Nästa artikel
Regeringens plan: Förmånsbil ska bli lika dyr som privatbil
Nyheter

Regeringens plan: Förmånsbil ska bli lika dyr som privatbil

Publicerad 17 september 2020 (uppdaterad 2024-03-14 13:58)
Ett nytt sätt att beskatta tjänstebilar ska leda till att fler väljer en elbil.

De förmånsbilar som rullar på vägarna i dag är kraftigt subventionerade, något som ofta gör dem betydligt billigare för föraren än att köpa en bil privat.

Det vill regeringen ändra på. I flera år har det diskuterats kring nya regler för förmånsbilar, och nu föreslår regeringen att värdet för förmånsbilen ska vara detsamma som en privatägd bil, något Dagens Nyheter var först att rapportera om.

Enligt finansmarknadsminister Per Bolund (MP) är detta en del av en ”större grön skatteväxling”, något som ska öka skatteintäkterna med 150 miljoner kronor. Regeringen vill inte att det ska vara betydligt mer lönsamt att ta ut lön i form av en förmånsbil än att ta ut det i pengar.

Schablonen för hur förmånsbilarnas kostnader ska beräknas ska alltså göras om, men exakt på vilket sätt är ännu inte officiellt.

– Vi vet att förmånsbilen ofta är tyngre och törstigare än genomsnittsbilen. Vi hoppas att förslaget kommer leda till att det blir tvärtom. Att förmånsbilen är renare eftersom man väljer elbil, säger Per Bolund till DN.

Läs också: Skatteverket avslöjar: Nu ska fusket med lyxiga företagsbilar granskas

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#v • Uppdaterat: 2020-09-18 21:15
ToRy

@Lawett: Nja, Volvo Cars har massor av anställda i Sverige så det finns definitivt skäl för staten att gynna företaget — om viljan finns. För övrigt har Volvo Personvagnar inte varit i svensk ägo på många år; före Kina var det Ford som ägde.

#w • Uppdaterat: 2020-09-18 22:17
A.L

Optimus. När jag skriver att företagen själva anpassar sin konsumtion (av bilar, kontorsutrustning, toalettpapper, förädlingsmaterial osv) bäst så handlar det inte om vad politiker och extremiströrelsen håller på med. Vad det handlar om är verkligheten som en företagare brottas med varje dag.

Per Bolund driver som bekant inte något företag. Per Bolund ägnar sig åt politik. Hans uppfattning är alltså normativt grundad och absolut ingen allmängiltig kausal lag. Att Per Bolund tycker att den svenska bilparken inte har för honom passande egenskaper är alltså inte samma sak som att det är så. Det är hans subjektiva uppfattning - dessutom i sedvanlig politisk ordning en gravt okunnig sådan (I generella ordalag är bildningsnivån hos våra politiker anmärkningsvärt låg, även om det inte gäller herr Bolund som i alla fall är biolog -vilken relevans det nu har för ekonomiska beslut).

Vad mp egentligen vill är att montera ner vår levnadsstandard. Det är syftet med deras vanvettiga framfart, något man till och med öppet erkänner. Att göra transporterna dyrare är ett utmärkt sätt för att uppnå ett sådant mål och syfte, därav detta fullkomligt idiotiska påhopp på förmånsbilarna.

MVH AL

#x • Uppdaterat: 2020-09-18 22:26
John2008

"Montera ner vår levnadsstandard" när det handlar om att sänka utsläppen från nya bilar och att göra saker och ting på ett mer hållbart sätt? Det här är ju en egen subjektiv uppfattning och inget annat.

Och ja, utsläppen behöver sänkas för att nå olika klimatmål (som i sig inte är normativa) och i Sverige är det transporterna som står för ca 30 % av utsläppen av växthusgaser.

#y • Uppdaterat: 2020-09-18 22:35
Optimus

A.L, jag tar ditt inlägg som en spya i debatten. Inget vettigt över huvudtaget. En massa konstiga beskyllningar mot våra politiker. Ett enligt mitt tycke mycket konstigt inlägg från din sida. Bättre kan du.

#z • Uppdaterat: 2020-09-19 09:52
A.L

Optimus. Nu finns det en hel del kunskap om effekterna av att fördyra transporterna (samband högre än 0,9). Det finns också en hel del kunskap om effekterna av att lägga priset för en vara eller tjänst över jämvikt. Därutöver vet man sedan årtionden vikten av att låta individen själv avgöra sin konsumtion framför centralcerade beslut (kallas för marginalnyttoteori). Slutligen, problemen med att skatta de negativa externa effekterna från transporterna på ett vettigt sätt är omdiskuterat - hela vägen upp på nobelprisnivå och det pris Sverige tillämpar (högst i världen) ligger långt över de nivåer som det finns skattningsmässig grund för.

