Nästa artikel
Besiktning i coronatider: Ny e-tjänst visar när din bil ska besiktigas
Nyheter

Besiktning i coronatider: Ny e-tjänst visar när din bil ska besiktigas

Publicerad 18 juni 2020
Besiktningstiden för 1,2 miljoner bilar har förlängts, men bilägarna måste använda ytterligare en e-tjänst för att hålla reda på vilket besiktningsdatum som gäller.

På grund av coronakrisen har besiktningstiden för många svenska bilägare förlängts med sju månader, enligt ett nytt EU-beslut.

Undantaget gäller samtliga fordon som är besiktningspliktiga, med ordinarie besiktningstid mellan 1 februari och 31 augusti i år. Med de nya reglerna kan dessa fordon kontrolleras upp till 7 månader efter det ursprungliga datumet.

Uppskattningsvis 1,2 miljoner fordon påverkas av förlängningen.

Problemet när undantaget infördes var att ägarna själva tvingades hålla reda på den förlängda besiktningstiden. Den ändrades nämligen inte i vare sig besiktningsföretagens system eller i Transportstyrelsens e-tjänst på nätet.

Där kunde det stå att en viss bil var belagd med körförbud på grund av utebliven besiktning, trots att den alltså omfattades av undantaget.

Nu finns en ny e-tjänst som är framtagen av Transportstyrelsen och som ska visa korrekt information om besiktningen. Det nya undantaget är alltså fortfarande inte inlagt i Vägtrafikregistret, utan bilägarna får använda sig av ytterligare en e-tjänst för att ta reda på när bilen ska besiktigas.

– Det är viktigt att fordonsägare enkelt kan få reda på vad som gäller just för dem och deras fordon och med den här e-tjänsten löser vi det behovet. Samtidigt fortsätter vi att arbeta fram en permanent lösning för våra register, säger Transportstyrelsens generaldirektör Jonas Bjelfvenstam.

Här finns den nya e-tjänsten för att se besiktningsdatum.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2020-06-18 17:56
PREVIA

Det blir intressant att se hur mycket trafikolyckorna kommer öka när bilarna besiktigas sju månader senare än normalt, det påstås att bilarna blir så trafikfarliga utan besiktningen vart år och att det är det som skapar trafikolyckor och att vi därför inte kunde få besiktning varannat år som dög åt övriga Eropeer!

#2 • Uppdaterat: 2020-06-18 19:36
glimma-48

Jag har en bil av 2017 års modell som skulle besiktigas senast augusti 2020. Det måste väl innebära att jag har t.o.m. mars 2021 på mej att besiktiga. Behövs väl ingen app för detta eller är det något jag missuppfattat? Dock har jag även en släp som ska besiktigas senast juli 2020 och vill jag besiktiga bägge fordonen samtidigt är jag väl tillbaka på ruta ett igen, d.v.s. antingen får jag till besiktning två gånger eller får jag besiktiga bägge fordonen nästa månad eller i augusti om jag ej använder släpen i juli?

#3 • Uppdaterat: 2020-06-18 22:55
Pi

Det är väl utmärkt att TS hjälper till med detta speciellt som det bara är vissa fordon som får denna förlängda inställelsetid.
F ö håller jag med PREVIA och förstår inte att 2 års intervaller inte skulle fungera även här hos oss.

#4 • Uppdaterat: 2020-06-21 23:37
Svenne60

Klart att 2 års intervall för besiktning vore bättre än det vi har idag. Har två bilar, kör 500 mil/år med varje år, och då är ett år mellan besiktningarna fullständigt onödigt. Tre år till första besiktningen för nya bilar vore bra. Kanske gäller andra regler för yrkestrafik som taxi, vet inte

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.