Nästa artikel
Lexus självladdande hybrid fortfarande inte vilseledande
Nyheter

Lexus självladdande hybrid fortfarande inte vilseledande

Publicerad 30 juni 2020
En privatperson försökte få till en omprövning av beslutet – men den avslogs.

Tidigare i år anmäldes Toyota till Konsumentverket av en privatperson för att ha använt formuleringen att hybridmodellerna går att köra på ”100 procent el”, trots att bilen behöver en bensinmotor för att ladda batteriet.

Det är heller inte första gången Toyota hamnar i blåsväder – i Norge har Toyotas så kallade ”självladdande hybrider” klassats som vilseledande marknadsföring.

I mars anmäldes även Lexus till svenska Reklamombudsmannen för att ha använt formuleringen ”self-charging hybrid” i en annons. Enligt anmälaren kan den formuleringen inte användas på en bil som helt och hållet förlitar sig på att ladda batteriet med en bensinmotor.

”Saknar teknisk grund”

Då friades Lexus av Reklamombudsmannen och reklamen klassases inte som vilseledande. Nu har privatpersonen begärt omprövning av ärendet, av flera anledningar, men inte heller denna gång klassas reklamen som vilseledande.

Anmälaren hävdar att formuleringen ”self-charging hybrid” saknar teknisk grund och därför är vilseledande. De är inte vedertagna begrepp i branschen och bilen kan inte ladda sig själv. Och om uttrycket ändå ska användas, kan det lika gärna användas på vilken elbil, vätgasbil, laddhybrid eller mildhybrid som helst, anser anmälaren.

Hos Reklamombudsmannen och Reklamombudsmannens opinionsnämnd går det däremot bara att ompröva ett beslut om ”nya förhållanden” motiverar det, eller om någon form av fel begåtts i handläggningen. Men så har det inte varit i det här fallet, enligt RO.

”Begäran om omprövning avslås därför”, står det i beslutet.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2020-06-30 11:01
K_Klabbe

Fast inte tror någon att de kör utsläppsfritt när de måste tanka bensin på macken?

Jag tycker nog att uttrycket är helt ok. Den laddar ju sig själv, du behöver inte göra något för att ladda batteriet. Sen var energin kommer ifrån säger de ju inget om. Om det är bromsenergi som för dessa hybrider eller om den kommer via elnätet som för plug-in hybrider är ju faktiskt inte relevant för uttrycket. En plug-in hybrid som kopplar sig automatiskt till elnätet utan att föraren behöver behöver sätta i kontakten skulle också kunna kallas "self-charging".

Då tycker jag att uttrycket "Hybrid" är mer tveksamt när det kommer till de som inte kan ladda från elnätet men det är ju redan vedertaget.

#c • Uppdaterat: 2020-06-30 11:29
Pi

Tvivlar dock på att det är uteslutande "bromsenergi" som laddar batteriet - men det beror ju i grunden på hur man definierar bromsenergi...

#d • Uppdaterat: 2020-06-30 11:35
L. Mäkinen

Även en etanolbil är ju en hybrid då den kan gå på olika bränslen.

#e • Uppdaterat: 2020-06-30 12:07
A.L

Konsumentverket skriver följande på sin hemsida:

"Marknadsföring är vilseledande om den innehåller felaktiga påståenden eller framställer varan på ett vilseledande sätt. Du får inte använda påståenden som är vilseledande i reklamen, till exempel när det handlar om varans kvalitet eller pris. Du får inte heller utelämna väsentlig information så att marknadsföringen blir vilseledande. Om informationen är oklar, obegriplig eller på annat sätt olämplig jämställs det med att information utelämnats. Marknadsföring anses aggressiv om den innehåller trakasseri, tvång, fysiskt våld eller hot.

Vilseledande eller aggressiv marknadsföring som påverkar mottagarens förmåga att fatta ett välgrundat affärsbeslut är förbjuden."

https://www.konsumentverket.se/for-foretag/marknadsforing/marknadsforingslagen/

Det går alltså inte att vara tvetydig eller komma med subtila budskap - om de kan tolkas felaktigt av köparna.

I det här fallet anser jag att Toyota har gjort det, man använder en formulering som kan missuppfattas. Mig veterligen behöver nämligen bilen ifråga laddas med bensin för att fungera - och denna procedur är knappast automatiserad utan kräver att bilen tankas manuellt. Följaktligen en ordinär bensinmotor.

Annonsen strider därför - som jag ser det - mot god marknadsföringssed. Och I slutändan blir detta en klassisk marknadsimperfektion - tyvärr.

MVH AL

#f • Uppdaterat: 2020-06-30 12:48
Panopticon

Jag förstår inte hur folk kan ha så svårt för detta...
Föraren tankar bilen med bensin, bensinmotorn + bromsenergi används för att bilen ska ladda batteriet. Och det gör den helt själv när du är ute och kör. Utan att du behöver göra nått mer. Efter att ha tankat med bensin.

Om någon köper en Toyota utan att begripa att den behöver tankas så har den personen med cirka 100% sannolikhet inget körkort eftersom det krävs en synnerligen stor portion idioti för det.

Och som Styrbjörn påpekar, om man inte får hoppa i energiomvandlingsledet så ska även uttrycket elbil vara förbjudet att använda i reklam för ingen elbil går på energi som ursprungligen är el. Den kommer alltid från något annat. Till exempel oljekraftverk. Vilket Toyota har ett litet sådant monterat under huven på bilen.

Jag skulle inte vilja bo i det samhället där exakt allt måste klargöras hela tiden, då skulle man aldrig ha tid till annat. Eller iofs.. Om det bara gäller reklam så kan jag köpa det. Reklambranschen skulle i princip dö ut, det enda man kommer kunna säga då är "Toyota. En bil.". Och ett samhälle i princip totalt berövat från reklam skulle kanske inte vara så illa..

#g • Uppdaterat: 2020-06-30 14:32
Saabium

Eftersom den till viss del laddar batteriet med energi som annars skulle slösats bort, så finns det väl en viss poäng i påståendet?

#h • Uppdaterat: 2020-06-30 17:19
40-talisten

"Självladdande" betyder inte att det är en evighetsmaskin, det begriper folk med ordinära fattningsförmågor. Men tydligen anses alla vara kompletta idioter, och måste skyddas mot denna missuppfattning. Det börjar likna USA, där folk kan stämma tillverkare för vad som helst, och dessa måste friskriva sig i manualer etc för hjärndöda individers hanterande.

#i • Uppdaterat: 2020-06-30 17:32
HT19

Fniss Toyota köparna bryts sig naturligtvis inte. De tror att den laddar sig själv och var inte med på fysik lektionen..

#j • Uppdaterat: 2020-06-30 17:57
Carl Trefalt

Det går inte att ta ut mer energi än man stoppar in. Och elen används bara delvis i Toyotas bilar.

#k • Uppdaterat: 2023-03-21 08:26
Gäst (ej verifierad)

Om reklamen är felaktig eller inte lämnar jag därhän, all reklam är till för att leda presumtiva kunder i en viss riktning.

Det roliga i kråksången är de som blint försvarar den.
Låt oss säga att ett visst tyskt märke gjort samma sak, då hade det låtit precis tvärtom och ropats fusk... :-)

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.