Nästa artikel
Regeringens plan: Förmånsbil ska bli lika dyr som privatbil
Nyheter

Regeringens plan: Förmånsbil ska bli lika dyr som privatbil

Publicerad 17 september 2020 (uppdaterad 2024-03-14 13:58)
Ett nytt sätt att beskatta tjänstebilar ska leda till att fler väljer en elbil.

De förmånsbilar som rullar på vägarna i dag är kraftigt subventionerade, något som ofta gör dem betydligt billigare för föraren än att köpa en bil privat.

Det vill regeringen ändra på. I flera år har det diskuterats kring nya regler för förmånsbilar, och nu föreslår regeringen att värdet för förmånsbilen ska vara detsamma som en privatägd bil, något Dagens Nyheter var först att rapportera om.

Enligt finansmarknadsminister Per Bolund (MP) är detta en del av en ”större grön skatteväxling”, något som ska öka skatteintäkterna med 150 miljoner kronor. Regeringen vill inte att det ska vara betydligt mer lönsamt att ta ut lön i form av en förmånsbil än att ta ut det i pengar.

Schablonen för hur förmånsbilarnas kostnader ska beräknas ska alltså göras om, men exakt på vilket sätt är ännu inte officiellt.

– Vi vet att förmånsbilen ofta är tyngre och törstigare än genomsnittsbilen. Vi hoppas att förslaget kommer leda till att det blir tvärtom. Att förmånsbilen är renare eftersom man väljer elbil, säger Per Bolund till DN.

Läs också: Skatteverket avslöjar: Nu ska fusket med lyxiga företagsbilar granskas

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#11p • Uppdaterat: 2020-09-21 17:21
A.L

Axa: Så inget svar på när mina pengar kommer då? Mycket märkligt att det skall vara så svårt - apropå att vara snurrig (Axa förstår uppenbarligen inte hur en förmånsbil beskattas - men som upplysning är det i form av lön, inklusive sociala avgifter - därav min parallell till Axa:s jobb som helt drivs och finansieras med hjälp av skattepengar). Som ett räkneexempel: 5000 kr i förmånsvärde kostar företaget sociala avgifter om c:a 30% - precis som vid en vanlig löneutbetalning. Tillkommer gör kostnader för bilens drift, underhåll och inköp (vanligtvis leasing som hos en V90 AWD ligger på c:a 6775 kr/mån inkl moms samt en första förhöjd hyra omkring 100 000, plus serviceavtal och försäkring om 1300 kr/mån ytterligare - inget av det subventioneras utan bokförs som en utgift i företagets resultaträkning).

Nu frågar jag igen: När får vi tillbaka den där subventionen och hur gör jag för att få den? Vad är det jag och min revisor har missat?

Kanske inte är så konstigt att Axa inte vill svara när han helt uppenbarligen inte har en susning om vad en sådana här bil kostar och vem som betalar den.:-)

MVH AL

#11q • Uppdaterat: 2020-09-21 17:54
EnannanRobban

AL, Idag är det inte subventionerat för företagen, de betalar en rejäl slant för detta så där ger jag dig rätt.
Däremot för mig som är förmånsbilförare så blir det med nuvarande system faktiskt förmånligt, så länge jag verkligen har en bil som passar mig för mitt privata ägande.
Min tidigare V60 kostade mig 2621kr per månad netto (4945kr brutto). I det ingick ju då allt utom bränsle och privat parkering. Så för mig som förare så var det inte kostnadsneutralitet kontra att köpa/privatleasa en likadan bil. Jagvill inte påstå att det är en subvention, för kostnaden i sig för bilen är fullt ut tagen av företaget, men som mig som förare så är det förmånligt.
Min e-Golf kostar förövrigt mig 1334kr netto i månaden, försök att ha en ny bil för det...

#11r • Uppdaterat: 2020-09-21 19:45
A.L

Robban: Därav att du blir förmånsbeskattad. Det är ju ett svenskt påfund att skatta sönder allt som inte passar in i mallen. Därutöver får man inte köra en för dyr bil i Sverige utan att åka på tillägg. Det kan ju också sticka i ögonen på folk....Samma sak gäller för höga inkomster. Det får man heller inte ha.

Andra saker som man sedan varit på men misslyckats med är mobiltelefoner, datorer, surfplattor. Matkupongerna lyckades man komma åt, och så även boende. Vad man gör med pensionsfonderna skall vi inte tala om....

Att din e-golf sedan har ett lägre skatt än en vanlig fossilbil är just ett sätt för staten att styra konsumtionen i en riktning som man tycker är bättre (att man sedan å andra sidan tillsätter utredningar som måste komma på hur man skall kompensera för skattebortfallet är det ingen som säger ett knyst om - men det gör man). Alltså en klassisk rekyleffekt. Som vi redan har pratat om förstärker man rekylen när man snedvrider konkurrensen.

