Nästa artikel
Nya förslaget: Slopa momsen på alla nya bilar
Nyheter

Nya förslaget: Slopa momsen på alla nya bilar

Publicerad 12 maj 2020
Att avskaffa momsen på nya bilar kommer kickstarta bilförsäljningen, tror Teknikföretagen.

För att få igång ekonomin och bilförsäljningen efter coronapandemin har branschorganisationen Bil Sweden lagt förslag till ett krispaket som bland annat innehåller rabatter på upp til 25 000 kronor för alla som köper en ny bil, och samtidigt skrotar en gammal.

Nu går även arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen ut med ett förslag på hur bilförsäljningen kan kickstartas: att helt slopa momsen på nya bilar.

Argumentet är att Sveriges BNP-siffra beräknas sjunka med fem procent eller mer i år och minst lika mycket nästa år. Det innebär ett stort tapp för svensk industri som skulle kunna balanseras upp om bilförsäljningen ökar.

Då kan avskaffad moms på nya bilar vara ett alternativ, enligt Mats Kinnwall, chefsekonom på Teknikföretagen. En bil som vanligtvis kostar 250 000 kronor skulle därmed kosta 200 000 kronor.

– Jag tror att det skulle vara en effektiv åtgärd för att få igång hemmaekonomin, säger han till Sveriges Radio.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2020-05-12 13:30
Svenne60

Hannah; du skriver "De som kommer att utnyttja det är de som köper bilar på över miljon och säljer den med vinst utomlands." Ja det kan så vara, men det drabbar inte svensk ekonomi alls. Då bilen är tillverkad utomlands och säljs tillbaka till utlandet. Ingen moms skulle ju ha betalts till svenska staten ändå. Att sänka momsen på mat är bra för låginkomsttagare, men sänkningen får inte pågå länge, max 4 veckor, sedan anpassar sig matleverantörerna priserna uppåt. ICA-handlarna är det minst synd om av alla, de badar i pengar ändå. Men gynna bönderna genom att de får sälja direkt på sina gårdar lite mer förmånligt och ta bort dieselskatten. Det är väl märkvärdigt och fel att importerad frukt och grönsaker är billigare än de svenskproducerade

#c • Uppdaterat: 2020-05-12 13:45
1

Tycker alla kan få en påse chips oxå.

#d • Uppdaterat: 2020-05-12 13:45
1

Så dumt.

#e • Uppdaterat: 2020-05-12 16:14
Elbilisten

I Norge har man tills vidare tagit bort moms på elbilar. Just sayin.

Hur viktigt är det att bilar i Sverige drivs med olja importerat från ryska kolkraftdrivna raffinaderier? Svensk ström är ett alternativ som finns i ditt närmaste uttag.

#f • Uppdaterat: 2020-05-12 17:22
Carl Trefalt

Kan inte biltillverkarna sänka priset tillfälligt på nya bilar, många bilhandlare har redan sänk priset på nya bilar.

#g • Uppdaterat: 2020-05-12 20:50
Focus

Jag har en känsla att det sista man skulle släppa i pris är skatten eller momsen. Hellre går man under och drar hela branschen med sig i fallet.

#h • Uppdaterat: 2020-05-12 21:56
40-talisten

Det kommer aldrig att ske. Regeringen med sina stödpartier vill tvärtom minska privatbilismen. Ju högre skatter på bilar och drivmedel, desto bättre.

#i • Uppdaterat: 2020-05-13 19:41
Världens vackraste man

Vården behöver mer pengar. Alla företag behöver stödjas. Massor med människor kommer att behöva stöd framöver. Många kommuner höll på att kollapsa redan före Corona. Vi behöver konsumera mindre för att rädda planeten. Ta bort momsen just nu för att stimulera biltillverkarna... Det låter som att matematiken kan utvecklas för den som knåpade ihop detta förslag.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.