Nästa artikel
Nya siffror: Här är bilförarna som oftast kör för fort
Nyheter

Nya siffror: Här är bilförarna som oftast kör för fort

Publicerad 18 augusti 2020
Teslaförarna bryter mot hastighetsgränsen en större del av tiden än både BMW- och Audiförare, enligt nya siffror från Norge.

Alla har nog sina egna åsikter kring vilka bilmärken som oftast kör för fort. Men nu finns siffror från ett norskt försäkringsbolag som visar vilka märken som oftast är representerade när det gäller att bryta mot hastighetsgränsen, och som norska sajten Broom tagit del av.

Till att börja med kan vi vara tydliga med att siffrorna inte gäller för alla norska bilägare, utan enbart för de kunder som valt norska försäkringsbolaget Fremtinds uppkopplade tjänst där förarens körmönster analyseras. Den som kör lagligt och effektivt får rabatt på premien medan den som kör onödigt ”slösaktigt” och bryter mot hastighetsbegränsningen inte får någon rabatt.

Med det här systemet kan försäkringsbolaget också ta betalt enbart för så många kilometer föraren kör. 

Totalt handlar det om data från 14 miljoner körda kilometer från 6 500 kunder.

Läs också: Polisens nya metod för att ta fler fortkörare

Tesla värre än tyska märken

Tittar vi på vilka bilmärken som kör för fort under störst andel av körtiden hamnar Teslaförarna i topp. Därefter kommer BMW och Audi vilket kanske stämmer in på uppfattningen vissa har om att förare av tyska premiumbilar ofta har tung gasfot.

Därefter följer dock Citroën och Subaru vilket kanske är mer överraskande.

Tittar vi på vilka bilmärken som oftast kör för fort på 80-sträckor hamnar istället Audi och BMW i topp, medan Tesla kommer på tredje plats. Därefter följer Hyundai och Mercedes.

– Tillsammans med ouppmärksamhet, som att använda mobilen, vet vi att hastigheten är en av de vanligaste orsakerna till både stora och små trafikolyckor. Vi jobbar för att uppmärksamma bilisterna på det, både genom att komma med goda råd och genom att belöna säker körning i vår app, säger Simen Rudi, kommunikationschef på Fremtind Försäkring till Broom.

Läs också: Forskaren om att sänka hastigheten: Bilisterna måste visa hänsyn

 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2022-02-14 20:27
Gäst (ej verifierad)

Jo då, Northug körde 168 innan han åkte fast.

#2 • Uppdaterat: 2020-08-19 08:40
LC4ever

Vilken idiotisk rubrik "Nya siffror: Här är bilförarna som oftast kör för fort".
Det gäller en liten grupp norrmän, och kan inte på något vis användas som ett statistiskt underlag.
Bättre kan ni ViB.

#3 • Uppdaterat: 2020-08-19 08:44
Bilräven

Det var bättre förr!
Hastighetbegränsningar på 130/90/70/50km/h - rätt hastighet på rätt väg och inget annat. Då fick man tänka själv, nu har mamma & pappa myndighet tagit över för att hjälpa oss vuxna. Resultat: Lekskola på vägarna och inget eget ansvar.. Trist men sant!

#4 • Uppdaterat: 2020-08-19 09:25
Raywave

@LC4ever - det är ett stort antal bilförare och kan mycket väl användas som ett utmärkt statistiskt underlag! Det är rätt svårt att göra en bättre studie på då dessa förares körmönster analyserats kontinuerligt.

#5 • Uppdaterat: 2020-08-19 09:58
Bandvagn

Rubriken på huvudsidan: Tesla i botten.
I artikeltexten: Tesla hamnar i topp.

Hur ska ni ha det?

#6 • Uppdaterat: 2020-08-19 10:07
Styggavargen

Bilräven, om du tycker vi har för låg hastighetsgräns... åk upp till typ Dalarna mm..där finns grusvägar som är skyltade 80 km/h, jag lyckades hålla ca 60 km/h, körde jag fortare så hade jag nog riskerat att åka av vägen. Så det finns vägar i Sverige som har så pass höga hastighetsgränser att man inte ens vill köra så snabbt... men jag håller med dig, många vägar har fått sänkt hastighet med 10 km/h, ofta helt i onödan.

#7 • Uppdaterat: 2020-08-19 11:20
bejje

Styggavargen. Även jag ser ibland vägar där jag kör långsammare än vad skylten säger, av säkerhetsskäl.

Men sen finns det raka breda 80-vägar utan bebyggelse, mitt ute i skogen som i min mening är säkrare att köra 120 på än vissa 120-sträckor vi har på motorvägar. Dock sätter väl bestämmelserna stopp. Den typen av väg får nog ha skyltat Max 80 även om en lång sträcka av den skulle funka med 120 km/h.

Resterande delar av vägen jag tänker på passar perfekt för 80 då det finns hus längs vägen, utfarter, anslutande vägar osv. Andra delar har lite svängar, men i övrigt knappt något hus och bra kvalitet på vägen. Kanske 90 hade varit mer passande hastighet där.

#8 • Uppdaterat: 2020-08-19 15:38
JohanWong

Generella hastighetsgränser som i typ Österrike, Tyskland, hela Öst Europa men även Kalifornien. Jag ger Österrike som exempel. Tätbebyggelse - 50. Utanför tätbebyggelse - 100. Motorväg - 130. Tjeckien och Slovakien har 90 istället för 100. Färre skyltar, mindre stress. Detta gäller om inte hastighetsskylt finns.

#9 • Uppdaterat: 2020-08-19 17:33
Carl Trefalt

Men typen av förare betyder mest.

#a • Uppdaterat: 2020-08-19 18:59
Arne Nilsson1

Jag väljer själv hur fort jag vill köra. Vanligtvis håller jag samma fart som de flesta håller. Ibland kör jag betydligt fortare, om vägen tillåter. Givetvis saktar jag ner om det står en fartkamera. Jag skulle tro att väldigt många kör som jag gör. Detta eftersom jag kör mycket och ser hur andra kör. Vad jag inte gillar är slalomåkare. Oftast svarta Audi eller BMW. Jag vet vilka som sitter bakom ratten där. Inte heter de Kalle inte.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.