Nästa artikel
Nya kravet: Alla bilar måste ha hastighetsvarning
Nyheter

Nya kravet: Alla bilar måste ha hastighetsvarning

Publicerad 24 april 2020
Inom kort ska alla nya bilar ha ett system som varnar bilister för att köra för fort, enligt ett nytt EU-beslut.

Redan om två år ska alla nya bilar som säljs ha ett särskilt system som varnar när föraren försöker köra för fort. Det beslutet har EU-parlamentet tagit, skriver Husbil & Husvagn.

Varningssystemet införs för att minska antalet olyckor i trafiken och för att bilförare ska undvika att få hastighetsböter. Enligt EU kan systemet minska antalet dödsolyckor med 20 procent.

Systemet går under namnet Intelligent Speed Assistance (ISA) och innebär att bilen varnar om den körs snabbare än den skyltade hastighetsgränsen. Med hjälp av en skyltkamera kan systemet avgöra vilken hastighet som gäller.

– ISA kommer alltid ge föraren feedback, baserat på kartor och vägskyltobservation, när hastighetsgränsen överskrids. Vi introducerar inte en hastighetsbegränsare utan ett intelligent system som kommer göra förarna helt medvetna om att de kör för fort, säger Róża Thun, en av de drivande i frågan inom EU.

Det nya systemet ska finnas i nykonstruerade modeller från maj 2022 och i existerande modellserier från maj 2024.

Alla system som nya bilar ska ha 2022

Intelligent hastighetsbegränsare, nödbromssystem, förberedelse för alkolås, trötthetsvarnare, distraktionsvarnare, backvarnare samt en svart låda som registrerar händelseförloppet vid en olycka.

Ytterligare system ska införas senare, ett system som kallas direct vision vars syfte är att undvika olyckor orsakade av döda vinkeln ska vara på plats i november 2025 för nykonstruerade modeller och för existerande modellserier från november 2028.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#v • Uppdaterat: 2020-04-26 14:34
Hackenbush

Tack alla fortkörare som har medverkat till att detta tas fram. Det är ni som är orsaken.
Mig gör det inget egentligen.

#w • Uppdaterat: 2020-04-26 15:26
Pi

Hacken's inlägg sammanfattar detta kort och bra !

#x • Uppdaterat: 2020-04-26 17:58
Pow2307

Min Volvo har haft detta system sedan 2017, och jag kan välja om jag bara ska varnas eller att bilen automatiskt anpassar farten efter skyltar och GPS information.

#y • Uppdaterat: 2020-04-27 00:36
Bo Håkansson

Finns en uppsjö av dessa varningar redan. Problemet är väl om man använder det eller inte. Har själv via gps spåraren i bilen ett varningssystem som går både till iPhone och AppleWatch med vibrering på handleden. Går att stänga av. Nöjer mig oftast med displayen på bilen som visar aktuell hastighet.

#z • Uppdaterat: 2020-04-27 10:37
Svenne60

Detta är bara början, systemet kommer att kopplas till ett automatiskt bötessystem, samt nålar som sticker upp i baken. Vid tre fortkörningar dras körkortet in automatiskt och bilen stannar. Kan bara startas av myndigheterna.

#110 • Uppdaterat: 2020-04-28 09:41
bejje

Jag kommer göra bilbyte tidigt år 2022. Men även om jag skulle göra det ett halvår senare så misstänker jag att alla möjliga folk kommer hitta sätt att inaktivera detta och lägga upp guider och videos på nätet för alla som vill, att ta del av.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.