Nästa artikel
”Slopa momsen på elbilar upp till 400 000 kronor”
Krönika

”Slopa momsen på elbilar upp till 400 000 kronor”

Publicerad 17 juni 2020
Köper du en exklusiv suv för en miljon behöver du knappast några skattesubventioner, skriver Tommy Wahlström.

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Corona håller oss fortfarande i sitt järngrepp men inte ens pandemier vara för evigt. Sverige ska så småningom dra igång ekonomin igen och arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen har presenterat ett förslag för att åter få hjulen att snurra. 

Från den 1 juli tänker man sig att momsen på nya personbilar slopas under upp till ett år. Därigenom gynnas den svenska bilindustrin inklusive underleverantörer men åtgärden kommer också importörer, återförsäljare och andra som arbetar i branschen till del. 

I förslaget skriver Teknikföretagen att momsrabatten även skulle ”bidra till en snabbare omställning till en klimateffektivare fordonsflotta”. I ljuset av dagens bilmarknad är det svårt att se den förhoppningen infrias. Tvärt om medför ökad försäljning av suvar och minskad andel dieselmotorer att nya bilars koldioxidutsläpp ökat under de senaste åren.

Jag tror dock det går att nå den eftertraktade effekten om man inte utformar stödet som en generell rabatt till alla nybilsköpare. Istället kunde man lyfta av momsen för elbilar med ett pris på upp till 400 000 kr.

Läs också: Så billiga blir elbilarna med Tysklands nya rabattpaket

Tillsammans med miljöbilsbonusen på 60 000 kr, redan finansierad via bonus/malus-systemet, skulle momsfriheten kraftigt förbättra möjligheten för fler att köra utsläppsfritt. 

Ett av de vanligaste argumenten mot elbilar jag möts av är ”Jag har inte råd!”. Det har jag all respekt för! Men om investeringskostnaden för den nya elbilen inte skulle vara väsentligt högre än för en fossilt driven bil i samma klass?

Plötsligt skulle vägen för omställning av fordonsflottan öppna sig för betydligt fler än välavlönade tjänstebilister i storstäderna.

Med en övre prisgräns för momsfriheten skulle man också nå en marknadsreglerande effekt. Plötsligt får bilföretagen ett incitament att erbjuda kunder överkomliga bilar och inte bara att maximera sina vinster.

Vill du köpa dig en exklusiv suv för en miljon kronor är du förstås välkommen att göra det. Och shoppar du i den prisklassen behöver du knappast några skattesubventioner. 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2020-06-17 21:29
skarj

Flera här (forumet, inte bara tråden) börjar likna religiösa, som "vet" att deras gud är den rätta. Ingen eller liten acceptans att andra inte tycker som er och då tycker dom fel. Tex är det trams att tro att tillverkarna ska sluta tillverka SUV, när det efterfrågas till hög grad, låt för all del bli att köpa en, men lägg ner tjafset i var eviga tråd vad om vilka fel alla utom just ni själva begår, verkar mest som ni är besvikna över era val och försöker övertyga andra om er förträfflighet. Jag vet att jorden inte kommer att gå under, även om alla fick 2 SUVar var, visst påverkas vi, men sluta tramsa om att det spelar någon roll för vår planet, den kommer att finnas i ca 5 miljarder år till, oavsett vilka bilar vi kör eller inte kör. Ser vi till mänskligheten så finns det betydligt viktigare saker att ta tag i. Var lite mindre diktatoriska och lite mer kritiska till ert eget tänkande och framför allt, sluta mässa samma förbannade skit i alla trådar, tror ni att ni påverkar någon?

