Nästa artikel
9 av 10 amerikaner lämnade tillbaka sin Volkswagen efter dieselgate
Nyheter

9 av 10 amerikaner lämnade tillbaka sin Volkswagen efter dieselgate

Publicerad 28 juli 2020 (uppdaterad 28 juli 2020)
Efter Volkswagens dieselskandal har den tyska tillverkaren betalat ut pengar till ett värda av cirka 85 miljarder kronor till drabbade amerikanska konsumenter. Samtidigt valde 86 procent av köparna att lämna tillbaka sina bilar.
Det har nu fem gått fem år sedan det framkom att Volkswagen hade manipulerat mjukvara som visade lägre utsläppsnivåer än de faktiska. Skandalen som kallas dieselgate har varit förödande för både VW:s ekonomi och varumärke.

I USA gick VW med på att antingen reparera eller köpa tillbaka de 550 000 bilarna som involverats i skandalen. Nu visar en rapport från Federal Trade Commission (amerikanska motsvarigheten till Konsumentverket) att 86 procent av köparna valde att lämna tillbaka sin bil. Rapporten visade också att VW totalt betalat ut 9,8 miljarder dollar, motsvarande 85 miljarder kronor, till berörda kunder. 

I juni gjorde även EU-domstolen klart att alla konsumenter inom EU i princip bör kunna stämma Volkswagengruppen i landet de bor i eller landet där skadan uppstått, om de köpt bilar som haft så kallade ”fuskboxar” installerade. Mer om det kan du läsa här.

Diskutera: Hur mycket har dieselgate påverkat VW:s varumärke?

 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2020-07-28 21:54
Stefan Eriksson

Jag får inte intryck av att försäljningen inte har påverkats så mycket i sverige-VW gruppen verkar fortsatt sälja bra i Sverige på gott och ont. Jag hoppas ändå att varumärket fått sig en rejäl törn-så lätt ska inte fuskande biltillverkare komma undan! Det är så typiskt att vi i lilla landet Sverige inte får någon möjlighet till upprättelse, får ha en knuten näve i fickan. Jag gillar trots allt många av deras bilar-har en själv ( är inte drabbad av själva skandalen eftersom jag kör bensinbil )Hade gärna valt ett annat märke om jag hittat med samma egenskaper och utrustning till samma pris-har inte hittat någon.

#c • Uppdaterat: 2020-07-28 22:09
Peter E

https://www.nytimes.com/2019/08/22/business/volkswagen-diesel-vw-tdi-resales.html

Visserligen ett år gammal men...

#d • Uppdaterat: 2020-07-29 23:49
John2008

Angående länken ovan: undrar hur fräscha VW-bilarna är efter några år under bar himmel i ökenhetta.

#e • Uppdaterat: 2020-07-30 12:05
Svenne60

Som flera andra så undrar jag också vad som händer med de inlösta bilarna ? Det vore ju fruktansvärt slöseri med resurser och miljö om man bara skrotar 550-tusen bilar, förmodligen i riktigt bra skick

#f • Uppdaterat: 2020-07-31 23:15
Elbilisten

Skrotning är ett effektivt sätt att hindra att billiga begagnade delar kommer ut på marknaden.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.