Nästa artikel
Nu ska Konsumentverket granska otydlig snabbladdning
Först på Vi Bilägare

Nu ska Konsumentverket granska otydlig snabbladdning

Publicerad 21 augusti 2020 (uppdaterad 15 september 2022)
I vissa fall har elbilisterna fått veta först i efterhand vad laddningen kostar.

Att snabbladda elbilen längs vägen är inte alltid så enkelt som det borde vara. Ofta behövs en mängd olika laddtaggar eller abonnemang för att kunna starta laddningen – ett vanligt kontokort duger sällan.

Det finns flera initiativ som ska försöka göra det enklare att snabbladda elbilar. Ett av dem kommer från svenska organisationen Elbil Sverige och presenterades tidigare i augusti.

Läs också: Nytt laddnätverk för elbilister startar i Sverige

För att reda ut hur avtalsvillkor och prissättning av elbilsladdning fungerar inleder nu Konsumentverket en granskning, kan Vi Bilägare avslöja. Anledningen är att myndigheten fått flera anmälningar som rör bristande prisinformation.

– Det som konsumenter har anmält är att det är otydligt om vad för laddning som erbjuds och vilket pris det då rör sig om. I vissa fall har prisinformation helt saknats och i andra fall har konsumenten fått prisinformationen först efter att laddningen slutförts, säger Charlotte Söderlund, jurist på Konsumentverket, till Vi Bilägare.

Företagen som ska granskas är Ionity, Bee, Eon, Fortum, Tesla och Vattenfall. De ska senast i början av september skicka in underlag om bland annat villkor och prisinformation.

Läs också: Ionitys försvar: Därför höjer vi priserna för snabbladdning

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2020-08-21 19:48
CEAT

@ Carl - Inte många bensindrivna bilar som passerar 100.000 mil så som tesla gör där dem även i t.ex model S har byggt den i rostfritt material så den slipper man också :)!

#c • Uppdaterat: 2020-08-22 09:52
ToRy

@Grosset (#5): Abonnemang och pay as you go måste rimligen bort på sikt. Jämför flytande bränsle. Visst kan man få litet rabatt med stationernas egna kort,, men det blir ju inte dubbelt så dyrt eller liknande när jag tankar på Preem utan Preem-kort!

#d • Uppdaterat: 2020-08-22 13:10
Uffeeh

CEAT #11; Elbilsutvecklingen har inte alls gått fort, det är mer än 125 år sedan elbilen kom. Före bensin- och dieselbilar. Så nog har elbilsbranschen haft oerhört mycket gott om tid för att komma dit man är idag.
Men ett huvudproblem idag är att det inte är lika lätt att "tanka" en elbil som en fossilbil. Kör du fossilt tankar du vid vilken mack som helst och betalar med i stort sett vilket kort som helst. Inga "märkesbegränsningar", behöver inte köra och leta efter en speciell mack som klarar just min bil och behöver inte riskera att få stå och vänta speciellt länge om det är kö. Innan detta är löst får du inte någon allmän spridning av elbilar eftersom långt ifrån all laddning kan ske hemma. Nu är det som det var när gasbilarna kom, framförallt kaos på betalsidan och begränsningar i tillgänglighet på gasstationer. Och många som snart gav upp och gick tillbaka till diesel/bensinbilar.
Den dagen vi får bra tillgång på märkesoberoende laddning med enkel betalning kommer acceptansen för elbilar att öka oerhört.

#e • Uppdaterat: 2020-08-22 15:28
Carl Trefalt

Och ännu mindre elbilar som passerar 100 000 mil. Det blir inte ekonomiskt försvarbart att sätta in nya batterier, på en gammal elbil. För elbilen blir mindre värd än nya batterier kostar.

#f • Uppdaterat: 2020-08-22 17:09
Henrik M

Uffeeh: Det är enklare att tanka elbilen......hur ofta tankar du din fossilbil full hemma över natten utan att stå och vänta en endaste sekund?
Jag kör 6000 mil om året och jag lägger mindre tid på laddning inkl. snabbladdning utmed vägarna än jag gjorde på att tanka min fossilbil.

#g • Uppdaterat: 2020-08-22 22:19
Uffeeh

Henrik M; Alla har inte möjlighet att ladda hemma.

#h • Uppdaterat: 2020-08-23 09:26
Pi

Carl - har du ö h t nån aning om hur många fossilbränsledrivna bilar som "passerar 100.000 mil" innan de skrotas ? Talar vi om personbilar så lär det vara väldigt få. Körs de i snitt säg 1500 mil/år och skrotas vid en snittålder på kanske 15 år (dagens bilar alltså) så skulle det bli ca: 23.000 mil. Visst - det finns absolut många som går betydligt längre men se istället hur långt snittbilen går under sin livslängd. Och den nosar ö h t inte vid 100.000 mils gränsen.

#i • Uppdaterat: 2020-08-23 21:50
CEAT

När elbilen passerar 100.000 mil så år det försvarbart att betala för ett byte av ett nytt batteri då t.ex model s som jag skrev inte rostar. Det gör att bilen är lika fräsch som ny om man tar hand om den. Och kör man 1500 mil per år, ja du kan ju själv räkna ut när det är dags att byta batteri, låt oss säga 30 år fram. Batterierna kommer vara både effektivare och betydligt billigare då. Dessutom, 100.000 mil, de fortsätter att gå efter 100.000 mil. Det ända man byter på elbilen är filter och det är tack vare bensin och skitbilarna som gör att man måste ha partikelfilter.

Uffeh. Man valde att gå på bensinlinjen i drivmedelsväg. Man kan inte säga att utvecklingen började när första elbilen tillverkades på någon bondgård på 1800-talet. Det är bara något år sedan bilmärkena började med elbilar. 2013 är starten för elbilen skulle jag påstå. På 7 år så har alltså många biltillverkare vaknad, vi pratar solidstate batterier redan och vad är nästa steg? Som jag sa, hur effektiva, lätta och utbytbara blir batterierna till låt oss säga 2050? Det kittlar i kroppen på hur grymt detta kommer att bli.

#j • Uppdaterat: 2020-08-24 13:31
EnannanRobban

Carl, det verkar inte som om det är några större problem med batterierna på de elbilar som kommit ut på marknaden så här långt och tekniken förfinas och förbättras ständigt så jag är inte orolig för det.
Det som kan hända är när tillverkarna börja slira på marginalerna och försöka tweeka allt maximalt med laddhastighet och batterimarginaler för att ta genvägar

#k • Uppdaterat: 2020-08-21 08:19
milkylainen

Det är ju såhär världen ser ut.. Klart att det är smutsig branch.
Har man råd med en bil för en mille så har man ju råd att bli lurad...

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.