Nästa artikel
Hundägare kör mer försiktigt med vovven ombord
Nyheter

Hundägare kör mer försiktigt med vovven ombord

Publicerad 7 maj 2020 (uppdaterad 7 maj 2020)
Brittisk undersökning visar att vi kan bli bättre förare och mindre stressade i trafiken med vår fyrfota vän i bilen.
Biltillverkaren Seat frågade 2.000 bilägare med hund i Storbritannien om deras körbeteende förändras när de har hunden i bilen.

54 procent svarade att de kör mer försiktigt om husdjuret är med. Närvaron av sin fyrfota vän i fordonet gjorde också att 35 procent upplevde att de kände sig lugnare bakom ratten.

Trots att fördelarna verkar vara många med att ha hunden med på resan var kunskapen om vilka regler som gäller för hund i bil inte de bästa. En tredjedel av de som svarade var osäkra på om det fanns några regler alls kring detta och en femtedel uppgav att de inte kopplar sin hund i bilen. 

I Sverige kan polisen utfärda böter på 1.500 kronor om de upptäcker en bilist med lös hund i bilen. Förutom att det kan svida i plånboken kan också följderna bli katastrofala om hunden inte är sitter fastspänd om bilen skulle krocka. Beräkningar som gjorts av NTF visar att en tvåkilos hund, till exempel en chihuahua, blir en 256 kilo tung projektil om krocken sker i 90 kilometer i timmen. En schäfer på drygt 30 kilo får en krockvikt på 3.840 kilo i samma hastighet. 

Diskutera: Upplever du att du kör bättre om husdjur är med i bilen?

 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2020-05-07 10:44
Hackenbush

Så alla uppmanas att skaffa hund?

#2 • Uppdaterat: 2020-05-07 17:24
Tjalle

Fel, fel, fel:
-"krockvikten" blir inte xxx. Vikten på hunden är konstant. Decelerationen/retardationen avgör vilken kraft som hunden belastas med.
Bästa/säkraste sättet är hund i baksäte med sele - kopplad till bältesinfästning.- som fördelar krafterna från retardation och skyddar från påkörning bakifrån och "vältning".

#3 • Uppdaterat: 2020-05-08 12:10
Togga

Tjalla: Bästa sättet är INTE hund i baksätet med sele. En godkänd modellanpassad stålbur i bagaget (kombi) är det säkraste. F.ö. är undersökningen lika förutsägbar som forskare som kommer fram till att alkoholpåverkade har sämre reaktionsförmåga mm än nyktra förare...

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.