Nästa artikel
Avslöjat: Mazda kan ge efter och lansera ny turbomotor
Nyheter

Avslöjat: Mazda kan ge efter och lansera ny turbomotor

Publicerad 4 juni 2020
Nya uppgifter visar att Mazda 3 kan dyka upp i en ny version med turbomotor, fyrhjulsdrift och automatlåda.

Mazda har i flera års tid till stor del stått emot trenden med små, turboladdade motorer. Det har funnits turbomotorer i Mazdas modeller i vissa länder, men på det hela taget har märket satsat betydligt mer på större motorer utan överladdning.

Tekniken kallas Skyactiv och har på senare år dessutom kompletterats av en ny motortyp som döpts till Skyactiv-X. Den ska kombinera fördelarna med en bensin- och dieselmotor, men inte heller den har någon turbo.

Nu kan dock något vara på väg att hända. I flera år har det spekulerats kring om Mazda ska ge efter och börja erbjuda turbomotorer i större skala, och nu har sajten Jalopnik kommit över dokument som eventuellt kan avslöja framtidsplanerna.

Mazdas interna modellkoder för nästa års bilar visar att en ”Mazda 3 HB PP Turbo” är på ingång. HB står för hatchback vilket innebär halvkombi, men enligt Jalopnik ska Mazda 3 erbjudas med turbomotor både som halvkombi och sedan.

Om uppgifterna stämmer får modellen fyrhjulsdrift och förmodligen även automatlåda som standard.

Det finns inga uppgifter om effekt eller vridmoment, så vi får helt enkelt vänta in Mazdas officiella besked.

Vi Bilägare långtestar just nu Mazda 3 med Skyactiv-X-motorn. Läs alla uppdateringar här.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2022-02-14 20:27
Gäst (ej verifierad)

Mazdas Skyactive X motor är kompressormatad så det borde gå att få bra fjutt i den motorn. Men är väl inställd för minimal förbrukning, så den upplevs slö istället. Men ställer man på lite bränsletillförseln och hela tiden använder tändstiften så borde motorn vara god för minst den dubbla effekten. Kanske en kommande klassiker bland motortrimmarna?

#c • Uppdaterat: 2022-02-14 20:27
Gäst (ej verifierad)

Nja Bilräven, nog kan fler än storstadsbror till vardags ha nytta av att kunna köra fem mil på el?
Skulle jag fortfarande jobba i min närmaste småstad så skulle alla jobbresor kunna fixas på hemladdad ström och helgresorna klaras på ström + bensin eller diesel.
Men visst skulle en elbil vara bättre, men där är utbudet mycket sämre och framförallt saknas laddstationer i glesbygden.

#d • Uppdaterat: 2020-06-05 06:43
bgl

Produktionskapaciteten för batterier till rena elbilar är en trång sektor och kommer att vara i många år till.
Klarar inte ens av att kompensera för den globala ökningen av personbilar.
I detta läge är hybridbilen, trots alla dess nackdelar, ett miljömässigt bättre alternativ. Ca sex gånger mindre batteri men sänker fossilförbrukningen till åtminstone hälften för genomsnittsanvändaren!

#e • Uppdaterat: 2020-06-05 07:45
Jarl Karlsson

Har kört Mazda 3 2.0 i 2000 mil, tycker den var rätt träig och tråkig. Inte så snål heller. 1.0 tsi känns både piggare och snålare, låter dessutom kul på högre varv.

#f • Uppdaterat: 2020-06-05 08:08
Raywave

Läs ViBs färska test mellan bl a Mazda 3 med 120 hästars Skyactiv-G och Mercedes A-klass med 180-hästars trepipen. Mazdan hade både högre verklig motoreffekt i testbänk OCH lägre testförbrukning än Mercedes. Mercedesmotorn är ju ändå vida överlägsen VAGs lilla trepip...

#g • Uppdaterat: 2022-02-14 20:27
Gäst (ej verifierad)

Raywave, mig veterligen har int MB någon trecylindrig motor och inte heller någon som är 180hk.
Däremot finns en modell som heter A180, i den sitter en 1,3 l fyrcylindrig motor med 136hk. Det är Renault som gör denna motor som även återfinns i Dacia Duster :).

#h • Uppdaterat: 2020-06-05 10:03
1

Turbo nu för tiden är ju ganska bra, bensin alltså, responsen funkar ganska bra, för diesel är det däremot segt i känslan mellan foten och vad som händer i bilen, urtrist. Jag har inte kört så många trecylindriga men min erfarenhet är att de vibrerar, vilket teoretiskt är helt logiskt, så det kräver nog att en är van vid diesel för att inte bli bortskrämd. Sugmotor bensin är helt klart underskattat i dag då många inte inser fördelen med respons. Förövrigt är allt i dessa sammanhang så snart historia att det är totalt ointressant och totalt oekonomiskt att nu satsa på något nytt för förbränningsmotorer.

#i • Uppdaterat: 2020-06-05 12:24
Pi

Har inte heller sett att ViB kör bilarna i bromsbänk för att kolla effekten på drivaxlarna.

#j • Uppdaterat: 2020-06-05 12:33
Pi

Som kommentar till Raywave's ondgörande över VAGs trepip så är det min uppfattning att alla lite mindre turbomotorer mår väldigt gott om det sitter en automatlåda i drivlinan - och det gäller även mindre dieslar. Eller - mer eller mindre alla motorer mår bra av en vettig automatlåda...:)

#k • Uppdaterat: 2020-06-05 14:12
mso 1000

Raywaves komentarer.
En modern bil där motorn måste dras på växlar.
Nä det går bort.

Vag trean 115hp, hyggligt stark med 200nm 1500-2000rpm.
Aldrig över 18-1900 varv i stadsmiljö.
Så skall en bruksmotor vara tycker jag.
Hyggligt stark för storleken och dessutom snålare än många andra.
0-100 kring 10 sek.
Fyller mitt behov.

En trea vibrerar ja.
Men vag trean vibrerar ytterst lite jämfört med Ford och fransoserna.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.