Nästa artikel
Bilfrågan: Backvarning med släp?
Bilfrågan

Bilfrågan: Backvarning med släp?

Publicerad 29 juli 2011 (uppdaterad 1 augusti 2011)
"Släpvagnseluttaget är så konstruerat att det kopplar ur backsensorerna när man stoppar i släpvagnskontakten. Verkar inte så smart, varför är det så?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje dag på en läsarfråga om bilar eller trafik.

FRÅGA:
Jag har en Kia Cee´d -10 med dragkrok. Jag råkade ut för en försmädlig olycka när jag använde min lilla trädgårds-släpkärra. För ett ögonblick glömde jag att jag hade den påkopplad när jag skulle backa upp på garageuppfarten vilket fick till följd att den knöt sig och förorsakade rejäla bucklor på bilen. Om backsensorerna varnat mig, vilket de inte gjorde, hade aldrig olyckan hänt.

På verkstaden förklarade man att släpvagnseluttaget är så konstruerat att det kopplar ur backsensorerna när man stoppar i släpvagnskontakten. Verkar inte så smart, varför är det så? Går det att koppla förbi så inte sensorerna blir bortkopplade?

JOT

SVAR:
Javisst, men backsensorn upplever då släpkärran som ett hinder och kommer att larma hela tiden. För att undvika detta kopplas backsensorn ur när släpvagnkontakten används. Enda sättet att få systemet att fungera med släpkärra vore att montera extra sensorer på släpet men detta kräver en hel del arbete.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2011-08-02 22:17
amoC

Varför vill man ha en backvarnare som varnar för att man håller på att backa in i sitt eget släp? Vad är det med folk egentligen... Är väl bara en tidsfråga innan man kräver torkvarnare på dass, så man inte råkar "glömma" att torka sig innan man går ut. Herregud, människor!

#m • Uppdaterat: 2020-10-02 10:11
Roger Skagerström1

Så här 9 år senare är det fortfarande rätt kul xD

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.