Nästa artikel
Volvo levererar 2 200 nya polisbilar – både XC60 och V90
Nyheter

Volvo levererar 2 200 nya polisbilar – både XC60 och V90

Publicerad 29 maj 2020
Volvo har skrivit under ett avtal med polisen om att leverera 2 200 nya polisbilar under de kommande åtta åren.

Polisen kör Volvo sedan länge, men en nyhet i den senaste upphandlingen är att suven Volvo XC60 finns med. Tidigare har polisen kört Volvos kombimodeller samt de upphöjda Cross Country-modellerna, samt suvar från andra märken.

Men i det senaste avtalet finns alltså även XC60 med och det innebär att polisen ska börja köra Volvosuv. De flesta polis-XC60 får motoralternativet B5 AWD vilket innebär en dieselmotor med mildhybridsystem på 235 hästkrafter.

Polisen får också leverans av ett antal V90 med prestandaalternativet B6 AWD vilket innebär bensinmotor och mildhybridsystem på 300 hästkrafter.

Dessutom slipper polisen undan Volvos nya hastighetsbegränsning på 180 km/tim som nu införts på alla modeller som levereras, förutom just räddningstjänstfordon.

”Mycket kraft har också lagts vid att föra in modern teknik i bilarna, som kommer ha avancerad teknisk utrustning med exempelvis ett nytt navigeringssystem, radar, 360-graderskamera och ANPR (automatic number plate recognition)”, skriver Volvo i ett pressmeddelande.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2020-05-30 00:37
John2008

Guran #13: "John, Polisen skall få köra vad tusan dom vill."

Nej, riktigt så enkelt är det inte! Finns det fullgoda alternativ som är mer miljö- och klimatsmarta, är det dessa som ska väljas vid en upphandling. När myndigheterna själva inte klarar detta (som verkar vara fallet med polisen), är det helt enkelt politiken och ytterst regeringen som får se till att klimatlagen följs (började gälla fr o m den 1 januari 2018).

Ska Sverige klara sina utsläppsmål av växthusgaser är inte omfattande inköp av bilar inom offentlig sektor, som kommer tankas med fossila drivmedel, steg i rätt riktning. Tvärtom blir det ännu svårare att nå satta mål på nationell nivå.

Lästips:
https://www.naturvardsverket.se/Miljoarbete-i-samhallet/Miljoarbete-i-Sverige/Uppdelat-efter-omrade/Klimat/Sveriges-klimatlag-och-klimatpolitiska-ramverk/

https://www.upphandlingsmyndigheten.se/hallbarhet/energi-och-klimat/upphandla-fordon-och-transporter-med-mindre-klimatpaverkan/

#m • Uppdaterat: 2020-05-30 00:40
V70Silver

Klart polisen ska ha de bästa bilarna. Går det att köra en miljövänlig bil så är det bonus men knappast avgörande.

När det gäller prestanda så finns ingen anledning att ha extrem prestanda i bilarna. Biljakter i extrem fart blir för farliga. Bättre att stoppa buset på annat sätt t.ex. spikmatta/helikopter. Polisen har idag väldigt mycket skador på sina bilar. Vi icke poliser ska inte klandra våra poliser för det men frågan är om det alltid är så viktigt att utryckningarna ska ske så snabbt som möjligt alla gånger. Kan vara bättre att köra lite säkrare för att undvika onödiga olyckor.

#n • Uppdaterat: 2020-05-30 06:52
A.L

Det är nog bäst att vi låter polisen själva avgöra och bedöma vilka bilar de skall ha.

Det kan inte skötas av vare sig ideologer eller personer som ö.h.t inte har en susning om polisiär verksamhet eller den verklighet som dessa möter varje dag.

Och tydligen anser polisen att de behöver åka i dessa fordon och väljer därför att köpa in dem. Polisen bedömer som sagt detta bäst själva. Det kan knappast avgöras av vare sig departement och ännu mindre av några tunnelseende hobbybedömare i något kommentatorsfält på nätet.

MVH AL

#o • Uppdaterat: 2020-05-30 06:57
A.L

Axa(#14).

Det finns fordon som har en annan programvara, turboaggregat och större spridare än standard också hos polisen. Men vad jag känner till används de bilarna mest av SÄPO och i de miljöer där extra effekt kan vara nödvändig.

MVH AL

#p • Uppdaterat: 2020-05-30 10:19
HT19

Ingen Toyota? Verkligen konstigt?

#q • Uppdaterat: 2020-05-30 12:34
Jarl Karlsson

Dacia Logan hade varit ett bättre alternativ.

#r • Uppdaterat: 2023-03-21 08:26
Gäst (ej verifierad)

Lätt att raljera över att polisen ska åka elsparkcykel för att föregå med gott exempel.

Men vad händer när man själv blir drabbad och behöver assistans?

Vill man ha en polis som kan hantera buset eller bidrar till miljön?

#s • Uppdaterat: 2022-02-14 20:27
Gäst (ej verifierad)

John2008
Vilken arbetsplats tycker DU att Polisen skall välja då?
Den skall vara;
Säker
Komfortabel i minst en normal arbetsdag och ofta mer där til
Ha prestanda så att dom kan haffa en kriminell
Tillräckligt stor för att få plats med all utrustning, både den dom har på kroppen och i bagaget.
Tillförlitlig
Ha lång räckvidd, blir lite kymigt om dom behöver stanna och ladda mitt i en utryckning

Så jag överlåter med varm hand detta valet till dom som har Polisbilen som arbetsplats

Men John, du kanske tycker att brandkåren skall gå tillbaka till häst och vagn och handdriven pump.

#t • Uppdaterat: 2020-05-31 00:20
John2008

Guran, om du läste vad jag skrev i #17, så hade du sett följande: "Finns det fullgoda alternativ som är mer miljö- och klimatsmarta, är det dessa som ska väljas vid en upphandling". Att det inte finns minst ett fullgott alternativ till " V90 med prestandaalternativet B6 AWD vilket innebär bensinmotor", ställer jag mig högst frågande till. Har man inte internet att använda för att bekvämt och praktiskt kunna jämföra och söka information?

Ur miljö- och klimatsynpunkt, ekonomiskt sett (om bilen körs långa sträckor) och när det gäller räckvidden lär en dieseldriven bil som tankas med delvis förnyelsebar diesel, vara det bästa valet. Det är trots allt våra skattepengar som används vid köp av polisbilar, så att allmänheten har synpunkter på inköp, lär man få leva med.

#u • Uppdaterat: 2020-05-31 12:27
A.L

John. Vad jag vet har polisen med fler alternativ i sin upphandling och dessutom en ganska gedigen kravspecifikation till de leverantörer som önskar vara med. Och både BMW, Mercedes, Toyota och Volkswagen har vad jag hört svarat på upphandlingen.

Men det blev Volvo som fick leverera (förutom bilar till hundförare som numera tillhandahålls av Volkswagen - faktiskt en utifrån miljöfanatikerperspektiv ännu värre modell. Men vad göra. Hundarna skall väl transporteras i en lite Aygo också - om man nu ens ska ha hundar ö.h.t) - trots att den tidigare favoriten (XC70) inte längre produceras.

Allmänheten får gärna tycka om både det ena och det andra. Men att drista sig till att bedöma vad polisen skall använda är knappast realistiskt. Det blir lika dumt som att tala om för kirurgen hur den skall operera (där det också är frågan om offentlig upphandling) eller vilka fundament som skall användas i ett brobygge.

MVH AL

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.