Nästa artikel
Teslaförare använde pekskärmen – fick körkortet indraget
Nyheter

Teslaförare använde pekskärmen – fick körkortet indraget

Publicerad 5 augusti 2020
En Model 3-ägare skulle justera vindrutetorkarna men kraschade i ett träd.

Många av finesserna i Tesla Model 3 styrs inte med fysiska knappar eller vred utan med den stora pekskärmen. Vissa gillar den avskalade interiördesignen medan andra hellre behåller de fysiska kontrollerna.

En av funktionerna som kan styras med pekskärmen är vindrutetorkarna. Tesla Model 3 har ingen vanlig torkarspak vid ratten. Istället finns en knapp längst ut på blinkersspaken som aktiverar ett ”svep” med torkarna, eller sätter igång vindrutespolningen om knappen hålls in.

Det finns även en regnsensor som kan aktivera torkarna automatiskt, men den som vill komma åt fler inställningar för torkarna måste alltså använda pekskärmen.

Läs också: Nya uppgifter: Tesla Model 3 kommer med ännu längre räckvidd

Kraschade i ett träd

Nu har en domstol i Tyskland gjort klart att den som använder pekskärmen kan göra sig skyldig till samma brott som den som använder en mobiltelefon under körning.

En Teslaförare fick förra året betala 200 euro i böter för att ha använt pekskärmen för att justera intervalltiden för vindrutetorkarna. Han fick även körförbud i en månad eftersom han hamnat på fel sida av vägen och krockat i ett träd.

Det intressanta är att den tyska domstolen likställer infotainmentsystemets pekskärm med en ”elektronisk enhet” på samma sätt som en mobiltelefon. Tidigare har bilarnas infotainmentsystem klassats som fast utrustning som får användas så länge det görs på ett säkert sätt.

Läs också: Tipset till Teslaägarna: Kolla takboxen innan du kör!

Kräver mer uppmärksamhet

Enligt domstolen kräver Teslas lösning betydligt mer uppmärksamhet av föraren än konventionella system i andra bilmodeller.

Även i Sverige är det numera förbjudet att använda en handhållen mobiltelefon under körning. Att använda fast monterad utrustning som exempelvis ett infotainmentsystem är däremot tillåtet, så länge föraren är uppmärksam, inte distraherad och det inte ”inverkar menligt” på körningen.

Tesla har tidigare dragits inför domstol i Tyskland för att Autopilotsystemet inte ska ”hålla vad det lovar”.

Läs också: Tesla stäms för Autopilot: "Håller inte vad de lovar"

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#v • Uppdaterat: 2020-08-06 12:31
Henrik M

Fast som det står i texten, du kan ha det till att slå extra utan skärmen med.
Sen ska tilläggas att detta bara gäller Model 3 och Y, S och X har allt med torkarna på spak.
Sen tror jag fortfarande att det där med vindrutetorkarna var nån hittepåursäkt efter olyckan hade inträffat för han hade kanske gjort nåt ännu dummare han inte borde gjort.

#w • Uppdaterat: 2020-08-06 13:16
Henrik M

Stefan: Med en smart bil så behöver du varken in i skärm eller ner till vred på mittkonsollen för att ändra temperaturen. Det gör man med tummen på scrollhjulet på ratten......
Anser du inte det vara alla mest trafiksäkert och ännu mindre koncentrationstappande? Då behöver även den allra mest inbitna utövaren av kvart i två inte ens släppa ratten en sekund.....

#x • Uppdaterat: 2020-08-06 19:24
Bandvagn

Prestigelös slår huvudet på spiken. Detta är en icke-nyhet men Tesla i rubriken genererar klick och folk flockas i kommentarsfälten. Det är mkt gratis reklam för Tesla.

Jag vidhåller att inga bilars förarassistanssystem kan rädda bilen från en dåre bakom ratten.

Vidhåller också att skärmar och röstkommandon är smidigare och pekar på att faktum är ju faktiskt att alla biltillverkare följer denna inriktning. Tesla var kanske först ut men idag styrs ju det mesta i en modern premiumbil med touch.

