Nästa artikel
Smutsiga, dyra och klumpiga – ska vi varna för suvar?
Krönika

Smutsiga, dyra och klumpiga – ska vi varna för suvar?

Publicerad 23 september 2020 (uppdaterad 23 september 2020)
Inför samma typ av varningstexter på annonser för suvar som för tobak! New Weather Institute är en brittisk tankesmedja som lanserar ett radikalt förslag för att få britterna att välja klimatvänligare alternativ till suven.

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Ur miljösynvinkel är det ett dilemma att stadsjeeparna blir populärare. Många förare, kanske i synnerhet de lite äldre, gillar den höga sittpositionen som underlättar att stiga i och ur bilen. Hög sittposition ger bättre överblick samt en känsla av högre säkerhet.

Biltillverkarna gillar också suvar. Man bygger dem med samma komponenter som sina massproducerade vardagsbilar men tar ut ett högre pris vilket ger större vinst. Därför satsar bilföretagen hårt på att ta fram allt fler högbyggda modeller. 

Men ska vi vara ärliga så är ju inte suvarna särskilt bra för oss. Högre vikt och högre luftmotstånd ger ökad bränsleförbrukning, högre kostnader och mer utsläpp. Under sommaren publicerade EU-kommissionen en rapport som visade att det genomsnittliga koldioxidutsläppet ökade med två gram koldioxid per kilometer och bil mellan 2017 och 2018. Utsläppen för nya personbilar steg från 118,8 gram koldioxid per kilometer till 120,8.

Under samma tid ökade suvarnas marknadsandel från 29 procent 2017 till 35 procent 2018. En majoritet av dessa drivs av bensinmotorer och det genomsnittliga CO2-utsläppet från suvar i EU låg på 130 g/km år 2018.  

Vi ingrep mot tobaksbolagens annonsering när vi förstod vilket hot rökningen utgjorde mot folkhälsan säger Andrew Simms, chef på New Weather Institute. När vi nu vet vilket hot klimatförändringarna utgör är det hög tid att stoppa annonser som gör problemet värre! 

I Sverige har vi ett skattesystem som styr bilisterna mot att välja mindre miljöpåverkande alternativ men frågan är om det räcker. Borde vi också införa mer attitydpåverkande åtgärder i form av varningstexter eller annonsförbud?

Själv tror jag på information och öppenhet och hoppas att kloka och informerade medborgare fattar kloka beslut. Vad tror du?

Läs också: ”Slopa momsen på elbilar upp till 400 000 kronor”

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2020-09-23 23:47
Styggavargen

A.L, du får taggarna utåt varje gång...roligt att se, man småler lite ..ville mest höja blodtrycket lite på dig. Den enda Volvo'n hitintills jag kan tänka mig är en V60 eller S60, finns bara två små hakar...de drar mycket bränsle och kostar dubbelt upp mot min Octavia ...men är inte dubbelt så bra! Tjooflööjt

#c • Uppdaterat: 2020-09-23 23:56
S-klasse

Varför sådant ensidigt fokus på bilar när det gäller utsläpp av växthusgaser? Hela transportsektorn (bilar, bussar, lastbilar, båtar, tåg, flyg etc) utgör ca 12-13% av de globala utsläppen av växthusgaser, t.ex. de globala utsläppen från el-produktion är ca 25%. Vi riskerar att missa målen med typ 90% oavsett SUV.

Har vi t.ex. koll på utsläppen av växthusgaser från produktion av de varor och tjänster vi importerar? Kanske vi borde börja ställa krav där och det skulle ha en större positiv effekt för klimatet globalt sett.

#d • Uppdaterat: 2020-09-23 23:59
A.L

Nej då Vargen. Jag vet ju sedan tidigare att du både trollar och hycklar. Inget att göra åt.

Vad gäller förbrukningen kanske du skall kolla här;

https://www.vibilagare.se/forum/vi-bilagares-forum/modellspecifikt/volvo-v90-d4

MVH AL

#e • Uppdaterat: 2020-09-23 23:59
John2008

När inte tillräckligt kloka och oinformerade medborgare inte klarar att fatta kloka beslut som att skippa suv, kan det givetvis vara bra att varna för suv!

#f • Uppdaterat: 2020-09-24 00:02
A.L

När inte tillräckligt kloka och informerade medborgare (gått i skolan och) klarar att fatta kloka beslut kan det givetvis vara bra att varna för propaganda!

MVH AL

#g • Uppdaterat: 2020-09-24 06:00
thulo

folk är tråkigt nog för korkade för att förstå vad du menar i din mycket bra krönika

#h • Uppdaterat: 2020-09-24 06:42
Stefan Eriksson

Tyvärr, finns det en hel medborgare som inte är kloka och klarar att fatta kloka beslut, vi måste ha lagar och regler och tydlig information för dem som inte tänker själva. En varningstext mot stadsjeepar vore lämpligt, men också andra bilmodeller som belastar miljön och säkerheten mer.

#i • Uppdaterat: 2020-09-24 07:10
bgl

Med frivillighet kan man komma långt.
Vi Bilägare kan börja verka som ett föredöme för alla motortidningar och sluta med all journalistik om Suvvar!

#j • Uppdaterat: 2020-09-24 07:24
V70Silver

Tycker debatten mellan A.L. och vargen är lite tjatig. Skoda Octavia är ingen fantastisk miljöräddare men i väntan på verklig elektrifiering är det inte rimligt att en så stor del av bilarna är suvar. En SUV i mellanklassen förbrukar 1 till 1,5 dl mer per mil än sin lågbyggda motsvarighet med samma drivlina. Tänk XC60 vs V60 eller Golf mot Tiguan.

#k • Uppdaterat: 2020-09-24 07:48
Kodiaq

Al
Ja trolla verkar vara det hen håller på med.
S-klasse nämner ju något som varit upp förut men ingen bryr sig, så man undrar varför just bilar...hur var det med nyttiga idioter nu igen!

Dom som nu anammar propagandan om klimatet och rädda världen..hur ställer ni er till om nu all fossil försvinner (som inte händer ) så att delar av befolkningen som har ett socialt liv utanför propaganda bubblan inte kan fortsätta med sina intressen...snöskoter, båtliv , husvagn(finns inga alternativ i dag) bilsport etc etc.

Ska dom bara sluta med allt och rätta in sig i sektledet?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.