Nästa artikel
Oväntat starkt resultat från Tesla
Nyheter

Oväntat starkt resultat från Tesla

Publicerad 23 juli 2020 (uppdaterad 23 juli 2020)
Coronapandemin har slagit hårt mot bilindustrin. Men elbiljsätten Tesla står fortfarande starkt på benen. När Tesla redovisar sin andra kvartalsrapport för året har man överträffat analytikernas förväntan.
Teslas andra kvartalsrapport för 2020 visar att biltillverkarens omsättning fallit från 6,35 miljarder dollar till 6,04 miljarder dollar jämfört med motsvarande kvartal 2019. Men på förhand hade analytikerna förutspått en omsättning på 5,37 miljarder.

Teslas justerade nettovinst landade på 451 miljoner dollar. Här hade analytikerna räknat med en nettoförlust om 35 miljoner dollar, skriver Dagens Industri och hänvisar till Bloomberg.

Teslaaktien som imponerande har gått upp med över 280 procent sedan årsskiftet, lyfte 4,5 procent i efterhandeln.

Teslas positiva nyheter kommer som en kontrast från den övriga bilindustrin. Under årets andra kvartal har den globala bilproduktionen sjunkit med 45 procent och bilförsäljningen gått ned 27 procent, skriver SVT.

I samband med kvartalsrapporten meddelar också Tesla att bolaget står fast vid leveransmålet på 500 000 fordon i år.

Diskutera: Tror du att Teslas aktie kommer fortsätta stiga?


 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2020-07-23 12:06
Henrik M

Som svar på den ställda frågan: Ja, jag tror aktien kommer att fortsätta stiga en hel del till.
I övrigt är det riktigt kul att se att det lönar sig för företag som vågar utmana.

#2 • Uppdaterat: 2020-07-23 12:13
pinjong

Om aktien kommer att stiga eller inte beror på Teslas marknadsandel framöver när konkurrenter börjar få luft under vingarna. Försprånget kan börja ätas in och därmed blir det svårare för Tesla.

#3 • Uppdaterat: 2020-07-23 12:21
Bandvagn

Kul att se att Tesla levererar bra resultat under så extrema omständigheter, och att man nu gjort vinst 4 kvartal i rad. Bra jobbat.

Tror mer på hotet från nya tillverkare än de gamla dinosaurierna. Kineserna börjar så sakteliga etablera sig i Europa och USA. Nio tror jag starkt på, men det finns många fler. Sen kommer från USA Rivian och Lucid. Från Tyskland kommer Sonos. En sak är säker; Tesla och de andra nykomlingarna kommer knapra marknadsandelar från de etablerade märkena kommande år.

#4 • Uppdaterat: 2020-07-23 14:33
Jarl Karlsson

Vad säger alla vag älskare nu? Tesla är vad Apple var för 10 år sedan. Kommer trippla kommande år.

#5 • Uppdaterat: 2020-07-23 15:31
Saslam

Vad hände med alla som för två år sedan skrek lungorna ur kroppen att tesla är döda inom två år.

#6 • Uppdaterat: 2020-07-23 16:10
Henrik M

Saslam: De sitter hemma på kammaren och knåpar ihop nya påhittade argument mot elbilar. :) Nästa är att kan man inte köra 100 mil med både husvagn och takbox i 150 km/h nonstop utan kisspaus är det värdelöst!

#7 • Uppdaterat: 2020-07-23 16:29
V70Silver

Tesla värderas till 600 000 dollar per såld bil om man skulle lyckas sälja 500 000 bilar i år. Det är en väldigt hög värdering.

Jag tror att Tesla kommer växa och att de kommer kunna bli lika stora som Audi, BMW eller Mercedes under detta decennium men jag tror inte att Tesla är i samma position som Apple för tio år sedan. Det är helt enkelt väldigt mycket svårare att expandera biltillverkning än tillverkning av mobiltelefoner. Detta faktum kommer rädda flertalet av de etablerade tillverkarna från en snar undergång enligt min bedömning.

#8 • Uppdaterat: 2020-07-24 08:05
saabnisse

Jag var en av de som trodde att Tesla var ett luftslott som skulle vara punkterat inom ett par år.
Jag är glad att jag hade fel och det har jag erkänt flera gånger, de har verkligen lyckats bra och det beror ju inte enbart på produkterna utan minst lika mycket på laddstationerna som ju var ett genidrag!
Nu anser Bloomberg att aktien är kraftigt övervärderad och det tror jag också.
Antagligen backar den då de stora tillverkarna kommer igång med sina modeller, men det spelar nog ingen roll, man är redan så etablerade på marknaden att man har råd med det.
Och genom att man redan har ett försprång kan man ju utnyttja det och presentera nya modeller, kanske även någon budgetvariant?
Konkurrens från Kina tror jag inte på, de kan säkert få fram likvärdiga bilar, men kan de hålla priset?
Och laddstationer?
Jag tror inte heller på små uppstickare, det är svårare att etablera nya bilföretag idag än för hundra år sedan.
Nej den verkliga konkurrensen kommer från de stora, Toyota, VAG, Ford, GM, PSA och kanske någon mer, men de ligger långt efter.

#9 • Uppdaterat: 2020-07-23 18:53
Raywave

Teslas stora fördel på marknaden är att man lyckats etablera sitt varumärke. Många vill helst ha en Tesla, först i andra hand sneglar man på konkurrenterna, som tvingas konkurrera med lägre pris i första hand.

#a • Uppdaterat: 2020-07-23 18:59
Henrik-Andersson

Det är väl bäst att börja med facit för i år. Hittills i år har det varit en synnerligen dålig affär att ligga kort i Tesla, men också att de stora analysfirmorna anser att aktien stigit för mycket, för snabbt.

Har de rätt ? Tesla släppte en kanonrapport som tog de flesta på sängen. Ingen hade ens räknat på vinst, mer på om förlusten skulle vara hanterbar.

Faktum kvarstår, var 10:e aktie är blankad. Man kan se det på två sätt, det ena är att aktien kan få ytterligare ett uppsving om alla måste in och täcka sina positioner.

Det andra är att blankarna har rätt !

https://money.usnews.com/investing/stock-market-news/articles/most-shorted-stocks

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.