Nästa artikel
Polisens trafikvecka igång – siktar in sig på fortkörning
Nyheter

Polisens trafikvecka igång – siktar in sig på fortkörning

Publicerad 11 maj 2020
Den här veckan fokuserar polisen på hastighetskontroller.

I dag kör polisen igång en så kallad ”nationell trafikvecka”, en satsning som görs några gånger om året. Just den här gången är det fokus på olika trafikbrott som fortkörning.

”Det innebär att vi under denna vecka skall jobba extra mot brott som begås på och i anslutning till våra vägar”, skriver polisen i Solna i ett inlägg på Instagram.

Personer som kör mycket för fort kan också begå annan typ av brottslighet och det är inte sällan polisen hittar vapen, ammunition, narkotika eller efterlysta personer vid hastighetskontroller.

”Många kriminella använder vägnätet som en del i sin brottsplan. De använder sig av vägen för att ta sig till och från en brottsplats. Därför riktar polisen extra uppmärksamhet mot huvudvägnätet”, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Det kan till exempel handla om stödligor och organiserad brottslighet.

– Internationella stöldligor använder sig generellt sett av huvudvägnätet för att göra stölder på många olika geografiska platser under kort tid. Genom kontroller av fordon, förare och passagerare kan vi upptäcka brottslighet som använder vägnätet på olika sätt, säger Ursula Edström, trafikstrateg vid polisen.

Det som polisen gör den här veckan är alltså en tillfällig satsning under en vecka. Vi Bilägare har tidigare beskrivit hur trafikpoliserna under 40 års tid blivit allt färre.

– Man satsar inte tillräckligt mycket på trafikarbete. Det är inte sexigt, säger Håkan Klingborg, som jobbat på trafikpolisen i Göteborg i 25 år och i dag är polisinspektör i region Väst.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2020-05-11 13:50
lsoderlund

Man borde inte gå ut och förvarna, utan man borde göra dessa kontroller titt som tätt, fokusera främst på yrkestrafiken som jag tycker svinar mest.

#2 • Uppdaterat: 2020-05-11 14:16
Elbilisten

Tankeväckande att kontroller numera är så ovanliga att tidningar skriver om dem. Det är inte konstigt att det har blivit vilda western i trafiken.

#3 • Uppdaterat: 2020-05-11 16:05
John2008

När man själv kör i skyltad hastighet med farthållare och bildar kö nästan varje gång, är det för mig bevis för att det finns ett skriande behov av en sådan här trafikvecka. Helst skulle den vara varje vecka året runt.

#4 • Uppdaterat: 2020-05-11 16:51
Carl Trefalt

Inte sexigt att vara trafikpolis? Då får dom klä av sig !

#5 • Uppdaterat: 2020-05-11 17:30
Arne Nilsson1

Polisen? Vilka är de? Nu vill de visst påminna oss om att de finns. Nån vecka om året. När jag var ung hade polisen oss som körde moppe som favoritobjekt. Blev jag positiv till Polisen? Icke. Så nu när de inte syns så glömmer man bort dem. Kommer jag se dem denna vecka?

#6 • Uppdaterat: 2020-05-11 17:56
thulo

bra, mycket bra

#7 • Uppdaterat: 2020-05-11 18:37
saabnisse

Att göra reklam för kommande åtgärder verkar enbart vara för att slippa en massa arbete!
Ungefär som i en stad i Grekland där jag såg en skylt om att, "Nästa vecka kollas att alla MC-förare bär hjälm under färd. På huvudet!".
Ok, det kollades.
Några veckor senare kom ett nytt anslag, " Nästa vecka kollas att baklyset fungerar på alla MC!".
Ok, det kollades, hjälmen hängde på styret, det ingick inte i kollen den veckan.....
Blir det lika i vårt land i framtiden?

#8 • Uppdaterat: 2020-05-11 18:50
Optimus

Om nu vägnätet används av såväl svensk som internationell brottslighet, varför kollas det så sällan. Nej, ut och jaga brottslingar vet ja. Syns och stör var dag, måste vara bättre än att vara ute någon enstaka vecka/veckor per år.
Ett riktigt sorgligt kapitel faktiskt.

#9 • Uppdaterat: 2020-05-11 20:12
Hackenbush

Likväl kommer en massa körkort att ryka.

#a • Uppdaterat: 2020-05-12 10:14
Svenne60

Pinnjakt, det finns mycket effektivare sätt att ta fast kriminella än fartkontroller, Klart att de kriminella håller hastigheten när de har något olagligt i bilen och går då under polisens radar. Men det är klart det är mer behagligt att böta Svensson för 5-10 km/t fortkörning än att jaga maffian

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.