Nästa artikel
Svenska bilägare kan få rätt mot fuskande biltilverkare
Nyheter

Svenska bilägare kan få rätt mot fuskande biltilverkare

Publicerad 25 juni 2020
Nu ska konsumenterna kunna kräva skadestånd av företag som fusket, enligt nya regler.

I flera länder har Volkswagenägare rätt till ersättning för att ha köpt en dieselbil som omfattas av utsläppsfusket, bland annat i USA.

Tidigare i år kom även en viktig dom i Tyskland som blir prejudicerande och därmed kommer ligga till grund för en mängd liknande rättsfall framöver. Den gjorde klart att VW-ägare har rätt till ett visst skadestånd.

Men i Sverige har det inte blivit tal om någon ersättning. Bilarna är i rättslig mening inte felaktiga och köparna har därmed inte lidit någon skada med anledning av dieselfusket, enligt flera instanser.

Enats om nya regler

Snart kommer dock en nyhet som kan ge även svenska bilägare rätt mot stora företag som fuskat och vilselett kunderna. Europaparlamentet och EU-ländernas regeringar har nämligen enats om nya gemensamma regler, skriver Dagens Nyheter.

– Med detta banbrytande instrument kommer EU:s konsumenter inte lämnas ensamma, vilket var fallet med Volkswagens utsläppsfusk, säger Heidi Hautala, förhandlare för de gröna partierna, till tidningen.

De nya reglerna innebär att företag som fuskat kan stämmas. I fall som gäller flera länder är det dock bara konsumentorganisationer och myndigheter som får föra talan.

EU har försökt skapa en balans mellan konsumentskydd och juridisk säkerhet för företag, och vill undvika att Europa blir som USA där en särskild skadeståndsindustri uppstått. Vissa fall som är uppenbart ogrundade ska kunna avfärdas och den som förlorar rättegången får stå för kostnaderna.

Möjlighet till upprättelse

M Sverige har drivit den här frågan under lång tid, enligt bilistorganisationens chef för kommunikation och samhälle, Heléne Lilja. M Sverige har frågat infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) på Twitter om den nya EU-lagen öppnar för grupptalan även för svenska konsumenter efter ett bilköp.

– Hittills har problemet varit att grupptalan varit svår att väcka i sådana här fall. Självklart ser vi nu en möjlighet för bilägare att få upprättelse när en bil inte uppfyller utlovad kvalitet som i VW-fallet. Vi kommer att följa detta noga och är beredda att agera, säger hon till Vi Bilägare.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2020-06-25 08:47
2TT2

Ser att några tryckt på Bromsa, varför?

#2 • Uppdaterat: 2020-06-25 09:32
hans.antnas

Ja varför

#3 • Uppdaterat: 2020-06-25 09:44
Hackenbush

Många på denna sidan har ett genuint hat mot VW och bromsar alla trådar om dem. Hur kan man vara så bitter?

#4 • Uppdaterat: 2020-06-25 11:52
2TT2

Hackenbuch
Att en VW hatare trycker bromsa för att man vill att fuskare ev. ska betala skadestånd till kunder tycker jag verkar märkligt.
Jag tänker lite tvärtom att man är fanatisk anhängare till VW så att man absolut inte vill att VW ska behöva ersätta någon för något.

#5 • Uppdaterat: 2020-06-25 15:20
Hackenbush

När du bromsar Shogun bryr jag mig inte för det är inte värt något.

#6 • Uppdaterat: 2020-06-25 15:28
mso 1000

Ja det är väl bra för framtiden.

#7 • Uppdaterat: 2020-06-25 17:13
Carl Trefalt

I Sverige får Volkswagenägarna en dålig uppdatering. Som gör bilen får mindre hästkrafter, blir slöare och drar mer diesel.

#8 • Uppdaterat: 2020-06-25 17:46
glimma-48

Svensk regering har tigit still till EU väckt frågan. Är det någon som är förvånad? Sverige, aningslöshetens högborg.

#9 • Uppdaterat: 2020-06-25 22:31
skarj

Bromsas kanske av dom som sålt och redan tagit förlusten och nu är avundsjuka på dom som kan få sig en välförtjänt slant. För jag är då skeptisk till vilka som faktiskt ska få några pengar, alltså skeptisk till hur och vilka VW ev. kommer att ersätta.Alla som ägt en "fuskbil" under en viss period, oavsett om man fortfarande äger bilen idag bör bli kompenserad enligt mig.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.