Nästa artikel
VW-chefens kontroversiella önskan: Högre dieselpris
Nyheter

VW-chefens kontroversiella önskan: Högre dieselpris

Publicerad 22 september 2020
Fler kan tänka sig en elbil om det blir dyrare att tanka diesel, tror chefen för Volkswagenkoncernen.

För att fler bilköpare ska överväga att gå över till eldrift behöver politikerna kraftsamla och anstränga sig, enligt Volkswagens koncernchef Herbert Diess.

En punkt som kan behöva införas, enligt honom, är högre dieselpris.

– Om man vill åstadkomma en snabbare förändring måste också de rätta förutsättningarna finnas. Så länge dieselpriset ligger på bara en euro per liter, den lägsta nivån på flera år, är det svårt, säger han i en intervju med Welt.

Herbert Diess varnar dock för att alla biltillverkare och underleverantörer kanske inte klarar omställningen, och han vill inte att EU ytterligare skärper koldioxidkraven.

– Om vi som samhälle är redo att acceptera en snabbare övergång till koldioxidneutral mobilitet är det möjligt för Volkswagen. Men om det är möjligt för hela bilindustrin måste vi diskutera med underleverantörer och politiker, säger han.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2020-09-22 17:45
jete

Han skulle väl kunna tala om på vilken mack man kan tanka diesel för 1€/L Herbert, kom igen!

#c • Uppdaterat: 2020-09-22 18:29
Hundter

Ja, så säger en riktig fuskare! Höj,så slipper vi alla skandaler Då köper folk bensindrivna istället!!
Hjälp!!!

#d • Uppdaterat: 2020-09-22 18:29
Hundter

Ja, så säger en riktig fuskare! Höj,så slipper vi alla skandaler Då köper folk bensindrivna istället!!
Hjälp!!!

#e • Uppdaterat: 2020-09-22 19:22
J.L

Ur ett klimat/hälsoperspektiv är han huvudet på spiken. Höj fossildiesel och bensin till 25-30 kr/liter så minskas okynnesåkandet samt att bränsletörstiga bilar åker "stolpe" ut till förmån för energieffektivare alternativ. Prisinstrumentet är tyvärr enda sättet att påskynda utvecklingen mot lägre utsläpp av gifter och klimatgaser, Sorry klimatförändringsförnekare men ni har fel, miljöförstöring ska kosta pengar.

#f • Uppdaterat: 2020-09-22 19:38
Kodiaq

Bättre miljö ska alltid jobbas för.
Men tro att man ska kunna ändra på klimatet ens någon promille tar jag för nonsens.

Är nog bara högst troende som tror det..i likhet med..ja gissa.

Undrar vad det är för folk som sitter och skriver att höj bensin/diesel så att det svider för Svenson och tror att det ska göra någon skillnad för klimatet?

Enda skillnaden det gör är att Svenson får det sämre ekonomiskt.

#g • Uppdaterat: 2020-09-22 19:55
Axa

Klimatförnekare och konspirationsteorier... jo jo.

#h • Uppdaterat: 2020-09-22 19:57
Kodiaq

Vad är en klimatförnekare..?
Alla vet väl att vi har olika klimat.

#i • Uppdaterat: 2020-09-22 20:02
Mythbuster

Det tar en sekund att rasera trovärdighet. År att bygga upp. Så för den som undrar, pinjong är på något med IONITY. Ett system som styrs av VW, betalats med EU skattemedel och är tokdyrt för de flesta. Hjälper nog inte den där år att bygga upp tiden.

#j • Uppdaterat: 2020-09-22 20:25
A.L

Sorry JL men du fantiserar och har dålig koll på fakta. Miljöförstörelse kostar redan pengar, både på totalen som marginalen.

Räknar man sedan vad den marginella bilresan kostar (I externa kostnader) och jämför det med plågorna för miljö, klimat, vägslitage och olyckor så är bränslet överbeskattat med mer än 40%.

Allt enligt regeringen eget utredningsorgan inom området, VTI samkost. Läs gärna deras rapporter i området.

MVH AL

#k • Uppdaterat: 2020-09-22 21:47
J.L

A.L jag undrar vem som lever i en fantasi ? Utan att gå till personangrepp så är tyvärr alltför många som är både blinda och döva och låter katastrofen för djur/natur pågå bara egot blir tillfredsställt med feta SUVar ohållbar livsstil med ett slöseri av resurser som saknar motstycke. Straffet för vår livstil pågår och tyvärr blir det värre med avsmältning av gigantiska glaciärer, skogsbränder, sjukdomar och elände. Men fortsätt att predika kring överbeskattning av fossilbränsle. Svensken lägger 35% mindre av sin inkomst på bensin idag än för 20 år sedan https://www.svd.se/rekordbilligt-att-kora-bil--trots-bensinpriserna

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.