Nästa artikel
Lexus självladdande hybrid fortfarande inte vilseledande
Nyheter

Lexus självladdande hybrid fortfarande inte vilseledande

Publicerad 30 juni 2020
En privatperson försökte få till en omprövning av beslutet – men den avslogs.

Tidigare i år anmäldes Toyota till Konsumentverket av en privatperson för att ha använt formuleringen att hybridmodellerna går att köra på ”100 procent el”, trots att bilen behöver en bensinmotor för att ladda batteriet.

Det är heller inte första gången Toyota hamnar i blåsväder – i Norge har Toyotas så kallade ”självladdande hybrider” klassats som vilseledande marknadsföring.

I mars anmäldes även Lexus till svenska Reklamombudsmannen för att ha använt formuleringen ”self-charging hybrid” i en annons. Enligt anmälaren kan den formuleringen inte användas på en bil som helt och hållet förlitar sig på att ladda batteriet med en bensinmotor.

”Saknar teknisk grund”

Då friades Lexus av Reklamombudsmannen och reklamen klassases inte som vilseledande. Nu har privatpersonen begärt omprövning av ärendet, av flera anledningar, men inte heller denna gång klassas reklamen som vilseledande.

Anmälaren hävdar att formuleringen ”self-charging hybrid” saknar teknisk grund och därför är vilseledande. De är inte vedertagna begrepp i branschen och bilen kan inte ladda sig själv. Och om uttrycket ändå ska användas, kan det lika gärna användas på vilken elbil, vätgasbil, laddhybrid eller mildhybrid som helst, anser anmälaren.

Hos Reklamombudsmannen och Reklamombudsmannens opinionsnämnd går det däremot bara att ompröva ett beslut om ”nya förhållanden” motiverar det, eller om någon form av fel begåtts i handläggningen. Men så har det inte varit i det här fallet, enligt RO.

”Begäran om omprövning avslås därför”, står det i beslutet.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2020-06-30 21:39
1

Bilen laddar sig själv. Påståenden är inte vilseledande enligt mig och heller inte enligt Konsumentverket. Det är en mycket fiffig uppfinning som ger mycket trevliga och bensinsnåla bilar, mycket bättre för miljön än dieselbilar. Ja, så är det ju med fakta i detta.

#m • Uppdaterat: 2020-06-30 22:04
Panopticon

HT19: Jaha... Det är därför man alltid ser drösvis med Toyotor stående längs med vägarna med bränsletorsk och ägarna kliar sig i huvudet och begriper ingenting...

Prestigelös: Det gör dom ju hela tiden. Dom påstår ju att dom säljer elbilar. Det finns inga elbilar för elen kommer ju alltid från något annan energislag från början. Precis som elen i Toyotas hybrider kommer från bensin. Om Toyotas hybrider inte är självladdande så är e-Golfen ingen elbil.

#n • Uppdaterat: 2020-06-30 23:10
A.L

Drivmedlet är som sagt bensin. Allt annat går emot termodynamiken.

Vilken verkningsgrad man sedan når (det John egentligen tänker på) är ett helt annat resonemang. Toyota själva anger den till över 40 procent på hybriderna och det här jag ingen anledning att betvivla. Men hur man utnyttjar energin är inte samma sak som att den uppstår från intet. Utan bensin stannar därför även en Toyota - oavsett vad man påstår i marknadsföringen.

.

MVH AL

#o • Uppdaterat: 2020-06-30 23:57
Panopticon

A.L: Ingen har påstått att man inte behöver tanka en Toyota-hybrid. Ingen har påstått att dom har uppfunnit en evighetsmaskin.

Inser du att ditt resonemang innebär att det inte får göras reklam om elbilar heller? För det som laddar elbilens batteri kommer från ett annat energislag. Precis som Toyotas el kommer från en ombordmonterad generator. Även kallad bensinmotor.

#p • Uppdaterat: 2020-07-01 00:05
John2008

Kort och gott tar t ex Toyotas hybrider vara på en del av den broms- och rörelseenergi (kinetisk energi) som annars skulle gå till spillo och omvandlar den till el som lagras i batteriet för senare behov. Men för att få ovanstående energier behövs en bensinmotor som drivs med bensin, men då den inte behöver användas så mycket blir därför förbrukningen lägre än om den inte haft ett hybridsystem. Så på frågan om de aktuella bilarna i reklamen är självladdande kan man ju svara både ja och nej, beroende på vad som avses.

#q • Uppdaterat: 2020-07-01 10:46
A.L

Panopticon: Det är tvetydigt formulerat, vilket strider mot marknadsföringslagens krav på tydlighet och korrekt information. Formuleringen har Toyota därför också fått ändra på andra marknader. Och visst kan man göra reklam för både Toyota som elbilar, så länge man följer de krav på god marknadsföringssed och tydlighet som lagstiftningen kräver. Ett regelverk som tillkommit för att marknaden skall fungera korrekt (d.v.s för att vi skall undvika imperfektioner).

