Nästa artikel
Grönt ljus för lastbilar med ”rund nos” – ska sänka förbrukningen
Nyheter

Grönt ljus för lastbilar med ”rund nos” – ska sänka förbrukningen

Publicerad 10 augusti 2020
Snart kan lastbilarna på svenska vägar få en ny frontdesign.

De lastbilar som körs på svenska vägar brukar nästan uteslutande ha en rak front för att maximera lastutrymmet. Med en trubbigare nos och horisontell motorhuv, som lastbilarna har i exempelvis USA, tas en större del av lastbilens längd upp av motorhuv och därmed blir lastutrymmet mindre.

Men nu har regeringen godkänt en ändring i trafikförordningen som innebär att lastbilar med rundare nos blir godkända på svenska vägar. Beslutet tas efter ett tidigare beslut i Europaparlamentet och Europeiska unionens råd.

Tanken är främst att sänka luftmotståndet vilket också ska sänka förbrukningen med tio procent.

”Genom ändringen i trafikförordningen tillåts extra längd för de aerodynamiskt utformade förarhytterna utan att lastutrymmet blir mindre”, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

”Bättre arbetsmiljö”

En längre nos på förarhytten kan minska förarnas döda vinkel, vilket gör att andra trafikanter blir mer synliga för förarna.

Förordningen träder i kraft den 1 september 2020.

– Med den här generationens förarhytter skapas en säkrare miljö på vägarna, men också en bättre arbetsmiljö för förarna, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

Inga ”långnosbilar”

Det nya beslutet kommer dock förmodligen inte innebära att vi får se klassiska ”långnoslastbilar” som i USA på europeiska vägar. Istället kommer lastbilstillverkarna dra ut fronten en aning för att skapa en mer sluttande front, som på Teslas lastbil, och det får bara göras för att ge bättre sikt, förbättra aerodynamiken, öka förarens komfort eller lägga till säkerhetsfunktioner – inte för att öka lastutrymmet.

Den utdragna fronten kan även ge lastbilstillverkarna större frihet när det gäller tekniska lösningar för att sänka förbrukningen samt bättre utrymme för batteripaket i eldrivna lastbilar.

Större designfrihet

Hos Volvo Lastvagnar kommer den nya förändringen i trafikförordningen innebära ”en lite större frihet vid utformningen av hytten på europeiska lastbilar”, enligt Susanne Frödin, pr- och informationschef på Volvo Lastvagnar i Sverige.

– Men vad det innebär för vårt framtida produktutbud är för tidigt att säga, säger hon till Vi Bilägare.

Hon bekräftar att nyheten inte innebär att Volvo Lastvagnar ska börja sälja de nordamerikanska modellerna rakt av i Sverige och Europa.

– Den nos som möjliggörs genom denna förändring i trafikförordningen är en kortare nos än de vi har i dag i Nordamerika.

Läs också: Bekräftat: Tesla Semi blir minst två år försenad

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2020-08-12 00:15
John2008

Gmogmo, jag har själv kört lastbil med släp, men har aldrig haft behovet av att hålla 90 km/ tim. för att komma upp för en backe. Och att lastbilar kör i 40 km/ tim. skulle ha med att gör att de "bara" körde i 80 km/ tim. strax innan en backe? Men om så ändå är fallet får man ju acceptera detta.

#c • Uppdaterat: 2020-08-12 08:24
Thommys

Hade ingen aning om att detta var reglerbart. Förr fanns ju Volvo N (nosbyggd) och F (frambyggd) -modeller att välja på här. Har inte tänkt på att de försvunnit med åren från vägarna.

#d • Uppdaterat: 2020-08-11 10:33
milkylainen

Har ju svårt att tro att det behöver påverka lastutrymmet mer än ytterst marginellt.
Behöver ju inte designa en 10 meter lång droppform direkt.
Typ lite rundare i fronten så har man ju kommit långt.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.