Nästa artikel
Kinas ”super-GPS” klart för start – så funkar det
Nyheter

Kinas ”super-GPS” klart för start – så funkar det

Publicerad 19 augusti 2020
För att minska beroendet av USA har Kina utvecklat en egen motsvarighet till GPS-systemet. Nu är det färdigbyggt.

GPS är en förkortning som de flesta bilister lärt sig uppskatta. Att hitta sin position och få vägvisning till målet är något som finns inbyggt i var och varannan bil, och dessutom i mobiltelefonen.

Men GPS är från början ett amerikanskt system, och även om det inte är särskilt troligt kan USA:s militär i princip stänga ned systemet tillfälligt om de vill. Det har fått andra länder och regioner att bygga upp egna system – ett dyrt och tidsödande projekt.

I Europa finns sedan några år systemet Galileo, som dock inte är färdigbyggt, och i Ryssland finns ett motsvarande system som heter Glonass. Nu har även Kina byggt klart sin utmanare, Beidou – ett prestigeprojekt för president Xi Jinping.

Har tagit 20 år

Beidou kan tillhandahålla navigering med hög precision och har även stöd för korta textmeddelanden och för att skicka bilder. Systemet ska kunna kommunicera även med GPS, Galileo och Glonass för att exempelvis en bilförare snabbt ska kunna hitta sin position.

Den nuvarande versionen av Beidou som alltså nyligen blivit färdigutvecklad är den tredje i ordningen. Den sista satelliten som ingår i Beidou skjöts upp under sommaren. Utrullningen har totalt tagit över 20 år.

För till exempel bilar och mobiltelefoner har Beidou en noggrannhet på omkring två meter men, över Kina kan noggrannheten i vissa fall vara betydligt bättre än så – ned till centimeternivå. Om signalen behandlas med mjukvara i efterhand kan noggrannheten nå millimeternivå. Det är viktigt för exempelvis självkörande bilar som behöver ha hög precision på navigationen.

Läs också: Volvoägarens plan: Egna satelliter ska spana på bilarna

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2020-08-19 17:26
Carl Trefalt

Det är bara naturligt för Kina, som har stora visioner.

#2 • Uppdaterat: 2020-08-19 17:30
glimma-48

Kan vi sen få gratis kartuppdatering automatiskt eller med en enkel knapptryckning så blir det nog bra. Dagens kartor blir snabbt gamla och uppdateringen är inte smidig.

#3 • Uppdaterat: 2020-08-19 17:33
saabnisse

Dröjer nog inte förrän varenda kines har ett chips insprutat och då går de att kontrollera på mm-nivå!

#4 • Uppdaterat: 2020-08-19 18:32
Kanske

@Glimma. Du som alla andra verkar inte förstå vad GPS är. Det är endast ett system att med hjälp av satelliter fastställa sin position på jorden. GPS är inga kartor, appar eller annat. Utan endast ett positioneringssystem. Så uppdatering av kartor, appar och allt annat som utnyttjar GPS är inte GPS ansvar.

Inom sjöfarten har man krav att kunna navigera med positioner från två oberoende system när man är oceangående. T.ex. GPS och celestial. Nu börjar sjöfarten skifta och köra med GPS och GLONASS. Kanske i framtiden att även GPS och Beidou kan bli ett alternativ. Europa har hållit på hur länge som helst med Galileo och är långt ifrån klart. Så det känns som ett meningslöst initiativ.

#5 • Uppdaterat: 2020-08-19 20:09
Elbilisten

#2: Du borde testa Waze. Gratis kartuppdatering automatiskt utan att du behöver göra annat än att starta appen.

#6 • Uppdaterat: 2020-08-19 21:06
Henrik M

Glimma: Så är det redan beroende på vilket bilmärke du köper.....

#7 • Uppdaterat: 2020-08-19 23:35
Hundter

Wase toppen!!

#8 • Uppdaterat: 2020-08-19 23:36
Hundter

Waze!!!!!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.