Nästa artikel
Nya förslaget om kilometerskatten: Så mycket får du betala
Nyheter

Nya förslaget om kilometerskatten: Så mycket får du betala

Publicerad 28 januari 2020
Sju forskare går ut i en debattartikel och föreslår att en ny kilometerskatt ska införas.

När fler och fler bilköpare väljer en elbil riskerar skatteintäkterna från bensin och diesel att minska. Därför har det i flera års tid pratats om en så kallad kilometerskatt, där skatten flyttas över från bilen till hur mycket den körs. Kilometerskatten innebär i grund och botten att den som kör mer får helt enkelt betala mer.

Under hösten presenterades ett förslag om hur kilometerskatten skulle kunna fungera, och nu går sju forskare, varav tre från IVL Svenska Miljöinstitutet, ut med en debattartikel i Dagens Nyheter där de föreslår att kilometerskatten bör införas.

En viktig punkt i det nya förslaget är att den som bor på landsbygden med dåligt utbyggd kollektivtrafik och stort bilberoende inte behöver betala lika hög kilometerskatt som stadsbor med bättre tillgång till kollektivtrafik.

"De som kör i glesbygd ska inte behöva betala för miljöstörningar som om de körde i en stad", skriver forskarna, som tycker landsbygdstrafiken framstår som överbeskattad och storstadstrafiken som underbeskattad.

Dyrare för storstadsbor

Enligt forskarna kan den sammanlagda skatten per mil för bensin- och dieselbilister på landsbygden bli lika hög som idag, eller något lägre, men för storstadsbor som också betalar trängselskatt blir skattetrycket högre än idag.

IVL föreslår en vägskatt på mellan 5 och 5,40 kronor per mil i storstäderna, en betydligt lägre kilometerskatt i mindre tätorter och på större vägar samt en "rabatt" för elbilar och laddhybrider på 10–20 procent. Eventuellt kan det bli nolltaxa på landsbygden, utanför mindre tätorter.

Hur systemet ska hålla koll på vem som kör var är inte klart ännu och det är heller inget forskarna preciserar. Men de skriver att "de inte hittat något som framstår som svårt att lösa". Om det blir tal om gps-enheter som spårar bilar i realtid, någon form av transponder eller andra lösningar är alltså inte klart.

Exakt när kilometerskatten kan införas – om den införs – är inte heller klart, men enligt forskarna måste förberedelserna påbörjas direkt om systemet ska vara på plats före 2030.

Nya förslaget: Så hög blir kilometerskatten...

Siffrorna nedan är forskarnas förslag som presenteras på DN Debatt.

Storstad Mindre städer och större vägar Landsbygd
Bensin- och dieselbilar 5–5,40 kr/mil 1 kr/mil Ingen vägskatt
Elbilar och laddhybrider 4,80 kr/mil 0,80 kr/mil Ingen vägskatt

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#115 • Uppdaterat: 2020-07-01 17:49
stonebreaker

Dessa trädkramare på IVL Svenska Miljöinstitutet
har råd att hålla till på finare kvarter, Valhallavägen 81, vem betalar detta uppdrag?

#116 • Uppdaterat: 2020-07-30 12:28
Lasse L-on

På tal om övervakning som flera är rädda för så bör de först och främst göra sig av med sin smartpfone, istället för att staten håller koll på din bil. De flesta är redan mer övervakande än de tror av mobiltelefonen. Det är ju därför som det är av stort värde för företagen att äga övervakningens data av människor med mobiltelefon.
Jag blir ibland förvånad över att min dator vet vad jag vill före mig.

#117 • Uppdaterat: 2020-08-25 19:00
Uffeeh

Gator och vägar kostar pengar att bygga och underhålla. På något sätt måste detta betalas och då är det rätt att den som utnyttjar gator och vägar mycket betalar mera än den som utnyttjar lite. Så långt ser jag inga problem.
Sedan är det en annan sak hur mycket det ska kosta och hur fördelningen ska ske. Och det är då vi hamnar i problemen. Dagens makthavande politiker ser bilismen som en mjölkko och tar ut mycket höga skatter, mer än som nog skulle kunna rättfärdigas. Men då får vi skylla oss själva som hela tiden röstar fram skattehöjarpartier till makten. Så klaga inte på höga skatter, ställ krav på politikerna och tänk på detta nästa gång du står vid valurnan. Du får de skatter du förtjänar.

#118 • Uppdaterat: 2020-09-08 15:40
Ingemar Bohman

Ja se Politiker!!!
De vill att folk som använder drönare skall ha så kallade körkort (behörighet) för att de skall få använda dessa.
Att köra A-traktor_mopedbilar inte behöver utbildning för att köra dessa fordon, de räcker att köra upp på moped.
Ja de är Politikers kunnande.

#119 • Uppdaterat: 2020-09-08 15:43
Ingemar Bohman

Uffeeh ?
Men? hybrider och elbilar sliter dom inte på vägarna då?
Trots att de väger mer än 200 kilo mer!

#11a • Uppdaterat: 2020-01-28 14:09
milkylainen

Administration av dessa skitskatter kostar mer än vad man får in...

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.