Nästa artikel
Semester i Tesla Model 3 – med både för- och nackdelar
Långtest

Semester i Tesla Model 3 – med både för- och nackdelar

Publicerad 21 september 2020
Instabil och bullrig – men räckvidden är fullt tillräcklig.

Semestern spenderades på blåskusten, norr om Falkenberg. Havsvindarna avslöjade att sidvindsstabiliteten är medioker. Den reaktionssnabba Teslan blev riktigt nervös, ett fenomen som förvärrades av självkörningsfunktionen.

Passagerarna klagade på de ständiga dansstegen i sidled. Klagomålen druknade dock i det höga vindbruset från förardörren som uppkom vid kraftig sidvind. 

Utan laddmöjlighet i stugan blev vi förpassade till endast publika laddplatser. Det gav ett drivmedelspris på 4:12 kr/mil under sommarens 530 semestermil. Då Teslan inte behöver service tillkom inga övriga kostnader under tiden. 

Teslas minsta batteri räckte väl till i det varma klimatet. Ett 30 minuters laddstopp mellan Stockholm och Halland räcker. Snabbladdarna gav något lägre effekt under sommaren, men bilen blev ändå färdig innan familjen lekt/ätit klart.

Läs alla uppdateringar om våra långtestbilar här.

Tesla Model 3 Standard Range Plus

Årsmodell: 2020
Inköpspris: 564 530 kr efter premie
Aktuell körsträcka: 2 430 mil
Förbruk. (dek.): 15,4 kWh/100 km
Förbruk. (ViB:s): 18,8 kWh/100 km

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2020-09-22 22:13
Henrik M

Guran: Inget försvar, jag bara ifrågasatte om bilen är rätt i hjulinställning eller liknande om den upplevdes så ostabil. Jag har själv kört en Model 3 väldigt mycket på E6 utmed kusten i Skåne och den är lika stabil som min Model S nästan. Därav min undran, är det så konstigt? Och såklart kan den bli törstig vid en körstil som inte passar bilen, precis som alla bilar. Min teori där är att de hoppar runt så mycket mellan olika bilar och är vana fossilförare att de inte hinner "lägga sig till med" elbilskörstilen som alla som kör de mer regelbundet får. Jag kör min S 10-15% snålare nu än första månaderna.
Så nej Guran, inget försvar, men ett relevant ifrågasättande.

#c • Uppdaterat: 2022-02-14 20:27
Gäst (ej verifierad)

Har du kört TM3 med full semesterpackning och 4 personer i bilen ? Dvs hur hanterar bilen rejält mer last. Många bilar uppträder ganska olika med och utan last. Men om det nu självkörningsfunktionen som förvärrade så borde man kunna slå av den.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.