Nästa artikel
Nya elbilar 2020: Här är årets viktigaste modeller
Lista

Nya elbilar 2020: Här är årets viktigaste modeller

Publicerad 19 augusti 2020
Det är eldrift som gäller – biltillverkarna har just nu flera intressanta nyheter på gång. Här är sex nya modeller som dyker upp redan i år och ytterligare tio som börjar levereras nästa år.

Så här efter sommaren laddar biltillverkarna för att lansera flera viktiga modeller. För dig som är på gång att byta bil kan det alltså vara läge att titta närmare på nyheterna nedan innan du skriver under köpavtalet.

Även för dig som ska köpa begagnat är det intressant att titta på listan över årets nya bilmodeller. När en ny generation lanseras kan nämligen priset på den utgående modellen sjunka.

I den här listan koncentrerar vi oss på de nya elbilar och laddhybrider som ska lanseras 2020 och en bit in på nästa år. I vissa fall handlar det om helt nyutvecklade bilar och i andra fall om elektrifierade versioner av befintliga modeller.

Nya elbilar 2020

Audi e-tron S och e-tron Sportback S

Audi har visat upp nya sportversioner av de eldrivna suvarna e-tron och e-tron Sportback med tilläggsnamnet ”S”. Under hösten beräknas de första exemplaren levereras.

Den största nyheten är att S-versionerna får tre elmotorer – en fram och två bak. Därmed stiger effekten från 435 till 503 hästkrafter och vridmomentet från 808 till 973 Nm i bilens så kallade ”boostläge”. S-versionerna har även en ny generation av Audis fyrhjulsdriftssystem Quattro med aktiv momentstyrning.

”Vanliga” Audi e-tron accelererar till 100 km/h på 5,7 sekunder som snabbast i boostläge. Med S-modellerna kapas den tiden till 4,5 sekunder.

Fiat 500e

13 år efter premiären är det äntligen dags för en ny generation av Fiat 500. Den blir helt eldriven. Insidan tar kanske det största skuttet jämfört med dagens Fiat 500. Instrumentpanelen ser betydligt modernare ut

Nya Fiat 500e har en elmotor på 120 hästkrafter. Batteripaketet är på 42 kWh och ger en räckvidd på 32 mil enligt WLTP-körcykeln. I nuläget finns bara topputrustade lanseringsversioner men under hösten kommer billigare alternativ.

Mazda MX-30

Det här är en udda fågel i elbilsvärlden: Mazda MX-30 har bakhängda bakdörrar, förhållandevis kort räckvidd och en design som minst sagt sticker ut. Men visst är det roligt att alla elbilar inte är skapta i samma form!

De första exemplaren av Mazda MX-30 ska dyka upp i Europa i september. Litiumjonbatteriet på 35,5 kilowattimmar kan ge en räckvidd på ungefär 20 mil, enligt körcykeln WLTP. Priset ligger på 349 900 kronor.

Mercedes EQV

Mercedes har utökat den så kallade EQ-familjen med helt eldrivna modeller. Det senaste tillskottet heter Mercedes EQV och är en batterieldriven version av stora familjebussen V-klass.

Batteripaketet är på 100 kWh vilket ska ge en räckvidd på 38 mil enligt WLTP-körcykeln. Prislappen för Mercedes EQV 300, som modellen heter, ligger på 855 000 kronor inklusive MBUX-systemet och sex separata fåtöljer.

Mercedes EQV beräknas komma till Sverige någon gång under hösten.

Volkswagen ID 3

Den här nykomlingen går förstås inte att bortse från. Volkswagens jättesatsning på eldrift inleds med halvkombimodellen ID.3. Du kan läsa vår första provkörning av Volkswagen ID.3 här.

Utvecklingen av Volkswagens nya ”folkelbil” har varit kantad av problem. Tidigare i år rapporterades om allvarliga mjukvaruproblem och de allra första kunderna får bilar som inte är helt kompletta mjukvarumässigt – de ska kompletteras senare med vissa funktioner. Rent tekniskt håller dock Volkswagen sitt löfte om att ID.3 ska börja levereras efter sommaren.

ID.3 First Edition har ett batteripaket på 58 kilowattimmar som beräknas ge en räckvidd på 42 mil. Bilen drivs av en 204 hästars elmotor på bakaxeln.

Volvo XC40 Recharge

Volvos första nya elbilsmodell blir kompaktsuven XC40. Trots coronakrisen ska den enligt Volvo lanseras enligt plan, vilket innebär att produktionen startar i september och att de första kunderna får sina bilar kring årsskiftet.

