Nästa artikel
Här pressas ministern om Volvos tunga laddhybridsuvar
Nyheter

Här pressas ministern om Volvos tunga laddhybridsuvar

Publicerad 8 september 2020
När bonusgränsen höjdes var det nästan bara Volvos stora suv-modeller som gynnades, enligt en ny genomgång.

När gränsen för vilka bilar som är berättigade till så kallad ”klimatbonus” höjdes från 60 till 70 gram koldioxid per kilometer var det i princip bara Volvos stora laddhybridsuvar som gynnades, visar en genomgång SVT Nyheter gjort.

Bland de bilar som gynnades av den högre gränsen är nio av tio Volvobilar, och oftast handlar det om de stora och tunga laddhybridversionerna av XC60 och XC90 med bensinmotor och drygt 400 hästkrafter.

Det innebär också att mindre och lättare laddhybrider med mindre motorer och lägre förbrukning från andra bilmärken tappat marknadsandelar.

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) säger att han vill skärpa reglerna.

– Vi är inte nöjda. Vi vill att vi ska fortsätta driva på för att de bilar som säljs ska vara så miljövänliga som möjligt. Då vill vi titta på vilken teknik de körs med men också att de har lägre vikt, säger han till SVT.

Enligt honom är det också viktigt att konsumenterna har valfrihet och att det finns många modeller att välja på. Per Bolund säger att Volvos laddhybridsuvar trots allt lägre förbrukning än många äldre bilmodeller.

– De har låga utsläpp om man jämför med dom bilar som har sålts tidigare i Sverige historiskt, och utsläpp från bilar som har traditionell teknik, så det är ett stort steg framåt.

Läs också: Här pressas Volvochefen – om suvarnas utsläpp

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#11p • Uppdaterat: 2020-09-10 00:41
John2008

Robban, det heter att "vi blir alla fattigare och får sämre välstånd om vi minskar utsläppen av växthusgaser", så alltså går det inte för sig! Att detta i Sverige år 2020 i stort är baserat på vanföreställningar, spelar ingen roll för somliga.

#11q • Uppdaterat: 2020-09-10 06:57
A.L

Är man nyfiken på det akademiska arbetet inom utsläpp, energiproduktion, ingenjörsvetenskap, matematik, medicin, ekonometri och kemi kan man söka efter peer review- granskad information hos ScienceDirect; https://www.sciencedirect.com

Där finns gott om intressant material att ta del av för den som tycker vetenskap är intressant eller önskar ta del av sakkunskap inom områden som energi och ekonomi.

En sökning på fotavtryck gav exempelvis över 120 000 träffar. Så det finns material nog för att lära sig mer. Här är en intressant studie exempelvis (sökträff sju); https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0959652620338518

MVH AL

#11r • Uppdaterat: 2020-09-10 06:58
A.L

Robban. Det råder helt riktigt en motsägelse mellan att bibehålla nivån på konsumtionen och välståndet, i alla fall om man sätter sin tilltro till modellen som beskriver fotavtrycket (vilken rent akademiskt och med rätta är ifrågasatt).

https://www.wwf.se/klimat/ekologiska-fotavtryck/

Vad jag sedan vill och inte är knappast relevant. Det som är av intresse i en demokratisk process är vad världens invånare vill och hur de agerar. Och där visar data att det hittills inte gått särskilt bra.

Men kanske det blir annorlunda när världens hjul startar igång igen? Det finns vad jag kunnat se en och annan ideolog som vill få det dit i alla fall.

MVH AL

#11s • Uppdaterat: 2020-09-10 11:21
Styggavargen

Bryr er inte om A.L, han blir bara lite sur när han inte har rätt. Alla måste bidra med att sänka utsläppen i stort och smått.. och om du har förstått mig rätt så vill jag inte ens resa... men tvingas till det av olika anledningar. Jag hade gärna gjort som Greta, åkt segelbåt ända bort till Kina om jag nu tvunget måste dit. Men jag har inte tid och arbetsgivaren skulle nog inte stödja detta. Perfekt nu med Covid -19 ... man kan inte resa och utsläppen minskar, men tyvärr i för liten grad och det är redan försent... glaciärer och polerna smälter. Jag tror inte på något sätt att en XC90 släpper ut mindre än en Octavia, men kan du visa att den drar mindre än 0,55 liter/mil (bensin) och den är av årsmodell 2013 eller äldre så skall jag genast sälja min Octavia, det har du mitt ord på.

#11t • Uppdaterat: 2020-09-10 11:44
A.L

Nej då Vargen. Jag är inte sur utan drar slutsatser baserat på vetenskap. Jag konstaterar nu att du ägnar dig åt dubbelmoral.

För att flyga BC med hänvisning till att man vill komma fram utvilad till sitt arbete i Kina (BC generar dubbelt så höga utsläpp av CO2 som turistklass) och i samma mening påstå att tjänstebilarna (som också används till tjänsteresor) både skall vara obekväma, farliga och mindre (för att minska på co2) innebär dubbelmoral.

