Nästa artikel
Regeringens plan: Förmånsbil ska bli lika dyr som privatbil
Nyheter

Regeringens plan: Förmånsbil ska bli lika dyr som privatbil

Publicerad 17 september 2020 (uppdaterad 2024-03-14 13:58)
Ett nytt sätt att beskatta tjänstebilar ska leda till att fler väljer en elbil.

De förmånsbilar som rullar på vägarna i dag är kraftigt subventionerade, något som ofta gör dem betydligt billigare för föraren än att köpa en bil privat.

Det vill regeringen ändra på. I flera år har det diskuterats kring nya regler för förmånsbilar, och nu föreslår regeringen att värdet för förmånsbilen ska vara detsamma som en privatägd bil, något Dagens Nyheter var först att rapportera om.

Enligt finansmarknadsminister Per Bolund (MP) är detta en del av en ”större grön skatteväxling”, något som ska öka skatteintäkterna med 150 miljoner kronor. Regeringen vill inte att det ska vara betydligt mer lönsamt att ta ut lön i form av en förmånsbil än att ta ut det i pengar.

Schablonen för hur förmånsbilarnas kostnader ska beräknas ska alltså göras om, men exakt på vilket sätt är ännu inte officiellt.

– Vi vet att förmånsbilen ofta är tyngre och törstigare än genomsnittsbilen. Vi hoppas att förslaget kommer leda till att det blir tvärtom. Att förmånsbilen är renare eftersom man väljer elbil, säger Per Bolund till DN.

Läs också: Skatteverket avslöjar: Nu ska fusket med lyxiga företagsbilar granskas

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#11f • Uppdaterat: 2020-09-20 19:46
Axa

Och hur än en del resonerar så framgår det i artikeln ovan att förmånsbilar är kraftigt subventionerade...

Förmånsbil = pappa betalar

#11g • Uppdaterat: 2020-09-20 19:58
A.L

Jag har då aldrig sett en krona i subvention på någon av alla de bilar jag hade i mitt före detta företags fordonspark. Det enda jag såg var kostnader. Utgifter som dockar motiverade givet min verksamhet.

Men Axa kanske kan visa mig vad jag och mina dåvarande revisorer missade?

MVH AL

#11h • Uppdaterat: 2020-09-21 08:28
LC4ever

Jag kör en företagsleasing, ofta misstagen för förmånsbil i denna diskussion.
Vid ett tillfälle kunde vi på jobbet jämföra kostnaden, för jag plockade ut en VW Passat via jobbet, och en kollega köpte en exakt lika dan privat.
Under tre år förde vi anteckningar om våra kostnader. Slutresultatet var att det hade varit 500kr billigare att äga bilen privat, MEN då hade han gjort en service mindre.
Slutsats, det kostar redan lika mycket att ha bil via jobbet som att äga privat.
Jag kör ca 4000mil/år, mycket av det i jobbet. Milkostnaden vid privat bil med värdeminskning och slitage gör att milersättningen inte går ihop, jag skulle förlora på att köra privat bil i tjänst.
Därför erbjuder företaget en företagsleasing.
Men snälla, blanda inte ihop detta med förmånsbil, för jag har INTE denna bil som ett lönepåslag.

#11i • Uppdaterat: 2020-09-21 09:08
Henrik M

Axa: Jag ställer mig i kö tillsammans med A.L i frågan om att be dig visa på vilket sätt det subventioneras?

#11j • Uppdaterat: 2020-09-21 09:54
Blomman_90

@LC4ever - Jag skulle vilja hävda att du själv blandar ihop begreppen lite här. "Företagsleasing" är inte ett vedertaget begrepp för att beskriva de olika "ägandemöjligheterna" ur en anställds perspektiv, utan en typ av finansieringsmodell när företaget köper en bil.
Det som diskuteras i denna tråd kan delas upp i tre generella kategorier:
1. Tjänstebil - En bil som helt bekostas av företaget och som INTE får användas privat (annat än i oerhört ringa omfattning).
2. Förmånsbil - En bil som bekostas av företaget, men som FÅR användas privat som dock innebär att det uppstår en förmån för den anställde som denne måste betala.
3. Personalbil - En bil där den anställde bekostar bilen genom löneväxling och betalar förmånsskatt.

Att det sedan råkar vara så att era jämförelser visar att det är billigare att äga bilen privat måste nog vara något slags unikum, alternativt konstigt/felaktigt beräknat. De enda fall jag har hört talas om när det varit billigare att ha en bil privat än någon form av bil via företaget är personer som har en relativt billig bil (alltså gammal), och som kör mycket i tjänsten och kan därmed plocka ut 18,50:-/mil skattefritt i milersättning. Köper du en ny bil så kommer du aldrig hamna på sådana milkostnader.

Om man exempelvis kollar på en Polestar 2, så kostar den jag tittar på över 11.000:-/månad att privatlease, den skulle kosta strax över 7000:-/månad med ett personalbilsupplägg och 2800:-/månad som förmånsbil (allt i netto-kostnad).

#11k • Uppdaterat: 2020-09-21 12:54
Axa

AL och Henrik
Om ni inte märker av det förmånliga jämfört med privat så borde ni inte heller ha problem med och något emot att regeringen nu föreslår ändring.

#11l • Uppdaterat: 2020-09-21 13:00
Henrik M

Axa: Du svarade inte på frågan, på vilket sätt är förmånsbilen subventionerad? Du antyder att kollektivet genom skattsedeln betalar för de som har förmånsbil, på vilket sätt skulle det vara så? Tvärtom som i en tråd på forumet får staten in mer pengar till kassakistan genom förmånsbilarna än om det hade handlats privat.
Så stå gärna för din åsikt genom att förklara den istället för att glida undan....

#11m • Uppdaterat: 2020-09-21 15:09
A.L

Axa: Märker av det förmånliga med att få lön? Jo jag är glad över att kunna ta ut lön. Jag är också glad över att kunna bidra till att exempelvis Axa kan få ut en lön också. Jag är nämligen för en välfärd som omfattar oss alla (som jag anser skall byggas ut) och är beredd att betala lite extra för det.

Men att jag skulle få ta del av skattekollektivets utbetalningar för min förmånsbil på samma sätt som exempelvis Axa gör - det har jag hittills inte sett röken av (om vi bortser från de småflis jag får via min hundtjänst då - pengar jag skänker till välgörenhet).

Så när kommer pengarna? Kan Axa svara på det?

MVH AL

#11n • Uppdaterat: 2020-09-21 16:13
Axa

AL
Va bra! Då kan du skaffa bil så som vi andra privatister gör. Eller finna dig i att reglerna efter förslag ändras.

I övrigt så är du snurrig. Jag har ingen egen bil genom arbetsgivaren och använder inte bil för mina arbetsuppgifter. Vi har tjänstebilar men dessa används i tjänsten och av mig ytterst sällan. Blanda inte ihop tjänstebil med förmånsbil.

#11o • Uppdaterat: 2020-09-21 16:26
Henrik M

Att man kan vara så jävla jante Axa....
Varför svarar du inte på frågan som är ställd istället?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.