Volvo XC40 P8 Recharge finns än så länge bara i topputrustade versioner med prislapp från 699 000 kronor. Bilen klarar 40 mil på en laddning enligt WLTP-körcykeln.


Nya elbilar 2021

BMW iX3

BMW har i flera års tid retats genom att visa upp en eldriven version av suven X3. Nu är det äntligen dags för modellen att dyka upp på vägarna. De första exemplaren dyker upp mot slutet av året eller början på 2021.

Intressant nog har BMW iX3 bara en elmotor, placerad baktill, och den blir därmed bakhjulsdriven. Motorn är på 286 hk och 400 Nm. Batteriet är på 80 kWh vilket ska ge en räckvidd på 459 km (WLTP).

Bilen kommer med två olika utrustningspaket: BMW iX3 Charged på 769 000 kronor och BMW iX3 Charged Plus på 840 500 kronor. För båda versionerna finns dragkrok med som tillval.

Byton M-Byte

Om allt går enligt plan ska kinesiska bilmärket Byton börja sälja elsuven M-Byte i Europa någon gång under 2021. Största ”shownumret” är den 48 tum stora infotainmentskärmen på insidan.

Grundversionen av M-Byte är bakhjulsdriven på 272 hästkrafter, kapabel att ta sig 36 mil på en laddning. Det finns också ett högre prissatt fyrhjulsdrivet alternativ på 408 hästkrafter med 43,5 mils räckvidd. Bilen kan snabbladdas i hastigheter upp till 150 kW. 

Citroën ë-C4

Citroën C4 kommer i en ny generation och största nyheten är att den även blir helt eldriven (vid sidan av ett antal bensin- och dieselversioner samt förmodligen även en laddhybrid).

Citroën ë-C4 har en elmotor på 136 hästkrafter och 260 Nm som driver framhjulen. Batteripaketet på 50 kWh ger en räckvidd på 35 mil enligt WLTP-körcykeln.

Ford Mustang Mach-E

Ford utökar Mustang-familjen med en helt eldriven suv i stora mellanklassen. Ford Mustang Mach-E ska klara upp till 60 mil på en laddning med största batteriet.

Du som väntar på Fords nya elbil verkar dock få vänta lite till, enligt nya uppgifter. De första leveranserna av Ford Mustang Mach-E skjuts upp på flera marknader, bland annat i Europa. 

Exakt vad det innebär för svenska köpare är än så länge oklart men norska köpare som förhandsbokat ett exemplar har nu fått veta att leveranserna skjuts upp till november 2020. Andra europeiska länder, som Frankrike, Nederländerna och Storbritannien, får vänta till tidigt 2021.

Lexus UX 300e

Lexus har visat upp märkets första elbil som ska börja levereras till köparna i januari 2021. Det handlar om Lexus UX 300e, en kompaktsuv som får en räckvidd på 40 mil enligt den gamla och tillåtande NEDC-körcykeln.

En intressant detalj med Lexus elbil är att den får ovanligt lång batterigaranti.

Lucid Air

Uppstickaren Lucid Motors börjar snart leverera en ny elbil. Lucid Air får förmodligen ett batteripaket på 130 kWh, alltså 30 procent större än i Tesla Model S. Räckvidden blir drygt 28 procent längre – över 80 mil på en laddning. Bilen har ett 900-voltssystem som innebär att strömkablarna kan göras tunnare vilket sänker vikten.

Bilen går att förhandsboka för drygt 10 000 kronor men någon officiell prislapp är ännu inte klar. Officiell premiär blir i september 2020 och leveranserna startar nästa år.

Opel Mokka-e

Opel lanserar en helt ny generation av kompaktsuven Mokka som blir mindre än föregångaren. Största nyheten är att den först dyker upp med eldrift i form av Opel Mokka-e.

Batteripaketet är på 50 kWh och ska ge en räckvidd på 32 mil enligt WLTP-körcykeln. Det finns snabbladdning på upp till 100 kW.

Eldrivna Mokka-e börjar säljas på sensommaren 2020 och ska börja levereras till köparna tidigt 2021.

Nissan Ariya

Nissan visade upp konceptbilen Ariya under sommaren och den ger en försmak av hur märkets nya elsuv kommer se ut. 

Modellen kommer i fyra olika versioner varav den första dyker upp i Sverige någon gång under nästa år. Bilen kommer med både fram- och fyrhjulsdrift och upp till 50 mils räckvidd.