Och visst kan du få en XC90 att gå på 0.55 l/milen. Ja du kan till och med få ner den till 0 l/mil förutsatt att du lär dig använda den. Dessutom bidrar du då till både renare luft som väsentligt lägre trafikdödlighet. För att inte tala om komfortvinsten...

Så när byter du bil?

MVH AL

#11u • Uppdaterat: 2020-09-10 11:56
kuredh

Nu har vår finansminister uttalat sig om tunga bilars utsläpp. "Det är bra att vi i Sverige köper Volvobilar". Det innebär väl att jobben är viktigare än miljön. Då tycker jag att vi inte ska slå ner på andra länder som med sina "smutsiga industrier" försöker skapa jobb och förutsättningar för sina företag. Få se vad som händer med Preem i Lysekil. En fransk ekonom, minns inte hans namn, sa för flera år sedan att vi inte kan räkna med bättre miljö än kapitalet tillåter.

#11v • Uppdaterat: 2020-09-10 12:24
Styggavargen

A.L, jag måste kunna köra bilen.. du har inte en XC90 av årsmodell 2013 eller äldre som drar 0 liter/mil. Jag vill inte att min garageuppfart skall ha skrotbilar ståendes som jag inte kan köra med...det förstår du väl?

#11w • Uppdaterat: 2020-09-10 12:28
Styggavargen

A.L, jag vill inte döda andra med en XC90 "stridsvagn"...så lägre dödlighet bidrar du inte med, bara färre antal skadade...skulle sedan alla köra XC90 bilar så skulle även antalet skadade bli högre än om vi körde runt i V60 eller något mindre farligt tungt. Du får mer än gärna kolla upp det. Har du något som påvisar, information och tester att säkerheten skulle öka för att vi slänger på 1 ton/bil så är jag mycket intresserad, för det tror jag inte en sekund på. Mindre massa i kollisioner mellan fordon betyder mindre energi och lägre skadeverkningar som följd.

#11x • Uppdaterat: 2020-09-10 12:56
A.L

Nej jag räknar med att du har råd med en nyare XC90. Och då kommer du ner på 0 l/mil om du planerar dina resor.

Vad gäller dödlighet har vi redan haft en diskussion inom det området. Och just XC90 är den bilmodell som i princip (och tvärtemot Octavia) inte har några dödsfall registrerade ö.h.t. Skadeföljden i tvåbilskollisioner (den olyckstyp som Vargen hänger upp sig på) är dessutom lägst av alla bilar.

Massan påverkar, så långt har du förstått saken rätt. Men massa som tillkommer till följd av bättre styrka och längre deformationszoner är positiv också utifrån ett skadeföljdsperspektiv. Det finns det stora mängder data som påvisar (om än inte helt oproblematiskt ännu), inte bara hos Volvo utan hos bilparken generellt. Till och med Skoda har gjort bilarna starkare på senare år, med lägre skadeföljd som konsekvens.

För Vargen känner säkert till vad som händer med kroppen vid -10 g istället för -25g - eller varför inte -40g? Och Vargen har nog sett vikten av styrka i singelolyckor- som trots allt är det vanligast förekommande?

MVH AL

#11y • Uppdaterat: 2020-09-10 13:51
Styggavargen

A.L, jag kommer nog inte kunna hantera en XC90 på vintern, och kör jag av vägen blir det bara farligare. Vill jag ha 0 l/mil kan jag köpa en Enyaq.. behvöer ingen klumpig XC90 som kommer 4-5 mil på el. Du och dina långa deformations zoner... skulle en XC90 ha längre sådana än andra bilar påstår du? (min Octavia har 1,05 meter motorhuv) I så fall är en BMW Z3 världens säkraste bil... kolla in hur lång motorhuven är på den modellen!. XC90 och andra tyngre SUV har mycket fördel med högre vikt. Men jag skulle vilja fråga dig vad som händer när två XC90 kolliderar mot varandra och om tex två V60 frontar varandra, vart får du minst skador?. Jag skulle vilja påstå att två V60 är betydligt bättre ur skadesynpunkt. A.L ....du kan inte heller komma farandes med att jämföra gamla modeller mot nya, kolla in EuroNCAP... och jämför säkerheten på modeller idag och för 10-20 år sedan. Utvecklingen går framåt.. men jag lovar dig, när stora skillnader uppstår i vikt och höjd...då får du farligare trafikmiljö oavsett. Och med den sista meningen jag skrev, så kommer förmodligen utvecklingen ske mot tyngre bilar generellt för att ingen vill minska på sin egen säkerhet. Sedan när vi har adderat 1 ton/bil kommer vägarna att slitas mer, större skadeverkningar som följd...högre utsläpp (eller energiförbrukning) osv...listan kan göras hur lång som helst med nackdelar med ökad vikt.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.