Bilen är nämligen inte självladdande - och det är inte en elbil heller. En Toyota-hybrid kräver att man tankar den med bensin och en elbil behöver få sin energi via en sladd i ett eluttag (och kanske på sikt via solceller?) för att fungera. Denna omständighet bör också alla köpare informeras om i marknadskommunikationen - i alla fall om man ämnar följa de regler som finns inom området.

Slutligen ett litet ekonomisk påpekande ";-): Vad syftar egentligen marknadsföring till? Jo, anledningen till att det kan motiveras ( i ekonomiska ordalag) är för att det informerar kunderna om produkternas företräden. När kunderna har fullständig information om varan - samt dess alternativ - kan dessa fatta det mest rationella beslutet. Då får vi inte bara en ökad nytta från den producerade varan (matchningsfördelar) - utan vi får också en prispress (faktiskt ner till självkostnad om marknaden är helt perfekt). Så marknadsföring är viktig (trots att det är en transaktionskostnad som per definition kan ses som onödig) - men den måste följa de regelverk som är uppsatta för att inte få en motsatt effekt.

MVH AL

#r • Uppdaterat: 2020-07-01 11:37
Panopticon

A.L: Nej, det är inte alls tvetydigt. Bilen laddar batterierna själv med hjälp av bensinmotorn. Ingenstans finns det något som tyder på att dom har uppfunnit evighetsmaskinen eller att man inte behöver tanka bilen. Var får du det ifrån? Tror du att självkörande bilar aldrig behöver startas? Tror du att självuppdragande klockor fungerar i evighet om dom bara ligger stilla på ett bord?

Och "elbil" existerar inte över huvud taget enligt ditt resonemang så man får inte göra reklam för det alls. e-Golfen är ingen elbil, för den elen kommer via ett (exempelvis) oljekraftverk som står nånstans. Alltså får man inte göra reklam för elbilar heller. Om man följer ditt resonemang.

Och tror du verkligen att reklam handlar om produktinformation?

#s • Uppdaterat: 2020-07-01 13:05
A.L

Panopticon: Som jag skrev: All marknadskommunikation skall informera kunderna om en produkts egenskaper. Marknadsföringen får inte vara otydlig eller ens tvetydig (d.v.s kunna misstolkas). I de fall där det finns utrymme för vantolkningar skall kommunikationen i största möjliga mån anpassas så att även nyanserna av myntet representeras på ett korrekt sätt.

En självladdande bil existerar inte, vare sig det är en elbil, hybrid eller en bränslebil. Det gäller också en Toyota. Den behöver fortfarande fyllas på med bränsle, annars laddar den inte batterierna - eller hur? Denna omständighet framkommer inte och därigenom är uttrycket vilseledande.

Klockor, självkörande bilar etc har egen kommunikation. Det är irrelevant för resonemang om den självladdade bilen.

Nej reklam handlar inte bara om information - det tror jag inte att jag skrev. Det finns en livsstilsorienterad del av begreppet likaså som utifrån marknadsoptimalitet inte är lika positiv. Men det är också ett helt annat resonemang än det som denna artikel handlar om (produktegenskaper).

Det jag tror att du missar är att marknadsföring (och särskilt den informativa delen av densamma) inte får kunna missuppfattas - om det kan ske behöver det finnas förtydliganden. Det gäller både för klockor som bilar.

MVH AL

#t • Uppdaterat: 2020-07-01 14:09
Panopticon

A.L: Ok. Då borde vi anmäla Peugeot också för dom påstår att deras 2008 är en SUV. Och det stämmer ju inte, det är inte en "liposome with a single lipid bilayer": https://en.wikipedia.org/wiki/SUV_(disambiguation)
Väldigt lätt att misstolka.

Och elbilar existerar inte heller. Då är jag med. Då borde vi anmäla all reklam om såna också.

Och all reklam för självuppdragande klockor måste vi också anmäla.
Även om jag måste erkänna att det var ett tag sen jag såg en. :)

#u • Uppdaterat: 2020-07-01 14:16
A.L

Panopticon: Ja om det är frågan om reklam som inte fyller sin funktion utan skapar imperfektioner på marknaden, då skall och bör det korrigeras. Detta eftersom det är konsumenterna som får betala slöseriet ifråga. Sedan är det inte drivlinan som sådan som är anmäld, utan påståendet att den självladdar utan någon extern hjälp. Något som är fel. Om en elbilsproducent skulle kommunicera ut att man har en produkt som inte behöver laddas så är det också något som skall korrigeras (såvida man inte lyckats få fram en sådan lösning men det finns mig veterligen inte i dagsläget)

Men vad andra producenter pysslar med är inte vad denna tråd handlar om. Här diskuteras Toyotas felaktigheter.

MVH AL

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.