Skoda Enyaq

Skodas nya elsuv Enyaq bygger på samma plattform som Volkswagen ID.3 och kommer med två olika batteristorlekar som ger upp till 50 mils räckvidd enligt WLTP-körcykeln. Utrymmena ska också vara bättre utnyttjade än i en bil med förbränningsmotor, enligt Skoda.

Skoda Enyaq blir 4,65 meter lång vilket är några centimeter kortare än Volvo XC60 och Skodan är även fyra centimeter lägre än Volvosuven. Bagageutrymmet ska ha plats för 585 liter vilket är 80 liter mer än i XC60.

Den billigaste versionen av Skoda Enyaq blir bakhjulsdriven och har en elmotor placerad baktill. Starkare versioner får även en elmotor framtill vilket gör Enyaq fyrhjulsdriven.

Läs vår provkörning av Skoda Enyaq här.

Tesla Model Y

Teslas crossoverversion av Model 3 har redan börjat säljas i två olika utföranden: Long Range och Performance, med prislapp från 719 900 kronor före elbilspremien. De båda modellerna ska börja levereras i början av 2021.

Tesla Model Y har en räckvidd på upp till 505 kilometer enligt WLTP-körcykeln.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2020-08-19 15:43
Styggavargen

Vorwärts, tänk om biltillverkare nu tror att det är fula SUV's vi vill ha som elbilar....trots alla nackdelar? Vem vågar bygga något normalt som funkar minst lika bra, lastar mer och drar mindre energi? Modell 3 är det närmaste jag kan komma just nu som jag vill ha, men den är lite för låg och en massa missar som tex för liten baklucka (ingångshålet), för lågt i tak och för sluttande "motorhuv".

#c • Uppdaterat: 2020-08-19 17:09
StefL

Jag har också tills vidare avfärdat Model 3 pga den brevlådeliknande bakluckan (även om själva utrymmet är relativt rymligt) och inväntar Model Y för att se om den är vettigare. Baksätet bekymrar jag mig dock inte om då jag kommer att sitta i någon av framstolarna 99% av den tid jag färdas i bilen.

#d • Uppdaterat: 2020-08-19 17:48
Carl Trefalt

Skoda Enyaq, den nya folkbilen?

#e • Uppdaterat: 2020-08-19 18:15
Bosse Hj

Hej! ViB glömde bort en laddhybridbil som slår allt vad körsträcka på el hitintills 75-95 km och har ett batteri på 18,1 kW, nämligen Rav4 PHV som kommer att premiärvisas helgen 5-6 sept. Kommer troligen bli jättepoppis!

#f • Uppdaterat: 2020-08-19 18:17
John2008

Trist att det allra mesta i artikeln är suv och resten alldeles för dyra i förhållande till räckvidd. Jag väntar nog några år till med byte till elbil.

#g • Uppdaterat: 2020-08-19 18:25
Pi

Fast denna artikel handlade ju om elbilar och inte om laddhybrider, Bosse Hj.

#h • Uppdaterat: 2020-08-19 19:11
Kanske

Ingen av dessa kändes intressanta.

Ge mig en amerikansk GM B-body stations vagn från 80-talet, Mercedes E-klass eller en Volvo 745 från samma årtionde med ett saftigt batteripaket och lagom vettiga elmotorer. Jag behöver inget fartåk. Mig veterligen får jag ändå max köra 120 km/h (Uppsala-Gävle har till min glädje 120km/h en del av sträckan).

Jag vill åka bekvämt. Tyst och glida fram i 30-120 beroende på vägens hastighet. Inga lågprofildäck utan däck som kan absorbera vägens ojämnheter och usla asfalt. Att kunna lyssna på Beethovens Symfoni No. 9, Carl Orffs Carmina Burana eller varför inte Imperiets version av Evert Taubes Balladen om Briggen Blue Bird av Hull utan att störas av motorer, vägbuller eller annat oljud.
Att få lyssna till en senior professor som i sommarprogrammet beskriver den kollaps som sjukvård och framförallt äldrevård genomlidit och genomlider. Känna hur ögonen vattnas när han beskriver många dementas önskan om livet. Det var en glädje att i somras få sitta tyst i min bil och i laglig hastighet lyssna på honom.

Så jag vill ha en stor kombi som med minimal miljöpåverkan kan ta mig tyst från a till b. Jag behöver ingen racerbil. Och jag behöver verkligen inte en gigantisk tv-skärm i bilen. Räcker bra med vanlig radio. Har den även kassettspelare så är lyckan gjord!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.