Nästa artikel
Uppgifter: BMW:s nya iDrive-system går över helt till pekskärm
Nyheter

Uppgifter: BMW:s nya iDrive-system går över helt till pekskärm

Publicerad 23 juni 2020
Nya uppgifter om nästa generation av infotainmentsystemet iDrive tyder på att det fysiska kontrollvredet försvinner.

BMW har gjort en mängd förändringar av infotainmentsystemet iDrive sedan det debuterade i 7-serien för nästan 20 år sedan. 

Bland annat kan vissa versioner av systemet numera skötas med pekskärm och inte bara ett fysiskt kontrollvred, och navigationskartan är uppkopplad för att kunna visa trafikinformation i realtid.

Snart är det vara dags för en stor uppdatering som ska hålla systemet fräscht i ytterligare några år.

Läs också: BMW och Mercedes har bästa mediasystemen – Volvo halkar efter

Enbart pekskärm

Den största förändringen som dyker upp i nästa generation iDrive är att skärmen ”byggs ihop” med de digitala instrumenten på ungefär samma sätt som hos Mercedes. De båda skärmarna är separata men de är ändå ihopbyggda till en designmässig enhet.

Skärmen blir också vinklad mot föraren, en tydlig hint att BMW vill vara förarfokuserade. Det är en designdetalj som funnits i många äldre BMW-modeller, bland annat i generation E30 av 3-serien som hade mittkonsol som var svagt vinklad mot föraren.

Enligt vissa uppgifter kan BMW också skrota det fysiska kontrollvredet vid växelspaken som tidigare använts för att sköta systemet. I så fall går BMW över helt till pekskärm vilket nog kan reta upp en del köpare som uppskattar möjligheten att sköta många av finesserna utan att behöva ta blicken från vägen på samma sätt som med en pekskärm.

Läs också: Så farliga är infotainmentsystemen – Apple och Google sämst

Nästa år

BMW håller dock kvar i att skärmen är liggande och ganska högt monterad på mittkonsolen. Tesla har en större pekskärm som är liggande i Model 3 och stående i Model S och Model X, men så långt vill alltså inte BMW gå ännu.

Exakt när nya generationen iDrive ska lanseras är inte bekräftat, men uppgifterna tyder på att det kommer ske 2021.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2020-06-23 21:55
John2008

Lyckan med enbart skärm för tillverkaren ligger i att man helt enkelt får byta hela skärmen om något skulle gå sönder i den och man tjänar alltså mer pengar.

#c • Uppdaterat: 2020-06-23 22:07
Henrik M

Henrik-Andersson: Finns bilar där de gjort jobbet rätt och trots stor skärm och inga mittkonsollsknappar har fysiska justering av det du efterfrågar. I min bil styr jag både Volym och Temperatur och mycket annat med scrollhjulen på ratten, ännu säkrare än att behöva ta handen från ratten om man nu ska använda säkerheten som kritik mot skärmen....vilket de som inte läst på gör och sågar alla bilar, trots att det bara är de dåliga lösningarna de borde såga.

#d • Uppdaterat: 2020-06-24 06:45
stonebreaker

Allt handlar bara om att skära kostnader ... högre vinster!
EU ställer en jävla massa krav på säkerhetsfunktioner i bilar, men blundar helt för dessa nymodigheter med pekskärmar som distraherar förare, och vad säger transportstyrelsen om hur trafiksäkerheten påverkas, därifrån är det tyst!

#e • Uppdaterat: 2020-06-24 06:49
Stefan Eriksson

ännu värre är det som bl a tesla att inte ha instrumenteringen bakom ratten utan du blir tvungen att vrida huvudet och läsa av hastigheten på en pekskärm-vansinne!

#f • Uppdaterat: 2020-06-24 15:53
Hackenbush

Jag är glad att jag kan sköta det mesta med knappar och vred, de inställningar man skall göra på skärmen är såna som man inte gör så ofta.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.