Nästa artikel
Högtryck för Polestar 2: Snart slutsåld i flera länder
Nyheter

Högtryck för Polestar 2: Snart slutsåld i flera länder

Publicerad 24 augusti 2020
Köpsuget är större än tillgången på Volvokoncernens nya prestandaelbil.

Polestar 2 är nästan slutsåld i Tyskland, Nederländerna och Norge, uppger en talesperson för elbilsmärket för Automotive News.

På grund av coronakrisen fanns frågetecken kring om elbilen Polestar 2 skulle nå köparna som utlovat. Men i slutet av juli kunde det första exemplaret hämtas ut vid huvudkontoret i Göteborg.

Nu tvingas Polestarchefen i Tyskland, Alexander Lutz, fråga efter fler bilar.

– Vi förväntar oss att tilgången inte blir tillräcklig för att möta efterfrågan, säger han till tidningen.

Tyskland har infört kraftiga elbilssubventioner i spåren av coronakrisen. Instegspriset för Polestar 2 ligger på motsvarande 500 000 kronor, att jämföra med ett ordinarie pris före subventioner på motsvarande 600 000 kronor.

Även i Sverige märks hög efterfrågan på Polestar 2.

”Vi har sett stark efterfrågan i Sverige och ligger enligt plan med våra försäljningsmål för 2020. Vi kommer leverera 1 800 bilar från leveransstarten nu i augusti till december, och vi ser stark efterfrågan som kommer säkra högre försäljningsvolym för 2021”, skriver Brent Ellis på Polestars kommunikationsavdelning i ett mejlsvar till Vi Bilägare.

Läs också: Så bra är nya Polestar 2 – här är första provkörningen

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2020-08-24 22:14
A.L

Normalläget för moms är 25%, utlagt i konsumtionsled (konsumtionen är en skattebas tänkt att finansiera statens allmänna drift (försvar, rättsväsende, EU-avgift etc). Det finns några exempel på momsbefrielse (eller nedsatt sådan). Ett sådant är bokmomsen. En person som läser en bok kan kostnadsfritt föra denna kunskap vidare till någon annan vilket anses främja informationsspridningen i samhället. Därigenom har vi det som jag efterfrågar i fallet bilresor, d.v.s en positiv extern effekt (kopplad till individens konsumtion).

I fallet bilresor förekommer det dock inte så många positiva externa effekter. Det gäller faktiskt oavsett man åker med eldrift eller med en konventionell fossildriven bil. Eftersom det inte förekommer särskilt många och påtagliga positiva externaliteter vare sig hos elbilen eller hos fossildito så bör inte heller el- eller kollektivtrafiken subventioneras. Tvärtom bör dessa subventioner istället lyftas bort.

I annat fall går inte bilistkalkylen ihop.

MVH AL

#c • Uppdaterat: 2020-08-25 10:06
Masa

Kul, och ännu bättre blir det om Volvo kan skaka fram en förnuftigt praktisk bil till vettigt pris (för "vanliga" plånböcker) - som fungerar vid transport av en normal familj samt last/bagage.

#d • Uppdaterat: 2020-08-25 10:19
Blomman_90

@A.L Det där är ju bara kvalificerat skitsnack. Så det finns inga som helst samhällsvinster med persontransporter? Hur kan det då komma sig att vi har ynka 6% moms på alla andra former av persontransporter (buss, tåg, flyg, taxi, etc.)?

Varför är det bara 12% moms på restaurang och catering? Det är även 12% moms på camping, Listan kan göras lång på verksamheter med större och mindre samhällsvinster. Men att personbilar helt (eller i vart fall i relation till alla andra typer av persontransporter) skulle sakna samhällsvinster är ju befängt!

#e • Uppdaterat: 2020-08-25 10:59
Axa

Ehm, undrar hur många barn som dagligen skjutsas till sina idrottsaktiviteter dagligen och som inte kan komma dit på annat sätt? Nej, naturligtvis finns inga samhällsvinster med bilresor...

#f • Uppdaterat: 2020-08-25 11:28
A.L

Blomman_90 och Axa:

Ingen har sagt något om att bilien inte är lönsam totalt sett. Vad jag pratar om är positiva externa effekter kopplat till en bilresa. Dessa är ytterst få. Jag kan i princip bara komma på några stycken. Här får ni två exempel:

1. En liftare blir upplockad och får gratis resa.
2. Bilar som vintertid kör undan snö och därigenom underlättar framkomligheten för andra bilister, trafikanter och personer.

I övrigt är det inte många exempel på positiva externaliteter kopplat till en bilresa. Men om ni känner till några är jag mycket nyfiken på vilka dessa är. De negativa känner ju de flesta sedan redan till så dem skippar vi helt.

https://www.ekonomifakta.se/Ordlista/Externa-effekter/

En annan mycket välkänd positiv extern effekt är användandet av vaccin. Om jag väljer att vaccinera mig för 100 kr undviker jag inte bara att själv bli sjuk (sannolikt värderar jag det till ett belopp mer än 100 kr), utan jag smittar dessutom inte andra med den potentiella åkomman. Att subventionera vaccin (och egentligen till stora delar sjukvården) är därför ett bra exempel på positiva externa effekter kopplat till konsumtionen av vaccin (och förebyggande vård).

MVH AL

#g • Uppdaterat: 2020-08-25 12:35
Blomman_90

@A.L Detta känns oerhört godtyckligt. Vad menar du i så fall det finns för positiva externaliteter för tåg, flyg, buss och taxi, men som inte finns för en bilresa i en personbil?

#h • Uppdaterat: 2020-08-25 14:02
Axa

Ja, eller som att skjutsa ungar till föreningsverksamhet. Föreningar kan leva vidare, barn kan umgås och må bra, bättre folkhälsa.

#i • Uppdaterat: 2020-08-25 15:42
A.L

Blomman_90. Det finns mig veterligen inga positiva externaliteter kopplat till buss, tåg eller taxi. Momsen bör därför höjas till samma nivå som övriga transportslag och konsumtionen i övrigt, d.v.s 25%.

Axa: Det är dessvärre inga exempel på positiva externaliteter kopplat till bilresan. Vinsten för att skjutsa ungarna i bil tillfaller istället föräldern (som vinner tid). Folkhälsan och miljön blir dessutom lidande kontra alternativet med att barnen istället tar sig till aktiviteten via cykel, promenad eller genom att välja en aktivitet närmare.

Så tyvärr. Det du behöver identifiera är på vilket sätt mitt välstånd ökar av att du väljer bil till dina resor. Det är vad resonemanget handlar om.

MVH AL

#j • Uppdaterat: 2020-08-25 18:41
saabnisse

Nu handlar ju artikeln om Polestar och jag tycker det bör stanna där.
Filosofiska frågor angående nyttan eller onyttan med bilar kan vi diskutera i en tråd på forumet.

#k • Uppdaterat: 2020-08-25 23:56
Styggavargen

A.L roliga värld där allt kan ses som siffror... coolt!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.