Nästa artikel
Lexus självladdande hybrid fortfarande inte vilseledande
Nyheter

Lexus självladdande hybrid fortfarande inte vilseledande

Publicerad 30 juni 2020
En privatperson försökte få till en omprövning av beslutet – men den avslogs.

Tidigare i år anmäldes Toyota till Konsumentverket av en privatperson för att ha använt formuleringen att hybridmodellerna går att köra på ”100 procent el”, trots att bilen behöver en bensinmotor för att ladda batteriet.

Det är heller inte första gången Toyota hamnar i blåsväder – i Norge har Toyotas så kallade ”självladdande hybrider” klassats som vilseledande marknadsföring.

I mars anmäldes även Lexus till svenska Reklamombudsmannen för att ha använt formuleringen ”self-charging hybrid” i en annons. Enligt anmälaren kan den formuleringen inte användas på en bil som helt och hållet förlitar sig på att ladda batteriet med en bensinmotor.

”Saknar teknisk grund”

Då friades Lexus av Reklamombudsmannen och reklamen klassases inte som vilseledande. Nu har privatpersonen begärt omprövning av ärendet, av flera anledningar, men inte heller denna gång klassas reklamen som vilseledande.

Anmälaren hävdar att formuleringen ”self-charging hybrid” saknar teknisk grund och därför är vilseledande. De är inte vedertagna begrepp i branschen och bilen kan inte ladda sig själv. Och om uttrycket ändå ska användas, kan det lika gärna användas på vilken elbil, vätgasbil, laddhybrid eller mildhybrid som helst, anser anmälaren.

Hos Reklamombudsmannen och Reklamombudsmannens opinionsnämnd går det däremot bara att ompröva ett beslut om ”nya förhållanden” motiverar det, eller om någon form av fel begåtts i handläggningen. Men så har det inte varit i det här fallet, enligt RO.

”Begäran om omprövning avslås därför”, står det i beslutet.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#v • Uppdaterat: 2020-07-01 14:58
Panopticon

A.L: Fast elbilar existerar inte enligt dig. Då får man inte göra reklam för det alls. För elen kommer ju från till exempel ett oljekraftverk.
Och om vi ska tillämpa dom extremt strikta reglerna vad gäller Toyotas reklam så måste det ju göras för all annan reklam också. Och då skulle näst intill all reklam förbjudas.
Den reklamen precis här under till exempel skulle förbjudas. Volkswagen SUV. Det är ju ingen "liposome with a single lipid bilayer".

Men när påstod Toyota att den självladdar utan extern hjälp? Dom säger självladdande. Vilket den är. Man behöver bara tanka.

Ja, nu när jag tänker på det. "Ingen" funktion som en bil har, fungerar utan att man tankar den. Alltså borde man inte få göra reklam om att man har ett bra lyse, LED-matrix till exempel, för man måste ju tanka för att lyset ska funka.

Är det såhär du vill ha det? För det är det du argumenterar för här.

#w • Uppdaterat: 2020-07-01 15:46
A.L

Panopticon: Det du ägnar dig åt kallas för att hårdra saker och ting. Du behöver tänka på att se gråzonerna.

Inom marknadsföringen och dess krav på tydlighet är det just gråzonerna och kontexten man vill komma åt. Lanserar man en bil som kallar sig självladdande och profilerar den som ett miljöfordon behöver det förtydligas att den faktiskt inte laddar sig själv - utan med hjälp av bensinmotorn. I annat fall finns det risk för att köparna tror att man köper en bil som laddar sig själv och inte behöver tankas med någon giftig och cancerogen bensin. Och detta är ju uppenbarligen inte korrekt.

LED-funktionen påstår mig veterligen inte att den fungerar utan tillgång till energi eller att den "självladdar". Så den parallellen är även den skev.

Elbilar får även dem existera, däremot skall även ogrundande påståenden om självladdande elbilar givetvis anmälas. Det råder mig veterligen ingen motsättning mellan krav på fullständig och genomlyst information och förekomst av elbilar. Att elbilar sedan inte har de miljöprestanda (sett ur ett livscykelperspektiv) som många tror är åter ett annat resonemang. Vi diskuterar dirktriktad produktinformation här, inte livscykelanalys.

MVH AL

#x • Uppdaterat: 2020-07-01 16:17
Panopticon

A.L: Fast jag hårdrar ju inte. Det är exakt lika vettigt att tro att det finns lysen som fungerar utan energi som att det finns bilar som kör utan energi.

Och du sa ju tidigare att det inte fick finnas möjligheter att missförstå. Nu är det helt plötsligt ok med gråzoner?

Och jag pratar inte om livscykelanalys. Hur svårt ska det vara att förstå enkel svenska? Jag pratar om att elbilar "laddas" med till exempel kemisk energi taget ur olja. Alltså är det inte elbilar utan oljebilar. Enligt din logik så måste man ju klargöra var elen kommer från så att bara kalla det elbil är alltså enligt dig falsk marknadsföring och du borde anmäla dom i så fall.

Men detta var sista inlägget riktat till dig här. Jag orkar inte upprepa mig längre, det är alldeles för ansträngande att diskutera med någon som inte läser det man skriver, eller inte vill förstå.

#y • Uppdaterat: 2020-07-01 21:39
Panopticon

Shogun: Trivs du bra där i glashuset? Går stenkastningen bra?

Ibland när man hänger på detta stället så känns framtidsutsikterna rätt så illa... Om vuxna människor beter sig som dom gör här så hoppas jag verkligen att ungarna tar över så snabbt som möjligt. Känns som att medelåldern här är runt 12 år.

#z • Uppdaterat: 2020-07-02 08:24
A.L

Panopticon: Nu är ju inte försäljningen av LED kopplad till någon miljöfråga eller profilerad i en sådan riktning. Det är vad jag menar med nyanser. För att göra en bedömning av korrektheten hos Toyota måste man ha ta hänsyn till helheten. Det är mig veterligen så juridiken fungerar. Man kan alltså inte hårdra saker in i absurdum och ännu mindre hänvisa till andra eventuella missförhållanden för att motivera det egna felsteget.

Så nej, utgångspunkten är att reklamen måste vara tydlig och korrekt. Däremot finns det förstås nyanser av hur denna tydlighet skall kommuniceras. Och det är denna nyans som Toyota tänjt på i en sådan omfattning att det vilseleder köparna.

Var elen härstammar från är dessutom inte grundfrågan - även om det förstås kan lyftas in perifert. Det Toyota säger är att den är självladdande - trots att den inte är det utan faktiskt behöver bensin för att fungera (troligtvis för att kunna konkurrera med laddhybriderna - eller rent av elbilarna). Och det är den vilseledande faktorn här. Hade elbilarna påstått sig vara självladdande hade de - precis som jag nu skrivit (utan att du velat kommentera det - apropå att läsa innantill) - också ägnat sig åt vilseledande information. Samma sak med laddhybriderna. Hade man påstått att de inte behöver laddas (med bensin eller via eluttaget skulle det också inneburit ett avsteg från den tydlighet som lagstiftningen kräver)

Vad Shogun sedan pysslar med är inget att bry sig om. Jag har blockat honom då innehållet mest utgörs av kränkningar, provokationer, vulgariteter och rena trakasserier. Saker som normalt sett inte förekommer i en normal och vuxen debatt.

MVH AL

#110 • Uppdaterat: 2020-07-02 17:33
John2008

Självladdande betyder ju i reklamen att man själv som förare inte aktivt behöver göra något för att ladda bilen under färd, utan det sköter bilen självt, men det förutsätter givetvis en bensindriven motor (som ibland behöver tankas).

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.