MVH AL

#11s • Uppdaterat: 2020-09-21 20:45
EnannanRobban

Men för fan AL, det är väl inte konstigt att den som har en bil betald av företaget betalar förmånsskatt på den heller? Eller anser du att jag skulle haft min bil gratis att använda bara för den är betald av företaget?
Du är ju själv för välfärd och vill betala extra för det, var kommer pengarna från om inte skatt?
Väldigt mycket som sker är ju omfördelning hela tiden, någonstans behövs ett par rejäla pallar i ladan för att få AB Sverige att fungera.
Inkomstskatten har sänkts ganska omfattande de senaste 10 åren, jag får ganska bra med extra stålar på kontot den 25:e. Jag vet att du har koll, men jag tror tyvärr inte att allt för många vet hur många procent de betalar i inkomstskatt på sin lön. Betalar man ”28-32%” eller betalar man 52%?

#11t • Uppdaterat: 2020-09-21 21:24
Axa

Som sagt, det är ju flera här som ger exempel på att det faktiskt är mer förmånligt med förmånsbil...

#11u • Uppdaterat: 2020-09-21 21:29
A.L

Robban. Det är ett fördelningspolitiskt resonemang där man inte kan säga att det ena är mer rätt eller fel än det andra.

Vad man däremot kan visa är vilka konsekvenser olika strategier får på tillväxt och välstånd. Och då vet man att skatt på högre utbildning och extra ansträngning är kontraproduktivt (läs: progressiv beskattning), eller att på rent godtyckliga grunder fördyra transporterna (som är vad nuvarande regering ägnat sig åt). Stryper man möjligheten för ekonomin att växa (via produktivitetsökningar och teknisk utveckling, att låna upp en ekonomi som skett i Sverige allt sedan finanskrisen är ingen tillväxt utan en kreditexpansion) så minskar också skattebasen. Då blir det mindre resurser till en gemensam välfärd.

Så vi är överens om att cashen skall in. Men jag tror inte vi är helt överens om bästa vägen dit. Exemplet med förmånsbilarna eller för den delen koldioxidvärderingen visar det. För det är knappast genom att göra alla fattigare som vi får resurser till bättre vård, eller hur?

MVH AL

#11v • Uppdaterat: 2020-09-21 21:34
A.L

Axa. Fortfarande inget svar om subventionen. Jag väntar och lär få vänta ytterligare eftersom det inte finns några skattesubventioner att hämta ut. Det enda som finns i form av bilar är skatter att betala in. Förmånsskatt, bränsleskatt, fordonsskatt, trängselskatt, arbetsgivaravgift osv. Några pengar tillbaka har jag då hittills inte sett, inte på någon bil.

Dags att läsa på istället för att återupprepa politisk propaganda måhända?

MVH AL

#11w • Uppdaterat: 2020-09-21 21:55
Axa

Va bra AL. Då är vi överens om att så kallad förmånsbil istället kan ske privat och genom en högre lön.
Jag kan inte på något sätt förstå motståndet. Om tanken är att det faktiskt ska kosta lika mycket som att köpa bilen privat och de nu ska se över reglerna, är det inte bra? Och är det inte det isåfall bra med en förändring av reglerna? Apropå att behålla välfärd...

Jag vill inte ha några svar på mina frågor, det blir liksom självmål...

#11x • Uppdaterat: 2020-09-21 21:57
Axa

För övrigt finns det en länk till en artikel om att Skatteverket avslöjar fusk med förmånsbilar. En annan kan ju lätt misstänka att vissa anser att det är ok med fusket?

#11y • Uppdaterat: 2020-09-21 22:18
A.L

Axa. Ännu inget svar utan nya försök till sidospår. Jag frågar igen. Var har du subventionerna? Kan du verkligen inte leda ditt eget påstående i bevis (uppenbart att så är fallet, därav diverse sidospår)?

Vad gäller förmånsbilen finns det gott om företag som ersatt dem med motsvarande lönepåslag istället. Många möjliggör dessutom att arbetstagaren själv får välja - d.v.s valfrihet - det Axa normalt sett skyr värre än pesten;-). ABB är ett sådant. För även om du fortfarande inte förstått det är kostnaden för bilen avsevärd, både på månadsbasis som under kontraktstiden. Räknar vi om den kostnaden i lön får man ut en summa som räcker till en fin bil. Vågar Axa sig på en sådan kalkyl?

Dock är det så att många har bilen som ett arbetsverktyg. Inte minst mot kundansvarssidan är den ett viktigt komplement . Och där blir det orimligt med kostnadsökningar.

Systemet med förmånsbilar bör ses över och så även de progressiva skattetrycket (som hämmar både FoU som arbete). Där är vi överens. Men jag tror inte vi drar i samma riktning eftersom jag prioriterar att använda resurser effektivt medan Axa snarare föredrar slöseri så länge det uppfyller hans subjektiva syn på "rättvisa".

Vad som ger mest ut i form av skattebas behöver jag nog knappast gå igenom. Det kommer nämligen bara föra oss ännu längre bort från Axa grundpåstående (vilket är vad han önskar).

MVH AL

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.