#y • Uppdaterat: 2020-08-06 20:33
Boxer

Märkligt att de skarpaste kommentarerna kommer från de som knappt sett en Tesla på vykort. Jag har nu kört min Tesla M3 i snart ett år och har inte haft något problem med att hantera någon som helst inställning på pekskärmen, inte ens under körning. Tack vare att hela gränssnittet är väldigt likt Apple. Med andra ord intuitivt. I min sambos Audi A1 törs jag inte göra någon som helst inställning i bilen med mindre att jag stannar på en parkeringsplats och tar fram den otroligt oförståeliga manualen. Nästan lika komplicerad som en Windows-dator....
En Tesla är annorlunda, helt klart. Också vindrutetorkarna. Men väldigt lätt att hantera. I alla avseenden.
Men det är underhållande att läsa alla negativa kommentarer från besserwissrar omnämnda i första meningen.

#z • Uppdaterat: 2020-08-06 20:46
Rille_L

@Bandvagn
DU SKREV: ""Guran: Model 3 är världens säkraste bil. Läs resultaten från EuroNCAP och NHTSA så får du veta mer detaljer. Glaspartierna är faktiskt del av bilen som ger mer styrka till strukturen än vad ett plåttak hade gjort. Det är ju inte vanligt enkelglas precis :D""

Det är väl ändå inte plåttak, som tar i mot en älg på en Volvo? Det är tjocka A-stolpar, med en tjock tvärgående stålbalk mellan A-stolparna. Allt av stål, med väldigt hög hållfasthet. Garanterat högre än glaset i din Tesla. Så det kanske är du, som borde läsa på lite? Volvo har ju testat sina bilar, mot älgatrapper sen dackefejden. Tror nog dom kan det bättre, än Tesla.

Vindrutan på moderna bilar, är en del av krockskyddet. Inte bara på Tesla. Så bli inte så kränkt, av att andra gör vissa saker bättre. Som t.e.x skydd mot älg! Och ingen människa, varken förare eller passagerare. Har ju avlidit, till följd av kollision. I en XC90, sen den intoducerades i Storbritanien 2004. Efter 70.000 sålda!

#110 • Uppdaterat: 2020-08-07 14:59
N-iklas

Tyvärr är Volvos bilar inte lika bra på passiv säkerhet som de var på 70-80-90-talet, man har minskat balkarna och dragit ner på mängden metall, att en enorm, tung, högbygd koloss klarar sig bra ändå är knappast ett mysterium.

Dessutom är det så att en stark vindruteram är nog bra men det måste finnas ytterligare förstärkningar i taket bakom vindruteramen annars blir resultatet ändå dåligt.
Med dagens lättbyggen där minskad vikt är det enda alla vill ha får det konsekvenser.

Fast det är med undantag för glastak, glastak är väldigt tunga och då plötsligt är det ingen som klagar på hög vikt, man ger kunderna det de vill ha, även om det innebär att bilen blir sämre.

Och tyvärr så är det inte så många moderna bilar som har ett speciellt starkt tak avseende att något tungt faller ner på det, några få... men flertalet är rätt medelmåttiga.
Taken utvecklas för att klara tryck rakt från sidan, vanligen i höjd med b-stolpen, eller voltning, inga snabba slag från tunga föremål ovanifrån eller framifrån.
Människor är förmodligen inte medvetna om detta.

#111 • Uppdaterat: 2020-08-07 17:57
Rille_L

N-iklas
A stolparna testas ju av IIHS.org. Så alla bilar för USA marknaden, har numera väldigt starka A-stolpar. Man kan nästan se skillnaden, bara genom att titta på tex Franska bilar. De har oftast väldigt tunna A-stolpar, och säljs inte i USA. Och de senaste Volvo modellerna, har betydligt starkare A-stolpar. Än föregående modeller, enligt deras tester.

#112 • Uppdaterat: 2020-08-09 20:21
Roy J

Henrik M, jag såg helt nyligen på Youtube hur en Y-ägare satte på en reflexdämpande film som även i viss mån motverkade fingeravtryck.

Bandvagn, även biltillverkare faller för trender. Man är rädd för att inte kunna erbjuda den senaste tekniken, hur korkad den än är. Det är dessutom billigare att lägga alla funktioner i skärmen.
Hur du kan tycka att en kladdskärm är säkrare än riktiga, fysiska reglage, är en gåta. Jag tycker mig till och med ana en mottrend hos några biltillverkare.Heder åt dem.

Rille_L, jag kan tillägga att det var Saab som började med "älgtester".

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.