Nästa artikel
Förarna stänger av dyra finesser: ”Irriterande och distraherande”
Nyheter

Förarna stänger av dyra finesser: ”Irriterande och distraherande”

Publicerad 25 juni 2020
Kan kosta 40 000 kronor extra – men stängs ändå av när föraren får bestämma.

Tillval som filhållningsvarning, dödavinkelnvarning och adaptiv farthållare som själv kan hålla avståndet till bilen framför har blivit vanligt i nästan alla bilklasser.

Systemen kostar ofta extra, och de kan vara ganska dyra. Adaptiv farthållare och andra säkerhetssystem kan kosta över 40 000 kronor extra vid köpet. Men det är ändå ingen garanti för att de faktiskt används.

Hela tre av tio bilförare väljer att stänga av den adaptiva farthållaren, enligt en undersökning gjord av Erie Insurance. Även filhållningsassistans och trötthetsassistans, som märker om föraren tappar uppmärksamheten, stängs ofta av. 17 procent av förarna stängde av autobromsen.

– Förarna säger att de vanligaste orsakerna för att stänga av systemen är att de upplevs som irriterande eller distraherande, säger Jon Bloom, chef för personbilsavdelningen på Erie Insurance.

Läs också: Test av autobroms i 19 bilar – här är bästa modellerna

Systemen kan också vara dåligt utvecklade och larma i onödan vilket ökar risken för att förarna stänger av dem.

– Dagens bilar är säkrare än någonsin tack vare avancerad teknologi, men den fungerar bara om folk använder den, säger Jon Bloom.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2020-06-26 12:29
Styggavargen

glimma-48, du vet väl att du sitter i en av världens farligaste bilar? Jag tror säkert du kan köra bil... och du är rutinerad som förare men det hjälper inte. Jag tvivlar inte på din kompetens eller min egen då vi kört bil i över 25 år.. antagligen mer. Men är du inte rädd för andra bilister?, när det kommer unga orutinerade förare som far omkring i en 2 ton tung bil? Jag är rädd för tex Volvo bilar, jag vet att alla dessa väger 1750 kg+ idag.. och så sitter jag i en Skoda som väger 400-800 kg mindre... så min enda förhoppning är att Volvo bilen stannar i tid och inte krockar, för föraren kan jag nog inte lita på alls. Tyvärr får man snart kasta in handduken och köpa en rejält tung och hög bil (som är krockkompatibel med alla andra SUV's...för det börjar blir för många nu).

#m • Uppdaterat: 2020-06-26 14:24
Hackenbush

Det finns en gräns på hur mycket skit man kan acceptera i en bil. Man skall inte behöva sitta en timma och knappa på alla attiraljer innan man kan köra

#n • Uppdaterat: 2020-06-26 14:38
Henrik M

Hacken: Den kommentaren var tydligt från en som inte vet hur det faktiskt fungerar.......tvärtom är det de ovan som är motståndare som får sitta och knappa för att få bort det.
I en modern säker bil med ett bra uppbyggt användargränssnitt är det plättlätt och alla dessa saker som en del ondgör sig över tvärtom underlättar, hjälper och gör körningen mer avkopplande och man kan vara mer uppmärksam och en piggare mindre uttröttad förare vilket i sin tur gör att man är en säkrare förare.
De som är absolut farligast i trafiken är dessa "kan-själv-personer" som överskattar sin egen förmåga och inbillar sig att de är bättre än tekniken i en paniksituation.

#o • Uppdaterat: 2020-06-26 15:58
mso 1000

Jag kan bara hålla med Henrik i detta fall.

#p • Uppdaterat: 2020-06-26 16:04
christer_1

Samma här! Kan bara hålla med Henrik M

#q • Uppdaterat: 2020-06-26 16:06
glimma-48

Vargen! Om det kommer en orutinerad förare i hög hastighet i en tung bil på fel väghalva är det just då det är som mest viktigt med rutin, rätt ryggradsreflexer, välskött bil, vara vaken, ej fibbla med mobilen och hålla avstånd. Att skriva att det inte hjälper är ett påstående som visar att du i vanlig ordning skriver ogenomtänkta saker. Du inbillar väl dej inte att jag under mina 54 år och 500.000 mil på vägarna inte haft både storvilt och förare som kommit på fel sida i både bästa väder, dimma och halka. Då har det oerhört mycket mer betydelse att reagera rätt än att sitta i en viss bilmodell.

#r • Uppdaterat: 2020-06-27 11:22
mso 1000

Glimma. Oavsett bästa rutinen.
Ingen är 100% skärpt hela tiden och 75% av förarna klarar inte av en riktig panik situation.

#s • Uppdaterat: 2020-06-27 12:34
Henrik M

Glimma: Sen finns det de olyckorna som faktiskt händer, som inte gick att undvika, och det är av den anledningen jag aldrig någonsin skulle få för mig att sätta de jag älskar i en bil likt den du har, en av de bevisat osäkraste bilarna på marknaden.
Bryr man om sin familj så köper man en säker bil. Bryr man sig mer om sin plånbok, ja då hoppas jag det inte finns nån familj där som behöver lida.....

#t • Uppdaterat: 2020-06-27 13:27
glimma-48

Henrik M: Bryr man sej om sin familj så tar man på sig en rustning och innanför den en skottsäker väst innan man går ut. Det måste finnas en gräns någon stans. Jag anser att den gränsen är passerad med råge. Att du tycker annat respekterar jag men du gör inte detsamma gentemot mej förstår jag. Att påstå att jag inte bryr mej om min familj är det optimala stolpskottet. Att leva är att utsätta sej för vissa risker. När människan kapslat in sej och har 1000 livvakter utanför bostaden har man slutat leva.

#u • Uppdaterat: 2020-06-27 16:05
Henrik M

Glimma: Det blir lite löjligt när du tar till såna överdrifter, självklart kan man inte göra allt. Men att i vardagen välja en säker bil före en farlig, det är en enkel sak att göra för sin familj. Blir så trött på folk som bara ska tänka med plånboken, som de som tror att bilbarnstol från Biltema för 399 kr är lika säker som en Britax/Römer för 2995 kr....nånstans så kostar utveckling.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.