Följaktligen. Det mp sysslar med är politik utan bärighet i ekonomiska ramverk -något du f.ö själv uttryckte i diskussionens begynnelse ("Bolund anser"). Den svenska idén om att sänka växthusgaser i en viss takt och snabbare än alla andra bygger på politiskt uppsatta mål, som ö.h.t inte kan härledas eller påvisas effekten av (I form av klimateffekt enligt IPCC:s modell).

Det ger negativa ekonomiska konsekvenser för både människor, företag och samhället i stort, också det effektberäknat (b.la av konjunkturinstitutet).

Det du kallar för "spya" speglar nog därför - dessvärre men inte helt sällsynt här i trådarna (se exempelvis #33) - egna kunskapsluckor inom området. Men så blir det allt som oftast inom religiösa sammanhang dit vi får räkna klimatdebatten i stort.

Alltså: Per Bolund har en åsikt som uttrycker att svenska förmånsbilar både är för stora och tunga. En åsikt som man givetvis får ha i ett samhälle med yttrande-och åsiktsfrihet -men som på intet sätt kan jämställas med någon naturlag. Att påstå att Bolunds normativa vision utgör en lag är således ett grundlöst påstående som bygger på subjektivitet.;-). Företag och köpare själva (de som använder bilarna praktiskt och dessutom betalar dem) gör en helt annan bedömning, iakttagelser som på marginalen torde ha ett betydligt högre sanningsvärde (det är så!) än vad en politiker kan fabulera ihop uppe på sitt tjänsterum.

MVH AL

#110 • Uppdaterat: 2020-09-19 10:20
Optimus

A.L, jag ska inte argumentera med dig om transporter och effekterna. Tror av vad du skriver att jag har en ganska lika syn på att inte fördyra för företag(äger själv 2 st företag). Men jag tror absolut inte på att försöka stoppa en utveckling som är av godo. Nu pratar vi att justera förmånsvärdet och beskattning. Vilket jag tror kommer att driva en hälsosam diskussion i företagens beslutsgrupper, om vilka förmånsbilar som skall finnas i företaget. Så har det blivit vid några tillfällen bakåt i tiden när Regeringen gjort liknande justeringar. Vi har suttit fast i många år av att ha haft såväl SAAB(där jag har arbetat i 10 år) och Volvo, vilket har gjort att vi har haft de förmånsregler som tidigare passerat revy. Nu när Volvo står beredda med elbilar, kanske det är dags för en hälsosam översyn av regelverket. För visst har bilflottan bara blivit större och tyngre, vilket har drivits av reglerna som funnits.

#111 • Uppdaterat: 2020-09-19 11:28
Axa

Ehm, ganska tramsiga inlägg från flera håll. I det här fallet är det väl framför allt frågan om varför de som har förmånsbilar kommer undan med lägre kostnader än privatister, och vilket finansieras genom skattepengar.
Om nu förmånsbilar verkligen motsvarar löneavdraget, ja men gör ett lönepåslag så kan arbetstagaren köpa motsvarande bil privat...

#112 • Uppdaterat: 2020-09-19 13:20
kuredh

Håller fullständigt med Axa. Vissa inlägg om levnadsstandard som hotas och valmöjligheter som försvinner mm är patetiskt.
Skulle förmånsbilar, och Miljöpartiet hota hela vår existens???? Då är det väl, för dom som önskar, bara att flytta utomlands då.
Tror nog att dom flesta, finns dock grupper som vissa pensionärer barnfamiljer och arbetslösa som kämpar med att få vardagen att gå ihop, att vi har det oförskämt bra i detta land. Tack för ordet.

#113 • Uppdaterat: 2020-09-19 14:20
skarj

Ingen skulle ha en förmånsbil om man inte räknar med att det lönar sig ekonomiskt.
De som absolut vill behålla detta system ser att det kommer att kosta att skaffa en "egen" bil. Jag tycker att systemet är gammaldags och fel ifrån början, det ska bort, frågan är hur det kan finnas kvar? Som sagt, förhandla upp lönen istället, så blir det ingen kännbar förändring och "du" får äga din bil på samma villkor som andra.

#114 • Uppdaterat: 2020-09-19 15:46
skånepågen

Jag tror inte att alla arbetsgivare delar ut förmånsbilar med glädje till dom anställda. På företaget jag jobbar på är bilen ett arbetsredskap med för att kunna utföra service och kundbesök. Utan bilen hade företaget inte existerat. Jag kör ca 5000 mil i tjänsten per år och dom som inte har ett stort behov av tjänstebil eller förmånsbil hos oss får ingen.
Eftersom man även beskattar traktamenten hårt som tidigare var mkt förmånliga så ökar behovet av tjänste/förmånsbil ytterligare då övernattningar inte är så lockande längre.
Som vanligt är det partiet som knappt klarar riksdagsspärren som ska vara med och förstöra för företag och medborgare som bidrar till statens finanser medan andra effektivt urholkar dom.
Det var detta parti som predika att om Öresundsbron byggdes så skulle hela det ekologiska systemet kollapsa i sundet
Nej till förbifart Stockholm, nej till trefilig motorväg vid Lund, nej till allt som har med bilar att göra......

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.