt liten med att skruva i en äldre bil så är det bara korkat att förändra bilens drivlina.
Om vi nu ska ha bidrag så kan vi ha skrotningsbidrag på svenskköpta fordon så Svensson kan KÖPA en biogasbil eller vad han nu vill ha istället.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.