Nästa artikel
Bilfrågan: Inte godkänd utan lås på dragkroken
Bilfrågan

Bilfrågan: Inte godkänd utan lås på dragkroken

Publicerad 6 juli 2020 (uppdaterad 2 november 2020)
"Hur kan detta efter alla år bli en anmärkning? Nya regler måste väl gälla nya drag?" Vi Bilägare svarar.
 På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Besiktigade min V 70 -10 idag och fick en ”2:a” på dragkroken. Anledningen var att nyckeln inte fungerade. Jag råkade ut för detta för några år sedan, men då stod jag på mig om att det demonterbara draget skall ha två säkerhetsspärrar och det har det. Tryck och vrid. Låset, hävdade jag, är bara för min egen omsorg för att inte få draget/släpet stulet. Besiktningsmannen kollade med högre ort och meddelade sedan muttrande att det var okej. Men i våras underkändes bilen för att låset inte fungerade. Besiktningsmannen hävdade att det var nya regler sedan förra året och att det måste finnas ett lås. Jag vill därför lyfta frågan om ett förhållande som många nog inte känner till. Jag kan själv inte acceptera ett sådant krav, då låset inte på något sätt är en säkerhetsegenskap. Hur gör alla vi med några år gamla drag och där låskistan för länge sedan slutat att fungera, trots att vi tar av draget efter varje användning? Jag undrar vidare hur detta efter alla år kan bli en anmärkning. Nya regler måste väl gälla nya drag? Montering av drag är inte ens besiktningspliktigt längre. Vad är det som gäller?
Owe Brasar

Svar:
Jag förstår att du är irriterad. Draget ska ha ett första och ett andralås. Det är kan man säga ett minimum. Det kan i och för sig finnas flera lås. Nyckellåset har tidigare betraktats som ett tredjelås och som ett skydd mot stöld. Det måste inte finnas ett tredjelås, om inte dragkrokstillverkaren anser det. Och nu har man i EU:s direktiv tydligen tagit upp att om dragkrokstillverkaren hävdar att exempelvis ditt tredjelås ska fungera för att draget ska anses vara funktionsdugligt, så är det tillverkarens föreskrift som gäller. Detta resonemang har börjat föras helt nyligen och företagen som besiktar måste rätta sig därefter. Men dessa föreskrifter kan alltså skilja sig mellan olika tillverkare av drag. Äldre VBG-drag uppgavs till exempel inte ha krav på fungerande tredjelås. På en av Volvos auktoriserade verkstäder uppgav man att om det gäller ett lås med vred så kan man byta vred med lås för omkring 1 500 kronor. Men på vissa fabrikat måste tydligen hela demonterbara delen bytas och då handlar det i stället om tusenlappar. Förhoppningsvis känner besiktningsföretagen till vilka som eventuellt kräver ett tredjelås och vilka som inte gör det. Här är informationen på Bilprovningens hemsida: ”Om din bil har en löstagbar dragkrok tar du med denna samt eventuell nyckel till dragkroken när du ska besikta. Vi kontrollerar att din dragkrok går att sätta fast samt att ta bort. I normala fall krävs inget nyckellås men det finns undantag för nyare modeller där nyckellåset måste fungera.”
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tycker du om svaret?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2020-07-06 09:35
Togga

Så här går det när klåfingriga byråkrater lägger sig i vad dom inte begriper. Vad har låset för funktion förutom att förhindra stöld? Ingår det som en del av fastsättningen av själva dragkroken till bilen är det en felkonstruktion. Vad blir annars nästa steg? Underkännande av låsbara lastbågar när låset inte fungerar, eller nycklarna förkommit?

#2 • Uppdaterat: 2020-07-06 09:51
Pi

Jo, mycket märkligt och att dessutom införa kravet retroaktivt är ännu märkligare.

#3 • Uppdaterat: 2020-07-06 10:29
stonebreaker

rekommenderar fast krok! håller dessutom avstånd bakåt!

#4 • Uppdaterat: 2020-07-06 10:35
Henrik M

Stonebreaker: Och ger värre skador vid påkörning bakifrån.....rekommenderar du det med?

#5 • Uppdaterat: 2020-07-06 10:42
bgl

Det beror på vem som blir påkörd.
För 30 år sen körde en liten låg Honda in i vår Landcruisers drag. Det blev bara en liten repa på krokens lack för oss men Hondan gick till skrot efter större utredning där försäkringsbolaget misstänkliggjorde Hondaägaren. Jag fick i praktiken, utan ersättning, rädda honom från misstanke om försäkringsbedrägeri!

#6 • Uppdaterat: 2020-07-06 11:27
Simon no1

Köpa franskt är som rysk roulette, förr eller senare smäller det ;)

#7 • Uppdaterat: 2020-07-06 14:17
glimma-48

Håller verkligen med "stonebreaker". Har haft fasta krokar på ca 50 bilar under ca 50 år och aldrig haft andra problem än någon oljefläck på byxorna eller ev. något litet blåmärke på smalbenet. Anmärkning på besiktningen, nej aldrig.

#8 • Uppdaterat: 2020-07-06 14:37
Desmoholic

Föredrar fast krok men fick med det avtagbara skiten på andrabilen. Fick borra bort låscylindern efter en vinter. Inga klagomål hos besiktningen.

#9 • Uppdaterat: 2020-07-06 15:27
Vorwärts

Simon no1, kommenterar du verkligen rätt artikel nu?

#a • Uppdaterat: 2020-07-07 09:36
Hejpådig

Det är enklare att ha en fast dragkrok eller infällbar sådan. Man slipper ju förvaring och låsning. Infällbart är snällare mot smalben och andra trafikanter (om det är infällt vill säga).
VW handlaren påstod att med dragkroken utfälld så kan det ge svårare skador att laga på bilen att laga om du backar in i en vägg jämfört med den infälld. Ja, beroende på hastighet kan det väl vara så.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.