Nästa artikel
Nya förslaget: Slopa momsen på alla nya bilar
Nyheter

Nya förslaget: Slopa momsen på alla nya bilar

Publicerad 12 maj 2020
Att avskaffa momsen på nya bilar kommer kickstarta bilförsäljningen, tror Teknikföretagen.

För att få igång ekonomin och bilförsäljningen efter coronapandemin har branschorganisationen Bil Sweden lagt förslag till ett krispaket som bland annat innehåller rabatter på upp til 25 000 kronor för alla som köper en ny bil, och samtidigt skrotar en gammal.

Nu går även arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen ut med ett förslag på hur bilförsäljningen kan kickstartas: att helt slopa momsen på nya bilar.

Argumentet är att Sveriges BNP-siffra beräknas sjunka med fem procent eller mer i år och minst lika mycket nästa år. Det innebär ett stort tapp för svensk industri som skulle kunna balanseras upp om bilförsäljningen ökar.

Då kan avskaffad moms på nya bilar vara ett alternativ, enligt Mats Kinnwall, chefsekonom på Teknikföretagen. En bil som vanligtvis kostar 250 000 kronor skulle därmed kosta 200 000 kronor.

– Jag tror att det skulle vara en effektiv åtgärd för att få igång hemmaekonomin, säger han till Sveriges Radio.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2021-09-30 05:18
Gäst (ej verifierad)

Låter ju bra. Sänk skatten på drivmedel också samt ta bort bonus malus. Bilen är ett måste i framtiden när pandemierna avlöser varandra. Kollektivtrafiken är snart ett minne blott, eller hur Isabella Lövin.

#2 • Uppdaterat: 2020-05-12 10:15
Styrbjörn

Tror? Det är väl klart att sänkt skatt medför att fler har råd. Problemet är att majoriteten har tappat köpsuget totalt och drömmer om att odla sin egen mat, producera egen el och inte vara beroende av samhället. En ny bil är ingen prioritet då.

#3 • Uppdaterat: 2020-05-12 10:16
LeifV

Skall man tillämpa bidrag, typ sänkt moms, så skall man naturligtvis även ställa krav på bilindustrin. T ex att bidraget utgår från snittpriset inom EU så att inte svenska marknaden försöker sko sig på bidraget.

Dvs om bilen före moms kostar mer än snittet i EU så blir det inget momsbidrag...

#4 • Uppdaterat: 2020-05-12 10:22
LeifV

#1 Tucker: Bilen är ett rätt litet "måste" i framtiden. Pandemin har lärt oss att cykla, gå, och framför allt jobba hemifrån och ha distansmöten. Vi har lärt oss att handla på nätet, och vi har lärt oss att samköpa (handla åt grannen). Detta minimerar behoven av bilen minst sagt drastiskt.
Det tar inte bort bilbehovet, men det ändrar marknaden till något vi inte ännu vet -med tanke på de stora summorna en bil kostar så lär nog en och annan fundera över om man verkligen behöver äga en sån, nu när vi sett en stor mängd andra spelöppningar.

#5 • Uppdaterat: 2020-05-12 10:24
Henrik M

Nja, jag tror inte på det. Ska man ge incitament för att öka köplust är det bättre dra ner på inkomstskatten.

#6 • Uppdaterat: 2020-05-12 10:52
Svenne60

Nja tror inte det påverkar hemmaekonomin så mycket eftersom de flesta bilar är importerade. Bättre vore om man avskaffade momsen på svenskproducerade varor en månad. Det skulle ha effekt minsann. Men då kanske vi skulle komma på kant med EU...?

#7 • Uppdaterat: 2020-05-12 11:12
mrbackoffice

Det finns många branscher som skulle må bra av att bli av med momsen, varför ska just bilar vara förfördelade. Ta bort moms på all form av kulturverksamhet såsom musik, teater etc som har totaltstannat under denna kris. Bilar säljs fortfarande.

#8 • Uppdaterat: 2020-05-12 11:48
Pi

Glöm inte att de 100-tals miljarder som staten (d v s vi skattebetalare) tvingas ge i olika former av ekonomiskt stöd under denna pandemi, bl a till företag, nån gång måste betalas tillbaka så man får nog tänka sig för innan man fortsätter tömma den gemensamma "skattesäcken" via skattesubventioner och i så fall verkligen prioritera de områden som är mest behövande - vilket det är tveksamt om bilbranschen verkligen är.

#9 • Uppdaterat: 2022-04-27 08:24
Gäst (ej verifierad)

Absolut inte! De som kommer att utnyttja det är de som köper bilar på över miljon och säljer den med vinst utomlands. Om man nån gång funderar på det, skall det vara billiga bilar, med minimal förbrukning, då gynnas inte VOLVO, och hela poängen försvinner. Förslagsvis kanske ta bort momsen på förnödenheter och mat. Då gynnas fler låginkomsttagare och flera på arbetsmarknaden.

#a • Uppdaterat: 2020-05-12 13:21
Styggavargen

Hjulen snurrar allt snabbare i jakten på vinster. Borde vi inte tillverka färre bilar men som håller längre? Helst elbilar..

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.