#c • Uppdaterat: 2020-06-17 23:13
Hundter

#Skarj!
Visst ärbjag lika övertygad som du att planeten Jorden kommer att finnas kvar, men frågan om någon mänsklighet finns kvar? Och då faller alla argument i den riktningen!
Fram tills dess får vi göra det bästa av situationen och att ha åsikter , även om de inte fallet dig på läppen, är det nyttigast i utvecklingen Av hela samhället! Att ha åsikter, rätt eller fel, visar att folk i alla fall tänker och det är viktigt! Så fortsätt att tänka och tycka du, i sakfrågor!( även om det låter gnälligt när du gnäller på andra som i ditt tycke gnäller!) Slut, ska du veta i god GW-stil!!

#d • Uppdaterat: 2020-06-17 23:13
Hundter

#Skarj!
Visst ärbjag lika övertygad som du att planeten Jorden kommer att finnas kvar, men frågan om någon mänsklighet finns kvar? Och då faller alla argument i den riktningen!
Fram tills dess får vi göra det bästa av situationen och att ha åsikter , även om de inte fallet dig på läppen, är det nyttigast i utvecklingen Av hela samhället! Att ha åsikter, rätt eller fel, visar att folk i alla fall tänker och det är viktigt! Så fortsätt att tänka och tycka du, i sakfrågor!( även om det låter gnälligt när du gnäller på andra som i ditt tycke gnäller!) Slut, ska du veta i god GW-stil!!

#e • Uppdaterat: 2020-06-18 05:46
John2008

"Tvärt om medför ökad försäljning av suvar och minskad andel dieselmotorer att nya bilars koldioxidutsläpp ökat under de senaste åren."

Det tragikomiska och paradoxala i ovanstående är att många bilister fortsätter klaga och påstår sig lida av höga drivmedelskostnader samtidigt som man oroar sig för miljö och klimat, men inte inser att man själva är en del av problemen.

#f • Uppdaterat: 2020-06-18 09:35
Pi

Ja. att klaga över höga drivmedelskostnader och sen köra en tämligen hög och tung SUV i hög hastighet på våra vägar - nja, då tar jag lätt på dessa klagomål.

#g • Uppdaterat: 2020-06-18 09:53
Styggavargen

Henrik, jag håller med dig..det finns bilar att välja på... men jag vill ha något i storlek med en Octavia (dvs lite längre bil .. 4.40 - 4.70 meter).

#h • Uppdaterat: 2020-06-18 10:00
Styggavargen

skarj, du verkar inte inse allvaret och hotet vi står inför?. Som jag ser på det står vi inför en kollaps, där eco systemen dör.. och när arter försvinner som andra djur och växter behöver rubbas allt, detta har redan börjat ske. Jag har själv lagt märke till att bilen inte är full av insekter om somrarna längre, förr i tiden (15-20 år sedan) var den full varje sommar och nästan svart av alla döda insekter. Har du funderat på alla skogsbränder världen runt? Australien, Brasilien, USA och Ryssland härjades... och hur mycket koldioxid tror du inte det släppte loss? Permafrosten som tinar... blundar man nu, så får man nog ett uppvaknande när det inte längre finns mat på bordet och när klimatflyktingarna knackar på dörren ..och då pratar vi nog flera miljoner människor som flytt för att deras länder är utbrända och döda och inte har livsdugligt klimat. Jag hoppas jag dör innan allt detta händer, men jag tänker på mina barn och hur det skall gå i framtiden.

#i • Uppdaterat: 2020-06-18 10:24
LeifV

Subventioner, bonusar etc måste kopplas till ett snittpris för bilen i EU... -ligger bilen inom intervallet så utfaller bonus, i annat fall icke. Det är enda chansen att slippa fula försök att sko sig från leverantörssidan.

#j • Uppdaterat: 2020-06-18 18:14
John2008

Vargen, det finns de som på fullaste allvar anser att det är för dyrt att begränsa uppvärmningen till max. 2 grader, och att det därför är bättre att leva med konsekvenserna.

#k • Uppdaterat: 2020-06-19 00:29
V70Silver

John2008. Undra vem det är som har betalat för den slutsatsen om den finns beräknad i en nationalekonomisk cost-benefit analys. Ganska sannolikt olje och kolindustrin.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.