Nästa artikel
Här hamnar de nya statliga snabbladdarna för elbilar
Nyheter

Här hamnar de nya statliga snabbladdarna för elbilar

Publicerad 11 september 2020 (uppdaterad 15 september 2022)
21 nya elbilsladdare på gång – men det är inte säkert att de går med vinst, varnar Trafikverket.

Under sommaren kom beskedet att regeringen lägger 50 miljoner kronor om året i tre år på att bygga bort de ”vita fläckar” som finns för elbilister.

Det handlar om vägar med förhållandevis lite trafik, men där regeringen ändå vill bygga snabbladdare för att fler ska överväga att byta till en elbil. Tanken är att bygga ut nätverket med elbilsladdare längs vägar som i dag inte har någon väl utbyggd laddinfrastruktur.

Trafikverket fick i uppdrag att göra upphandlingar med företag som också måste driva snabbladdarna i minst fem års tid – annars måste de betala tillbaka det statliga stödet. Enligt Trafikverket måste det finnas en snabbladdare var tionde mil på större vägar.

Nu är det klart vilka platser som först kommer kunna söka stödet för att bygga snabbladdare. I första rundan handlar det om 21 platser från Riksgränsen i norr till Böda i söder.

– De här snabbladdarna kommer nog inte användas jättemycket i början men det är en viktig pusselbit när vi bygger laddinfrastruktur för framtiden, säger Sven Hunhammar, miljödirektör på Trafikverket, till Dagens Nyheter.

”En nyckelåtgärd”

Enligt honom är det inte säkert att själva snabbladdaren måste gå runt ekonomiskt – de är dyra att bygga och kan även vara dyra att driva – men det kan vara ett sätt att locka kunder till andra verksamheter i närheten.

Den som söker stödet måste driva stationen i fem år. Snabbladdarna måste ha en laddeffekt på minst 50 kW vilket är betydligt lägre än vad många nya elbilar klarar i dag.

– Elektrifiering är en nyckelåtgärd för att nå klimatmålen i transportsektorn och då behövs både elbilar och laddplatser. De flesta laddar hemma och vid arbetsplatsen men snabbladdning är en förutsättning för att fler ska våga välja elbil och för tillgängligheten i hela landet, säger Sven Hunhammar i ett pressmeddelande.

Läs också: Så snabbt laddar elbilarna: Audi e-tron överlägsen

Här hamnar de nya snabbladdarna

Du kan peka, nypa och svepa på kartan för att panorera och zooma.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2020-09-14 18:38
Grosser

Jodå, elbilbatterier med antingen aktiv luftkylning eller vätskekylning klarar av upprepad snabbladdning utan något större bekymmer. Som regel är det inte en full cykel (urladdning - återladdning). Däremot att hålla batteriet laddat till 80% i normala fall är klart rekommenderat.

#m • Uppdaterat: 2020-09-14 20:17
Henrik M

Mythbuster: Jag snabbladdar min elbil en gång i veckan i snitt, den har nu gått drygt 9000 mil och har tappat hela 1,5% av sin räckvidd sen ny. Så nej, man blir inte en ledsen bilägare bara för att man snabbladdar! ;)

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.