Nästa artikel
Volvochefen om elbilarna: Vi behöver förbättra räckvidden
Nyheter

Volvochefen om elbilarna: Vi behöver förbättra räckvidden

Publicerad 8 juli 2020
Håkan Samuelsson tycker elbilsförarna ska kunna köra i åtta timmar utan att ladda.

Volvochefen Håkan Samuelsson har gjort en 180-graderssväng när det gäller eldrift. För några år sedan var han tydlig med att laddhybrider är ett smartare alternativ till helt eldrivna bilar för de flesta bilköpare.

”Rena elbilar tror vi inte på, de har för många begränsningar. Laddhybrider däremot där helt rätt väg”, sa han i en intervju med Dagens Nyheter.

Men sedan dess har mycket hänt. Volvo har visat upp XC40 med eldrift som ska börja levereras senare i år och priserna för elbilar kommer gå ned, enligt Håkan Samuelsson. Nu ser han laddhybrider snarare som en övergångsteknologi i väntan på helt eldrivna bilar.

– Batterierna kommer gå ned i pris och priserna på konventionella bilar kommer gå upp. Som vanligt avgörs lönsamheten av hur attraktiva produkterna är och det är ingen tvekan om att våra elbilar blir riktigt attraktiva, säger han i en intervju med Autocar efter att ha vunnit ett prestigefyllt pris i tidningens årliga prisutdelning i bilbranschen.

Läs också: Volvochefen: Nybilsrabatt kan vara "slöseri med pengar"

”Ska kunna köra i åtta timmar”

Men han är ändå tydlig med att elbilarna kommer behöva utvecklas mer framöver.

– Självklart behöver vi fortfarande förbättra elbilsräckvidden. Man ska kunna köra åtta timmar, sedan stanna och ladda bilen medan man laddar kroppen. Men elbilsräckvidden kommer förbättras snabbt. Om fem år säger experterna att den kommer fördubblas och det kommer hända. Betydligt fler hjärnor koncentrerar sig på batterikemi nu än någonsin tidigare, säger Håkan Samuelsson.

I intervjun avslöjar han också att han själv inte är någon riktig bilnörd men ändå har en P1800 – som han beskriver som ”den stiligaste Volvon som någonsin byggts – och en Polestar 1 i garaget.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2020-07-08 18:11
Carl Trefalt

Räckvidden just det, men den måste kunna laddas fort också!!!

#c • Uppdaterat: 2020-07-08 18:40
Styggavargen

Enklast är att sänka vikten på bilen, se till att den är aerodynamisk byggd. Däck och hjulen måste vara utformade för lägst energiförbrukning. Gör man detta kommer vi med dagens batteri kapacitet kunna göra en bil som lätt går 50 mil på en laddning.

#d • Uppdaterat: 2020-07-08 19:21
Henrik M

Stygga: Finns redan elbilar som lätt går 50 mil på en laddning. Handlar inte bara om att sänka vikten, utan rätt drivlina med.

#e • Uppdaterat: 2020-07-08 22:50
John2008

"Betydligt fler hjärnor koncentrerar sig på batterikemi nu än någonsin tidigare, säger Håkan Samuelsson."

Man får hoppas att det inte blir "ju fler kockar, desto sämre soppa"... = )

#f • Uppdaterat: 2020-07-09 15:08
Styggavargen

Henrik, handlar enbart om energi... batteri kapacitet, elmotorer är ganska likvärdiga... alltså handlar det i slutändan hur effektivt låg energiförbrukning du kan få bilen. Vikten och luftmotståndet i slutändan. Kan du påvisa mig att det skiljer mer än några få procent i drivlinan vill jag få länk där jag kan upplysas.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.