Nästa artikel
Rekordmånga körkort indragna i coronatrafiken
Nyheter

Rekordmånga körkort indragna i coronatrafiken

Publicerad 16 juli 2020 (uppdaterad 16 juli 2020)
Polisens Trafikgrupp 1 Region Väst har sedan årsskiftet tagit över 400 körkort från personer som kör för fort. Det är mer än dubbelt så många som drogs in under hela 2019.
När Coronapandemin kom till Sverige blev trafiken glesare i de flesta delar av landet. Något som lett till att fler förare tryckt hårdare på gaspedalen. Sedan årsskiftet har Polisens Trafikgrupp 1 Region Väst tagit över 400 körkort från personer som kör för fort, raporterar P4 Göteborg. Under hela 2019 var motsvarande siffra 170.

– Vid glesare trafik ökar fortkörningen markant. Det handlar inte om de små fortkörningarna med 10-15 kilometer för fort. Det handlar om mycket höga hastigheter på 50-60 kilometer över tillåten gräns, säger polischef Anders Schääf, till P4 Göteborg.

Han förklarar också att cirka 90 procent av de som vinkats in av polisen har blivit av med körkortet.

Enligt honom är det ingen speciell målgrupp som generellt kör fortare än någon annan. Det kan vara såväl unga som äldre. Polisen har även märkt att färre saktar ner vid vägarbeten. Ett problem som Vi Bilägare tidigare rapporterat om.


Diskutera: Upplever du att bilister blivit sämre på att hålla hastigheten sedan pandemin?

 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2020-07-19 15:37
Volvo ägare

Min uppfattning är att om man får ett indraget körkort så måste påföljden bli att man SKA ta ett nytt körkort med teori samt uppkörning. Sedan en liten sak som är STOR är detta med att hålla avstånd till bilen framför. Inte ligga 2-3 meter efter i ex.vis 90 km/h. Såg en undersökning angående bilisters farlighet så var Grekerna de farligaste bilisterna. Men Svenska bilister kom på första plats när det gällde avståndet . Inte precis någon hedrande plats !!!

#m • Uppdaterat: 2020-07-21 06:27
Stefan Eriksson

I rusningstrafik håller jag för kort avstånd, det är för att slippa dessa filbytare och slalomåkare som gör att man måste bromsa och rädda situationen när de tränger sig in, fel taktik men jag blir så trött på dem som tränger sig i trafiken.

#n • Uppdaterat: 2020-07-21 12:21
Lawett

Folk som kör 10-20 km över tillåten hastighet och aldrig lägger sig tätt bakom och hetsar har jag inga problem med. Tillhör själv dem vid långkörningar. Men de som lägger sig 2 m bakom i enkelfilen på 1+2 väg fast man redan kör 20 över tillåten hastighet straffar jag genom att sakta ner till laglig fart. Sån är jag...

#o • Uppdaterat: 2020-07-16 17:10
milkylainen

Med tanke på hur försiktiga folk är i trafiken nu så är jag förvånad. :)
Tror nästan mer på förklaringen som de sa i Uppsala.
"Polisen har färre möten nu, så då är vi ute i trafiken istället."

Himla konstigt att man får saker gjorda i verkligheten istället för att sitta bakom ett skrivbord och hoppas på att verkligheten ska lösa sig.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.